Değinmeler

Yalçın Soysevinç
Tarih 10 Ağustos 2012, 15:47
Değinmeler
2010 yılında Eylül ayında Hatay üzerinden karayolu ile Suriye ve Lübnan turuna katılmıştım yanımda sevgili eşim oğlum ve kardeşim Ömer vardı. Tunus dan sonra başka Arap ülkelerini görme fırsatı ile Ortadoğu yu gezmenin heyecanıyla karışık duygular içerisindeydik.

İlk fark ettiğim Hatay Cilvegözü gibi çağdaş bir gümrük kapısından çöpler içinde Suriye sınır kapısı ve Lübnan Suriye sınır kapılarına ulaştığımızda ne kadar farklı ülkelerde olduğumuzu hissettik. Lübnan ayrı bir konu iç savaşı yaşamış ve acılarını sarmaya çalışan çok ilginç bir ülke ve bir o kadar da gezilecek görülecek yerleri ile, mutlaka gidilmesi gereken bir ülke. Yurt dışı pahalı bu Yalçın neler diyor böyle diye düşünenlere hatırlatayım Lübnan 3 gece 4 gün tur paketleri 300 Euro yani Alanya da bir hafta tatil bedeli kadar ve uçak bileti dahil. Lübnan da kalacağız üç yıldızlı oteller bizim 5 yıldızlılardan daha konforlu ve lüks.

Neyse gelelim Suriye ye ;Selahattin Eyyübi nin Hz. Alin oğlu Hz.Hüseyin in ve ilk hava şehitlerimizin mezarlarının Emevi camisinde olduğunu hatırlatmalıyım. Hicaz demiryolunun en önemli istasyonu Vahdettin in mezarı ve Abdülhamit in yaptırdığı Hamidiye çarşısının da Şam da yani onların deyişiyle Damascus da olduğunu belirtmeliyim. Hazreti Zeynep in muhteşem camisi ve türbesini de unutmayalım oda Şam da o çiniler o aynalı cami. Bu güzelliklerin şimdilerde iç savaşın merkezinde olduğunu bilmek beni çok üzüyor.
Çarşıyı pazarı gezerken insanların eğitimsiz biraz da fakir olduğunu fark etmemek elde değildi. Suriye de petrol yok tipik bir tarım ülkesi ama raflar Türk malları ile doluydu.

Özellikle Hama da Humus da ve artık Halep de ve Damascus da iç savaşı izlemek ve Suriye nin bölünmeye gitmesini izlemek hiç hoş değil pek çok yorum izliyorum kimse ne olacağını kestiremiyor. Özgür Suriye ordusu kimlerden oluşuyor Kürtler bu durumda ne yapacaklar. Beşar Esat ve benzeri diktatörlerin akıbeti bu olacak bu ülkeleri dünya sistemine zorla sokacak emperyalistler. Benim dileğim Suriye işlerine hükümet bu kadar bu denli karışmasaydı keşke.

Başbakan Erdoğan dış politikada etkin olma yanlısı ancak etkin ve girişken dış politika ülke olarak başımıza iş çıkarmaz umarım. Uçağımızın düşmesi ertesi çok korkmuştum nasıl bir karşılık olacak diye, bu günlerde de mülteci kampları kaynıyor birbirlerine giriyor.
Bu ve benzeri ülkeleri yönetenler derneklere siyasi partilere yaşam hakkı vermediler demokrasiyi geliştirecek unsurları halklarıyla buluşturmadılar. Irak Tunus Libya Suriye hep böyle ülkeler. Irak işgalle Libya bombalamayla düzeltildi bir tek Tunus ve Mısır seçimler yoluyla düzelme yoluna girdi. Tunus Avrupa ve Fransa ya yakın olma şansını kullandı. Ama diğerlerinde sancılar sürüyor.
Önlerinde en güzel örnek ülke Türkiye.  Suriye bu iç savaş sonrası yaralarını nasıl saracak bakalım bu denli fakirliği ile. Ve demokrasiye nasıl adım atacak.
 
2020 Olimpiyatları adaylığımız
Artık yeter 2010 Olimpiyatlarını düzenlemek için adayız. Geçmiş yıllarda ki adaylıklarımız spor tesislerimizin yetersizliğinden ve ulaşım olanaklarının darlığından ret edilmişti. Ama o günlerden beri İstanbul a muazzam ulaşım yatırımları yapıldı. Artık Olimpiyatların alınacağını tahmin edebiliyorum. Logosu açıklandı çok hoşuma gitti Tulipa (lale ) arası Kızkulesi ve Galata silüeti. Adaylığımız hayırlı olsun diyorum. Çünkü yıllardan beri ilk defa 66 sı kadın 114 sporcu ile oradayız. Küçücük nüfuslarıyla Sırbistan İsveç Norveç in bizden fazla sporcu ile katılması hala çok yol kat etmemiz gerektiğinin göstergesi.  Umarım dörtyıl sekiz yıl sonra 250 300 sporcu ile oralarda yerimizi alabiliriz. Bunun tek yolu sporu ilköğretim ve liselere yaymak. Beden eğitimi derslerinde hala mendil kapmaca oynanıyor.
 2020 ye bekleriz.
Bu haber 1481 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI