GERÇEK MİLLİ SERVET...

GERÇEK MİLLİ SERVET...


Gerçek milli servet nedir deseniz benim cevabım çöp diye attığımız dönüşebilir atıklar derim. Burada konumuz tüm ülke yüzeyi şehirler ilçeler beldeler köyler. Ama belediyeler daha çok şehirlerde ve ilçelerde organize olabiliyor.


Parti ayrımı yapmadan tüm belediyelerden beklentim şu geri dönüşebilecek atıkların ayrı toplanması ve atık kutularının ayrılması. Bununla ilgili pek çok haberler yaptık belediyeler çöpleri topluyorlar ama dönüşebilir atıklar konusunda yeterince çalışma göremiyoruz.


Tüm ülkede yapılan çalışmalar vatandaş olarak bizi ilgilendiriyor ama özelde doğup büyüdüğüm Üküdar’da  Üsküdar Belediyesi nin çalışmaları daha çok ilgilendiriyor. Yaşadığım ATA 2 sitesinde uzun süre önce plastik ve kartonların ayrıca atılabildiği dış görünümü farklı kilitli kutular vardı insanlar iyi kötü bunlara alışmıştı. Sonra Salı Cuma ambalaj toplanacağı diğer günler evsel atıkların toplanacağı açıklandı sistem ona göre kuruldu. Ama gördüğümüz üzere bu sistem faydalı çalışmıyor. Çöpler ve kartonlar kağıtlar karışık atılıyor beklenen verim alınamıyor. Üzülerek görüyorum ki dönüşebilir atıklar çöplerle karıştığı için ekonomiye kazandırılamıyor.


Çengelköy İspark çevresinde bulunan konteyner merkezlerinin ve benzeri yoğun kullanılan yerlerin ayda bir mutlaka temizlenmesi gerekli.



Son dönem sitemizde konteynerlerin eskimesi bazılarının parçalanması ve farklı renklerde olmasından dolayı insanlar atıkları ayrı ayrı atma alışkanlıklarını yitirdi. Çare belediyenin konternerlere bir hafta ilgi gösterip dönüşüm kutularının renklerini ayırması hepsini elden geçirmesi ve eksilenlerin yerine yeni konteyner vermesi. Eski parçalanan konteynerlerin de hurda değeri var zira.


Neden Üsküdar Belediyesi sitemize destek olmalı ? Burası 2754 konutun olduğu ve yoğun değerli atığın oluştuğu bir yer de ondan . 300- 500 konutlu bir site değil burası. Mahallelere mobil atık kutuları koydu bunlardan en az 10 tane ATA 2 siteye yerleştirsinler temiz temiz toplasınlar. Bazı yerlerde 2 çöp 2 dönüşüm kutusu var onlar verimli bir şekilde kullanılıyor üstlerinde yazıları var vatandaş ve görevliler buna uyumlu atıyorlar.



Son iki yıldır Ayvalık da mayıs ekim arası uzun bir zamanımı geçiriyorum. Orada durum daha da vahim. Ayvalık Belediyesi sadece belediye hizmet binalarında geri dönüşebilir atıkları topluyor hiçbir yerde ne cam atık kutusu var ne de dönüşebilir atık kutusu var. Benzin istasyonlarındakiler de aldatmacadan ibaret toplayıp onlar da çöpe atıyor. Roman vatandaşlar ne kadar toplarsa artık onlar dönüşüme bir nebze olsun hizmet ediyor ve geçinmeye çalışıyorlar. Ayvalık gibi yazlıkçı ve tatil yörelerinde nasıl plastik metal karton ambalaj çıktığını lütfen bir düşünün herkes tüketiyor tatil modunda daha da çok içiyor yiyor ve çöpe atıyor ne varsa.



Atmayıp sahillere bırakanlarda da çöpünü yanında geri götür diyoruz?


www.cengelkoygazetesi.com Ayvalık Belediyesi -Üsküdar Belediyesi -Dönüşüm -Geri dönüşüm ?çöpler ?Çöp- atık ?atık toplama

 

 

Bu haber 331 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI