DÖNÜŞÜM ARTARAK SÜRÜYOR...

DÖNÜŞÜM ARTARAK SÜRÜYOR...


Son zamanlarda artan yapılaşma artan trafik ve artan bölge nüfusu ile posta mesaj ve telefonlar alıyorum. Özellikle artan araçlara ve insanlara yönelik kolaylaştırıcı önlem almayan belediyeler konusunda mesajlar alıyorum.


Bölgemiz her haliyle hala çok güzel Beylerbeyi Anadoluhisarı arasında dünyanın en güzel boğazına bakıyoruz. Kandilli Kuleli Çengelköy Vaniköy Küçüksu doğal güzelliği ile çekim merkezi, eskiden de böyleydi şimdi de böyle. Ulaşım kolaylığı da cabası 1. Ve 2. Köprülerin arasında ki mahallelerimiz yenilenen dönüştürülen konutları ile de cazibe merkezi haline geldi.


Bundan 25 yıl önce Üsküdar da ev alamayan benim gibi eski Üsküdarlılar Ata 2, Basko, Altınköy, Netel, ve benzeri bir sürü sitelerden ev alarak buralara yerleştiler. Yatırım amaçlı diğer il ve ilçelerden alım yapanları da gördük çevremde 25 yıldır aynı evlerde kiracı komşularım var.

Yani kısaca bölgemiz sevilen seçilen yaşanılan ve tercih edilen bir bölge. 30 yıl ve daha evveli şehrin dışı sayılan Bahçelievler Yavuztürk Küçüksu Güzeltepe Kirazlıtepe yerler hızlı ve çarpık yapılaşmaya maruz kaldılar büyük tarla parsellerinde yapılaşmaya gittiler.


Ama son birkaç yıldır bölgemizin tüm mahallelerinde büyük küçük dönüşüm hamlelerini görüyoruz. Eski bina stokları gerçekten umut vermiyor hızlı ve çalakalem yapılan bu yapıların bazılarını inceliyoruz gördüğümüz gerçekten çok çürük yapılar.


Kimileri parsel küçültme ile dönüşümün olacağına inanırken güçlü inşaat firmaları 10-20 hatta daha büyük parsellerde dönüşüm işine girdiler ve girmeye devam ediyorlar.

Bu sayede konut stoğunun kalitesi artıyor yerinde dönüşüm olduğundan insanlar sağlıklı evlerde oturuyorlar veya artan değer sayesinde satıp başka yerlerden başka konutlar alabiliyorlar.

Belediyelerden beklentimiz artan binalaşmanın yeşil alanların da artırılarak dengenin sağlanması. Aldığı terk alanlarını özellikle de yeşil alanları konut alanına dönüştürüp satmaması. Yeşil alanları parkları koruması ben burada yazıyorum ama vatandaşın da uyanık olması gerekli.


Seçim döneminde veya başka zamanlarda kent idarecileri ile karşılaştığında benim hakkım olan parkı yeşil alanı satma demesi lazım.


Bir tek dönüşüm aşamasında değil imar barışında ikinci adımı tamamlayan sitelerimiz var başta ATA 2 ardından Yeşil Yamaç ve Dalgıçkent geliyor. Buraların terkleri yerinde kullanılmalı donatı alanları özellikle Yavuztürk e lise hemen yapılmalı yeşil alanlar korunmalı. Buraların depren toplanma alanları olduğunu da unutmamalı ve korumalıyız?


Velhasıl bölgenin artan yapılaşmasına karşı var olan yeşil alanlar korunmalı hatta artırılmalı. Dönüşüm artık başladı ve bundan sonra daha da artacak çünkü yeni yapılan binalarda artan değerler herkesin malumu. Bu değer artışı dönüşümün ivmesini artıracak.



Sık sık yaptığımız haberlerde bahsettiğimiz en önemli konu hisseli parsellerde binası dairesi olanlar mümkünse eğer arsa paylarını artırmalılar.


Yoksa çocukluğumuzda ki gibi kapımızın önünden kaymaklı yoğurt satanlar cam damacanada su satan at arabalarını göremeyeceğiz. Kalaycı romanları göremeyeceğimiz gibi macuncular turşucular mazide kaldı artık.


Maraş depremleri sonrası sağlam binalarda yaşamamızın ne kadar önemli olduğunu artık söylememize gerek varmı ? Sağlam zemin üstünde sağlam binalara ihtiyaç var zeminde sorun varsa ona uygun bina yaparak önlem almak mümkün.


Ama deprem toplanma alanlarının satılmamasını talep etmek ve bunların korunmasını sağlamak gerek. Keşke depremde hiç bina yıkılmasa da afet arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç duymasak.


Depremlerde hayatlarını kaybedenlere rahmet yaralılara şifalar diliyoruz. Üzüntümüz büyük olmasaydı keşke bu kadar yıkım ve ölüm? Geçmiş afetlerden hiçbir ders çıkaramadığımız ortaya çıktı umarız bu bir dönüm noktası olur bu denli acılar yaşamayız bir daha.



Özellikle de kamu binaları okullar hastaneler depreme dayanıklı hale getirilmeli

 

Bu haber 377 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI