Mutluluğun resmi

Yalçın Soysevinç
Tarih 08 Mayıs 2014, 11:40

 

Mutluluğun resmi

Zeynep kamil hastanesinde tahlil sonucu beklerken parkta bir vatandaşın kuşlara yem atışını izledim. Adam kuşlarla konuşuyor onların karınlarını doyurmasından zevk alıyordu ve onlara gülüyordu. Adam mutluydu onu bana hissettirdi.

Nazım Hikmet in şiiri geldi aklıma işte buydu mutluluğun resmi. Bende fotoğrafladım beyefendiyi resmini yapamadım ama en azından fotoğrafını çektim.

Ben çocukken annem elimden tutar mahalleden bir sürü kadın bir araya gelir gazinoların gündüz matinalarına giderlerdi. Eğlenirler gülerlerdi ve o dönemin sanatçılarını sahnede canlı izleme olanağı bulurlardı. Bu etkinliğe gidenler memur ve dar gelirli insanlardı mutluluk daha mı kolaydı ne ?

Yani bundan 45 sene öncesinden bahsediyorum. Üsküdar da bir sürü sinema hatta yazlık sinemalar vardı. Başta Sunar ve ışık sinemaları aileler tarafından tercih edilirdi. Akşamları gençlerin müzik yaptığı çay bahçeleri insanların sıkıntılarını attığı ferahladığı yerlerdi. Bunlar kalmadı sayın okurlar yegane eğlencemiz televizyon oldu. Mutluluk ise dizilerde evlilik programlarında aranır oldu.

Muazzam bir tüketim toplumu olduk kendinden kısan insanlar çocuklarına binlerce liralık cep telefonları alabiliyor üstüne başına ayakkabısına harcamaktan çekinmiyor. Ben bunu eskiden insanların kendi adına yapamadıkları tüketimi çocuklarına yaparak o günlerin acısını çıkarmalarına bağlıyorum.

Türk-iş in araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin Nisan 2014 e göre açlık sınırı 1.167 tl yoksulluk sınırı 3.801 tl şimdi insanların nasıl mutlu olmasını bekleyebiliriz. Asgari ücret 850 tl yeni bağlanan emekli maşları 750.tl ileri doğru artacağına emekli maaşlarında düşmeler izliyoruz.

Gençler asgari ücrete bile iş bulmak zorlanıyor daha düşük ödemeler alıp işe giden insanlar görüyoruz. Acilen asgari ücret denilen sürünme ücreti 1.167 Türk Lirasına çıkarılmalı son yıllarda emekli olan hatta yaş bekleyip emekli olanların emekli maaşlarında intibak yapılmalıdır. Hele hele benim gibi artık 10..000 günü geçerek emekli olmak zorunda kalanlara daha yüksekten emekli maaşları verilmelidir.

Sosyal Güvenlik bütçesinin açık vermemesi ile övünülmemeli tam tersi sosyal güvenlik bütçesinin açık vermesinin devletin ne kadar sosyal devlet olduğunun göstergesi olduğunu unutmamalıyız. yaşamımızın kalitesi artırılmalı daha çok sağlık hakkı daha çok emeklilik hakkı daha çok gezme eğlence hakkımız olmalı. Yani daha iyi bir yaşam çok lüks istemeliyiz. 

 

Böbürlenme fıkrası

İki tavuk yumurtaları ile birbirlerine caka satmaktadır.

İki tavuk markette alışveriş yapıyorlarmış. Bir yumurta standının önüne gelmişler. Etikette yumurta 30  lira yazıyormuş. Tavuklardan biri diğerine:
- Bak bu yumurtaları ben yumurtladım, demiş böbürlenerek!

Dolaşmaya devam ederken başka bir yumurta standına gelmişler. Kocaman çift sarılı köy yumurtaları ve fiyat 40 lira. Bu sefer diğer tavuk atılmış:
- Bak bu yumurtaları da ben yumurtladım.

Diğeri gülümseyerek cevap vermis:
- Ben de bunlardan yumurtlayacaktım ama kocam; "10 lira 
için kıçını yırtmaya değmez" dedi.

 

Bu haber 1452 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI