EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETE YAKLAŞACAK MI ?

Yalçın Soysevinç
Tarih 23 Aralık 2022, 14:08

EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETE YAKLAŞACAK MI ?

Bu satırların yazarı 2015 de 3 yıl yaş bekleyerek ve 10.000 prim ödeyerek 50.yaşına bastığı gün emekli oldu. Yani aralıksız 28 yıllık prim ödemesi ile emekli olabildi bu da 10.000 güne karşılık geliyor?


İsmimiz belli kaydımız belli inanmayan SGK dan araştırabilir?


2015 de bağlanan Bağ-kur emekli maaşı 986.tl idi asgari ücret ise 1000 tl idi. Maaşımızdan birde sigorta primi kesiliyordu emekli olduğumuz halde o önce yüzde 10 sonra sıfıra indi. Neyse ki ondan kurtulduk.

Zaman içinde eriyen alım gücü karşısında idare tarafından asgari ücrete son zamanlarda yapılan müdahalelerle 5500 tl ye çıkan asgari ücretin bile altında kalan bir emekli maaşına mahkum edildik. Temmuz ayından beri aldığımız emekli maaşı 4760.tl en yakınım da bulunan sevgili eşim 5000 gün prim ile emekli olmasına rağmen aldığı maaş 4760. Tl ne kadar adaletli bir sistem değil mi ?



10.000 gün prime de 5000 gün prime de aynı maaşı veriyor. Sistem 2000 yılında değişmişti ama 2008 den sonra emekli maaşı bağlamada ABO denilen yöntem ile iyice düşük emekli maaşı bağlamaya başladılar.,

Bunu da en düşük maaşları önce 1500 tl yaptık sonra 2500 tl yaptık bakın orantı olarak ne kadar çok denilerek yüksek prim ödeyenleri ve milyonlarca emekliye ortalama 4500-5000 tl arasına yığdılar. Acilen emekli maaşlarına refah payı olarak ekstra artırım yapılmalı ve ssk bağkur emeklilerine intibak yapılmalıdır.

Ne yazık ki esnafların temsilcileri koltuklarını korumaya verdikleri önemi emeklilerin hakkını koruma konusunda vermemektedirler. Çünkü tepe temsilcilerimiz tuzu kurulardan oluşmaktadır. Bağlanan maaşlar umurlarında değildir.



Son yıllarda eriyen alım gücümüz son bir yılda tavan yaptı emekliye bir el uzatılmalı son altı ayın tüik enflasyon verilerine göre alacağımız zamdan fazlası yapılmalıdır. Son altı ayın enflasyon beklentisi yüzde 16 alınacak zam ortalaması 4700 tl maaşa göre 750 tl olacak ve toplam 5500 tl yi anca bulacak ve yeni açıklanan 8.500 tl lik asgari ücretin yanına bile yaklaşamayacaktır.



En düşük emekli maaşlarına yüzde 50 gibi iddialı bir zam yapılsa bile milyonlarca emekli ayda 5000 tl maaşa talim edecek kirası olanlar desteği olmayanlar ekstra iş yapamayanlar bunalıma girecektir. Zira enflasyonun artma hızı düşse bile fiyatlar hiçbir zaman geriye düşmeyecek artan maliyetler et süt yumurta un ekmek ulaşım gibi temel giderlerimiz artıracaktır.

İktidardan beklentimiz emekli maaşlarını asgari ücret düzeyine çıkarmasıdır, muhalefet ise tali konuları bırakıp hayat pahalılığına karşı emeklilerin düştüğü durumu gündeme getirmesidir. Enflasyon oranı kadar zam üstüne seyyanen bir artış yapılmalıdır, en düşük emekli maaşlarına yüksek diğerleri enflasyon olarak yapılırsa mahfolduğumuz gündür.


2023 yılının 3. Günü aralık enflasyonu açıklanacak ve emeklilerin alacağı zamlar belli olacaktır. O günden önce siyasi temsilciler ne düşündüklerini açıklamalılar her şey seçime kalıyor olan arada emekliye oluyor.

İktidarın seçime giderken elini kuvvetlendireceğini bir şeyler yapacağını düşünüyorum ama bakalım yeterli olacak mı ? ve iki bayram ikramiyesi gözle görülür bir şekilde artırılmalı.


 

Yeni asgari ücret net 8500 tl işverene maliyet 11.750 tl dir, bu meyanda küçük işletmelerin maliyetleri de artmış bulunmakta umarım kaçak ve yabancı işçi çalıştırma konusunda artış yaşamayız.


Asgari ücret üzerinden bağkur primlerini düzenli ödeyenler için aylık en az 2.950,00 TL oldu.



Primlerini düzenli ödemeyen bağkurluların ödeyeceği aylık tutar ise : 3.450,00 TL oldu. Askerlik doğum ve benzeri borçlanmalar da bu tutarlar üzerinden hesaplanacak. Burada SGK gelirlerinin artacak olduğunu görmekteyiz.

2023 yılı emekçi işletmeci emekli için umarız umut dolu olur, hayat pahalılığının önü alınır gelirlerimiz artar?Hepinize sağlıklı mutlu bereketli bir yıl dilerim sevgili okuyucular?

 

 

 

Bu haber 447 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI