NİCE NİCE YÜZYILLARA...

NİCE NİCE YÜZYILLARA...


2023 Ekim ayı geldi 1923 ün üzerinden bir yüzyıl geçti ülkemize ve insanımıza dileğimiz çok açık nice nice yüzyıllara?


 

Ülkeyi düşman işgalinden ve tehdidinden kurtaran Kurtuluş savaşını başarı ile atlatan irade yani meclis Mustafa Kemal Atatürk ün çağrısına uyarak Cumhuriyeti kurdu. Aslında Kurtuluş savaşının başlaması ile beraber bu yola girilmişti. Amasya Sivas ve Erzurum kongreleri ve illerden gelen temsilcilerle Ankara da meclis 1920 de kurulmuştu. İstanbul hükümetleri çalışamaz hale gelmiş sonunda işgalcilerin safında hareket etmeye başlamıştı. Kuvayi Milliyeciler İstanbul da etkili olamayınca Ankara’ya mücadelenin yanına geçtiler zamanla.



Sevgili ülkem işgalden kurtuldu Cumhuriyet ilan edildi yıllarca süren ekonomi eğitim sağlık tarım sanayi alanlarında atılımlar yapıldı. Tarih TV diye bir kanal var son bir yıldır tarihin ruhu diye bir programın her bölümünü izledim. Orada çok eski TRT arşiv kayıtları devlet kuruluşlarının arşivlerinden alınmış çoğu sessiz kayıtlar izledim.




Neler mi Rize de ilk çay tarımının yapılması çay fabrikalarının açılması. Adana demiryolu imalat çalışmaları. Şeker fabrikaları mensucat fabrikalarının kuruluşları demir çelik fabrikalarının kuruluşları. Tüm bunlar bu ülkenin kuruluşunda ve gelişmesinde pek çok idealist insanın katkıları olduğunu gösteriyor. Sağlıkta ise sıtma ile mücadele cüzzamla mücadele veremle mücadele ruamla mücadele gibi bir sürü başlıkta çalışmaların filmlerini izledim bayıldım doğrusu.


Hatta Karabük Demir çelik fabrikasının kurulabilmesi Atatürk ün son anda şirketin vazgeçme aşamasında müdahale ile başarması 1936 da temelinin atılması ve o yoksunlukla 2 yılda bitirebilmesi çok ilginç toplum olarak bu konuları pek bilmiyoruz.


Günümüze gelecek olursak son yıllarda ilgimi çeken konular ise güneş enerji yatırımları elektrikli araç ve bunun pili bataryası ile ilgili yatırımlar. Ve bilgisayar çiplerine yatırım yapılabilmesi. Ben yatırım tercihlerinin ve teşviklerinin bunlara yapılmasına taraftarım Üniversitelere ayrıcalık ve bütçe verilmeli gereken atılımlar yapılmalı. Bu işler başladı ama hızı artmalı.


İnşaata otoyollara çok yatırım yapıldı son zamanlarda ama gençlerin ev sahibi olma oranı gerilemekte bu oranlar düzeltilmeli.


Neyse karamsar olmayalım pek çok güzel projeye de son yıllarda imzalar atıldı artık yatırımlar teknolojiye suya tarıma hayvancılığa yapılmalı. Doğu Güneydoğu ya el atılmalı boşalan tarım alanları desteklerle hareketlendirilmeli.



Petrol bulunmasından ziyade pile yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları daha çok ilgimi çekiyor. Ve tarım tohum yatırımlarının nedenli önemli olduğunu hep birlikte görüyoruz. Tabi daha çok petrol ve doğalgaz bulunması ve çıkarılabilmesi de beni ve tüm vatandaşları memnun eder.


Neyse Cumhuriyetimizin bu 100 yılının bir sürü öyküsü var ben sanayi yanına biraz değinmek istedim. Hep beraber çalışırsak didinirsek başaramayacağımız zorluk yok.



Cumhuriyetimizin 100.yılı kutlu olsun diyorum biz görmesek te nice güzel yüzyıllar diliyorum.

 

Bu haber 211 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI