2018 YKS tercih klavuzu yayınlandı

Yalçın Soysevinç
Tarih 01 Ağustos 2018, 12:52

2018 YKS tercih klavuzu yayınlandı

 

ÖSYM, 2018 YKS tercih klavuzunu açıkladı. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

 

Yükseköğretim Kurumlarına Giriş Sınavı(YKS), geçtiğimiz hafta sonu tamamlanmıştı. Öğrenciler sınav sonuçlarını merak ederken ÖSYM’den önemli bir açıklama geldi. Öğrencilerin tercih edebileceği yükseköğretim programları ve kontenjanları içeren güncel bilgilerin yer aldığı kılavuz yayınlandı.

 

Hatırlanacağı üzere üniversite sınav sisteminde bu sene değişiklik yapılmıştı. Geçmiş yıllara nazaran fen bilimleri ve sosyal bilimler sınavları kolay bulunmuştu. Üniversite hayali kuranlar internet üzerinden ÖSYM aday işlemleri sistemine giriş yaparak 2018 AYT, TYT, YDT sorularına ve cevaplarına bakmak, puanlarını tahmin etmek istiyor. YKS sonuçlarının ise 31 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

Bu kadar çok Üniversite açılmışken 2 milyonu aşkın öğrenci giderek artan sayıda her yıl yeniden ve yeniden sınavlara giriyor. Daha da önemlisi 300.000 kontenjan boş kalıyor kaynaklar israf oluyor. YÖK ün ve milli eğitim yetkilileri bu kontenjanlar neden boş kalıyor konusunu iyice araştırmalı.

Meslek dalları detaylandırmalı dünya da örneğin ABD deki üniversite bölümleri incelenmeli meslek bölümleri güçlendirmeli. Üniversitelerin bölümlerine daha çok araştırma geliştirme modelleri görevleri verilmeli. Örneğin birkaç ziraat fakültesine tohumculuk ve geliştirme görevi bir kaçına meyve fidan gelişimi diğerine hububat diğerine zeytin konularında özellikle görevler verilmeli ve geliştirmeleri beklenmeli.

Kontenjanları dolmayan üniversite yöneticilerine hop burada ne oluyor denmeli. İş olsun diye açılan üniversiteler  gözden geçirilmeli.

Sağlık bilimleri ile elektronik bilimleri ortak çalışmalar yaparak dış alıma dayalı makine teçhizatı geliştirmeli böylece cari açık azaltılmalı.

Üsküdar a bir fen lisesi kazandırıldı Validebağ Fen lisesi milli eğitime teşekkürler acilen bir spor lisesi ve sosyal Anadolu lisesi de istiyoruz. Çengelköy ve çevresine en az iki tane Anadolu Lisesi istiyoruz ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

Bu haber 647 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI