HER YERDE MATEMATİK...

HER YERDE MATEMATİK...

Tarih 03 Şubat 2023, 11:32 YazdırBu haberi yazdır

"Her Yerde Matematik" anlayışıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan seferberlik kapsamında Antalya, İstanbul, Adana, Bursa, Balıkesir ve Sivas olgunlaşma enstitülerinde sanat atölyeleri oluşturuldu.

HER YERDE MATEMATİK

 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından,  matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlayarak hem kolaylaştırmak hem de öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerini sağlamak amacıyla başlatılan “Matematik Seferberliği” çalışmaları devam ediyor.

 

"Her Yerde Matematik" anlayışıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan seferberlik kapsamında Antalya, İstanbul, Adana, Bursa, Balıkesir ve Sivas olgunlaşma enstitülerinde sanat atölyeleri oluşturuldu.

 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlayarak hem kolaylaştırmak hem de öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerini sağlamak amacıyla başlatılan “Matematik Seferberliği” çalışmaları kapsamında, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde “Her Yerde Eğitim, Her Yerde Matematik” anlayışı ile atölye etkinlikleri devam ediyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü, "Matematikte Kodlamanın Anası Türk Kadını" etkinliği kapsamında Rauf Orbay İlkokulu ve Beylerbeyi İlkokulu öğrencilerini 5 farklı alandaki Türk mutfak ve el sanatları atölyelerinde ağırladı. Etkinliklerde çocuklar çarpana dokuma, kasnakta hesap işi, kanaviçe, seramik ve ahşap baskı gibi geleneksel el sanatlarımızın yanında Türk Mutfak sanatlarımızın inceliklerini öğrenirken matematiğin eğlenceli yönünü ve hayattaki önemini keşfederek sanatın içerisindeki matematiği de kavrama fırsatı buldular.

 

Programın açılışında konuşan Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Örsan Özkan, matematiğin soyut bir düşünceden ibaret olmadığını belirterek, "Hayatta matematik nerede? Nasıl yapılıyor? Hayatla doğrudan bağlantısı nasıl? Bunu matematik seferberliğiyle sizlere göstermeye çalıştık. Bugün Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü'ndeyiz. Burada çok güzel işler yapılıyor ve sizlere de aslında matematiğin sadece sayılardan ibaret olmadığını, yaptığınız el işi çalışmalarının da aslında bir matematik olduğunu burada yakinen gösterecekler." dedi.

 

Enstitü Müdürü Nazan Suna Alpural ise olgunlaşma enstitülerinin "Keşfet, eğlen, öğren" sloganı ve Bakanlığın " Türkiye Yüzyılı, Eğitimin de Yüzyılı Olacak" anlayışıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade ederek, "Her bir analitik düşüncenin ve matematiğin ürünü olan işleme, dokuma, seramik, ahşap baskı ile Türk yemek kültürümüze yönelik çalışmalarla çocuklarımızı ve gençlerimizi bugün buluşturuyor ve yaşayarak, deneyerek öğrenmeleri için fırsatlar sunuyoruz. Yüzyıllardır doğadan taklit edilerek geleneksel yöntemler ve el emeğiyle üretilen eserlerimizin çağımız çocuklarının elinde yeniden şekilleniyor olmasını görmek bizi çok heyecanlandırıyor ve yeni fikirlere teşvik ediyor." diye konuştu. Çocukların bilgi ve becerilerini geliştirmenin, matematiği hayatın içine dahil etmenin amaçlandığı etkinlikte 55 öğrenci yiyecek-içecek, seramik, ahşap baskı, çarpana dokuma ve kanaviçe atölyelerinde 9 eğitmenle bir araya geldi..

 

Kültürel ve sanatsal alanlarda yürüttüğü projelerle geçmiş ve gelecek arasında köprü kuran Olgunlaşma Enstitüleri  'Matematikte Kodlamanın Anası Türk Kadını' temalı etkinliklerle geleneksel Türk mutfak ve el sanatlarımızı matematikle birleştirip gelecek nesillere kodluyor.

 

Etkinlikler kapsamında aşağıdaki atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir:

 

Çarpana Dokuma: Çocuklar Çarpana Dokuma Atölyesi‟nde kare, üçgen veya çokgen şeklinde, her bir köşesinde delik bulunan çarpana kartları ve diğer teknik detayları öğrenecekler. Ardından pratikte dokuma yaparak: şerit biçimindeki çarpana dokumaları, desen özellikleri, şekil ve renkleriyle tasarlayarak bileklik, anahtarlık ve benzeri aksesuarlar yapmayı deneyimlediler.

 

Kasnakta Hesap işi / Etamin: Çocuklara temel nakış tekniklerinin öğretilmesi hedeflenen atölyede nakışların tarihçesini, motiflerin anlamlarını öğrenerek temel nakış teknikleri üzerine uygulama yaptılar. Temel teknikler tamamlandıktan sonra katılımcılar nakış atölyesinde kendi tasarladığı motifi, öğrendiği teknikleri kullanarak kasnak üzerine işlediler.

 

Geleneksel Ahşap Baskı: Kumaş üzerinde, bölgesel olarak belirlenmiş alanların renklendirilme ve desenlendirilme (tahta kalıplarla) işlemi olan geleneksel ahşap baskı atölyesinde çocuklar kumaş üzerine desen çalışması ve renkli baskı yöntemleri ile el becerilerini geliştirerek sanat ve tasarım hakkında bilgi edindiler. 6-12 yaş arası çocuklar için tahta baskı atölyesinde mink sanatçılar eğlenirken, aynı zamanda temel baskı mantığını kavradılar.

 

Seramik Şekillendirme: Çocuklar seramik kili ile kendi eserlerini yaratırken, bir yandan el becerilerini geliştirecek bir yandan da sanat ve tasarım hakkında bilgi edinecekler. 6-12 yaş arası çocuklar için seramik workshop çalışmamızda, küçük sanatçılar toprak, çamur ve su ile tanışarak içlerindeki potansiyeli ortaya çıkardılar.

 

Yiyecek İçecek Atölyesi: Çeşitli geometrik şekillerden oluşan pasta tabanları, kurabiyeler, meyveler ve bakliyatlar ile matematik etkinlikleri gerçekleştirildi

Fotoğraflarımızda tek görünen baskı Çengelköy baskısı olarak bilinmekte imiş Çengelköy'lü Nadiye hanıma aitmiş ve tüm Anadoluya buradan yayılmış. 

Bu haber 489 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER