DÖNÜŞÜMDE NEREDEYİZ ?

Yalçın Soysevinç
Tarih 18 Mayıs 2023, 23:04

DÖNÜŞÜMDE NEREDEYİZ ?



Bölgemizin en yakıcı sorunlarını sıraya soksak çoğunluk dönüşümde atılan adımların yavaşlığından bahsetmemiz gerekir. İnsanlar yaşadıkları binalara güvenmiyor hele hele büyük parselde iseler yıllardır kendi dönüşümlerini yapacak bir gelişme göremediler.



Büyük parsel dediklerimiz 30-40 dönümden başlayan 100-130-150 dönümlük dev parsellerden bahsediyorum. 4 yıl önce ki yerel seçimde Hilmi Türkmen bölgemizde her mahallede yaptığı toplantılarda “İmarı büyüttük parselleri küçültüyoruz” sloganı ile seçimleri kazandı. Yeter ki aranızda anlaşın 2/3 imzayı toplayın gelin denmişti. Bu konularda manşetten haberler yaptık, röportajlar yaptık çeşitli mahallelerde ki toplantıları görüşmeleri izledik. Hatta bir gün belediye başkanlık odasında bir parsel toplantısına dahi katıldık.



Gel gör ki bu parsellerde bazılarında yoğun imza toplandığı halde ilerleme sağlanamadı. Bir de vatandaş zannetti ki bu işler kendi kendine olacak ve ne yazık ki olmadı. Herhalde bu konu Belediye yetkilileri tarafından da fark edildi ki yeni bir yönteme geçildi. Yöntem şu bulunduğun parselde bir konutu seçip depreme dayanıklı olmadığını ispat ediyorsun belediye imar bürosu bu parseli üçer beşer dönümlük yapı adalarına bölüyor. Donatıda kalanı da yapı adasına ortak ediyor buna resen ifraz deniyor.


Böylece ister vatandaş ortaklaşa isterse de mütahitler aracılığı ile dönüşüme adım atabilecekler. Büyük parseller mütahitlerle anlaşabilseler aslında daha güzel imalatlar çıkabilecek yapılar değerlerini daha iyi bulabilecek. Neden mi 10*20 dönümlerde yapılan sitelerde evler bugünün parası ile 10-15 milyondan alıcı bulabilecek. Bu büyük bir katma değer demek. Ondan sonra ister otur istersen yakınlardan 2 daire al o vatandaşa kalmış



Bir diğer konu Cumhuriyet Bulgurlu kısmen Kısıklı mahallelerine site bazında artı üç kat verilerek yeşil dönüşümün önünün açılması ve 1200 metrekareyi toplayabilen ikili üçlü binalar da dönüşüme girebilecek.


Üsküdar merkez binalarının ne kadar eski olduğunun herkes bilincinde bunlara da artı bir kat geldi en az 800 metrekare alanı toplamak kaydı ile. Otopark ve yeşil bina şartları var.



İBB ile Üsküdar Belediyesinin bu konularda mutabık kalıp iş yaptıklarını da unutmayalım. Döşümde parti ayrımı ve çekişme değil uzlaşı görmek istiyor vatandaş. İki kuruma da Üsküdar adına teşekkür ediyorum dönüşümün hızlanacağını umuyorum.


 

 üsküdar dönüşüm  çengelköy dönüşüm kentsel dönüşüm 

Bu haber 392 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI