Beslemek yasak ama gezdirmek serbest

Yalçın Soysevinç
Tarih 06 Ağustos 2015, 09:59

Beslemek yasak ama gezdirmek serbest

Pitbull cinsi köpeklerin saldırıları artmakta gereken önlemler alınamamakta bu konu ile ilgili bazı haberleri topladık ve ilgilileri göreve çağırmayı bir borç bildik.

Haziran 2004 tarihli kanunla doberman, pitbull, boxer ve japanese tosa cinsi köpekleri beslemek, satmak ve reklamını yapmak yasak. Ama park ve sokakta gezdirmek serbest!

Tehlikeli oldukları için pitbull gibi köpekleri beslemek, satmak ve reklamını yapmak yasaklandı ancak başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Büyükşehirlerde bu köpekler sahipleri tarafından kalabalık ortamlarda çok rahat dolaştırılıyor. Özellikle çocukların gittiği ve yaz aylarında kalabalık olan parklarda pitbulların tasmalarının açılarak serbest bırakılmaları şikayet edildi.

 

Pitbull cinsi tehlikeli sayılan köpekleri beslemek, satmak ve reklamını yapmak yasaklandı. Bazı çevreler karara destek verirken bazı gruplar da karara karşı çıktı. Gazetemize H.Ö. tarafından gönderilen şikayet şöyle:

Çocuklar Tehlikede!

“Tehlikeli oldukları için bu köpekleri beslemek, satmak ve reklamını yapmak yasaklandı. Ancak kanun uygulanamadığı için büyükşehirlerin en işlek caddelerinde 'vahşi tehlike' kol geziyor. Ankaralılar özellikle hafta sonları Kuğulu Parkı sürekli ziyaret eder ve çok kalabalık olur. Özellikle de çocuklu ailelerin sıkça ziyaret ettiği bir yer. Çocuklar anne ve babalarının ellerini bırakıp serbestçe oynayabiliyor. Fakat artık burnumuzdan gelen bir konu var ve çözülmesini istiyoruz. Son zamanlarda parkta otururken sürekli can güvenliğimiz tehlikede ve korkuyoruz. Çünkü gençler ellerinde pitbull köpeklerle geliyorlar ve saldırgan tavırlarla bizi korkutuyor. Son zamanlarda köpeklerin tasmalarını dahi çıkartmaya başladılar. Konunun acilen çözülmesini istiyoruz.”

 

İsviçre'de kreşe giden 6 yaşındaki Süleyman Yıldırım, yolda pitbull cinsi 3 köpeğin saldırısına uğradı. Yüzü ve boğazı parçalanan talihsiz çocuk, feci şekilde can verdi. Bu vahşetin bir benzeri nisan ayında Edirne'de yaşandı. Parkta oyun oynarken pitbull saldırısına uğrayan 9 yaşındaki Ahmet Özer, parçalanmaktan kıl payı kurtuldu.

Annesi, oğlunu köpeğin saldırısından kurtaramayınca bağırarak yardım istedi. Çevredeki vatandaşlar, pitbull'un altında kalan çocuğu kurtarmak için köpeği öldürmek zorunda kaldı.

 

 

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 24 Haziran 2004'te çıkardığı "Hayvanları Koruma Kanunu"na göre pitbull terrier, boxer, Japanese tosa ve doberman gibi tehlikeli köpekleri beslemek ve satmak yasak. 12 Mayıs 2006 tarihinde yayınlanan "Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği"ne göre il çevre müdürlüklerinin, kanuna uymayanların köpeklerine el koyması ve hayvan başına bin-3 bin lira para cezası kesmesi gerekiyor.

 

Ancak internet sitelerinde ve bazı pet marketlerde bu köpeklerin satışı hâlâ devam ediyor. Pek çok ilde yanına pitbull veya boxer'ını alan kişiler, sokaklarda serbestçe dolaşıyor.

 

Bilinçsiz gençler, çocuk parklarında cirit atıyor. Köpekleri hava atma aracı olarak kullanıyor. Bu durumları gören vatandaşlar oldukça rahatsız. Ancak yetkililerden bir türlü şikâyetlerine cevap alınamıyor. 

Meryem Akşit, çocuğunu Yıldırım Beyazıt Caddesi'ndeki parka götürmeye korktuğunu söylüyor. Gençlerin, çoğu zaman köpeklerini tasmasız dolaştırdığını anlatan Akşit, "Polisi kaç defa aradık. Ama kimse yardımcı olmadı. Zabıta ve polisin önlem alması için bir çocuğun parçalanması mı gerekiyor?" diyerek tepki gösteriyor.

Necip K. adlı vatandaş da polisin ilgisizliğinden muzdarip. Yıldırım Beyazıt ve Fatih caddelerinde gezdirilen vahşi köpekleri görür görmez 155'i aradığını dile getiren Necip K., şunları söylüyor: "Karakol çok yakında olmasına rağmen polis gelmedi. Son olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne mail attım. Aradan bir ay geçti, hâlâ dönen yok."

Emniyet'i arayan bir başka vatandaş Murat B. ise parkta gezdirilen pitbull'lara çözüm bulunmasını sağlayamamış. Fatih'te oturan Esra Uçar ise ilçenin en işlek caddesi Fevzipaşa'da dolaştırılan boxer'lardan şikâyetçi. Ankara Batıkent'te yaşayan Fatih Geçin de kanunen yasak olan köpeklerin parklarda duyarsızca gezdirilmesinden yakınıyor.

 

KANUN VAR, UYGULAYAN YOK!

 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ise , "Kurumlar üzerine düşen görevi yapmazsa bu sorun devam eder. Sadece kanun çıkarıp yetki ve sorumluluğu almakla iş bitmiyor. Çevre Bakanlığı'nın veteriner hekimlik noktasında altyapısı yetersiz." diye konuşuyor. 


Gençlerin hava atmak ve güçlü olduğunu ispatlamak için vahşi köpekleri gezdirdiğini görüyoruz, "Birçoğu da gizli yerlerde pitbull'unu sokak köpekleriyle dövüştürerek para kazanıyor. Zavallı köpekler parçalanarak can veriyor. Bu durumu bilenler, şikâyet etmeli."

 

 

Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Şube, "Bu tür köpekleri sokakta ya da pet shop'ta gören, internet sitesinde reklamının yapıldığına şahit olan vatandaşlar hemen bulunduğu ilin çevre müdürlüğünü arayarak şikâyette bulunsun." çağrısında bulunuyor

 

İzmir'de 3,5 yaşındaki bir çocuğun kulağını koparan pitbull cinsi köpeğin sahibi aranıyor.

 Karabağlar ilçesinde dondurma almaya giden 3.5 yaşındaki Kerem Berat İşcan'a saldırıp sağ kulağı ve kafa derisinin bir bölümünü kopartan Arjantin Dogo pitbull cinsi köpeğin sahibi Ş.G.'nin olay günü polis merkezine gitmediği ortaya çıktı. Hakkında bir başka suçtan da arama kararı bulunduğu öğrenilen Ş.G.'nin yakalanması için polisin başlattığı çalışma sürüyor.

Yeşilyurt Sevgi Yolu'nda geçen perşembe günü saat 12.20'de meydana gelen olayda, Kerem Berat İşcan, arkadaşlarıyla evinin yakınındaki bakkala dondurma almaya gitti. Bu sırada Ş.G. de Arjantin Dogo cinsi köpeğini gezdirmeye çıkarttı. Kerem Berat İşcan'a, sahibinin elinden kurtulan köpek saldırdı. Çocuk çevrede bulunan vatandaşlar tarafından köpeğin ağzından alınıp kurtarıldı, ancak minik Kerem'in sağ kulağı ile kafa derisinin büyük bölümü koptu. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alınan İşcan'ın kopan kulağı bulunamadığından, yerine dikilemedi.

 

Minik Kerem İşcan'ın 15 gün sonra bir operasyon geçireceği, yapılacak olan bu ameliyatta kafa derisinin onarılacağı belirtilirken, 6 yaşına girmesini bekleyen plastik cerrahi uzmanlarının, yeni operasyonla Kerem'e protez kulak takacağı bildirildi.

Bu tür saldırı olaylarının bir daha yaşanmaması için bu konuda kimler ilgili ise üstüne düşen görevi yapmalılar.

Bu haber 1358 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI