EMEKLİ PERİŞAN
EMEKLİ PERİŞAN
Emekliler arasında öyle dengesizlikler var ki hangi birini yazalım. Örneğin 3600 gün ile yaş bekleyip emekli olan olduğu gibi 9000 gün pirim ödeyip yaşı tutmadığı için gün bekleyen mi ararsın yoksa 10.000 gün pirim ödeyip hemen hemen aynı emekli maaşlarını alan mı ararsın.
ABO denen bir durum var sevgili çalışanlar ve emekliler, neden çalışanlar diyorum onlar da eninde sonunda emekli olacaklar ve bu maaşlar ile geçinmeye çalışacaklar da ondan.
ABO aylık bağlama oranı demektir emekliye çalıştığı yıllar boyunca elde ettiği kazanç oranına göre bağlanacak emekli maaşını gösterir.hükümet son yıllarda aşırı düşen emekli maaşlarını yükseltme konusunda en düşük emekli maaşını 2500 tl yaptım demekte yada geçen ay yaptığı gibi 3500 tl yaptım demektedir. İnsanlar nasıl 3500 tl nin altında emekli maaşı alıyor bunu sorgulayan yok ne yazık ki.
Muhalefet de bu konuya yeterince eğilmiyor gibi geliyor bana.
ABO’nun güncel oranları 2008’de çıkarılan 5510 sayılı kanunda belirlenmiştir. Emekli olanların maaşı 3 dönem dikkate alınarak hesaplanır.
a) 2000 yılı ve öncesi dönem => Çalışanlar için ABO’nun en iyi olduğu dönemdir. Çalıştıkça maaşı
arttıran hesabı esastır.
b) 2000 ? 2008 arası dönem => ABO oranları düşürülmüştür. Çalışanlara tavan uygulaması gelmiştir.
c) 2008 ve sonrası dönem => ABO’nun ve tavan tutarlarının en düşük olduğu dönemdir. Sadece asgari
ücretle emekli olan bir kişinin emekli maaşında 1.000 TL den fazla kesinti yapmıştır. Asgari ücretle
2018’de emekli olanlara 800 TL civarında maaş bağlanmıştır. 2019 başında seyyanen zam yapılarak
emekli maaşlarının en az 1.000 TL olması sağlanmıştır.
Emekli olacak bir kişinin 2008 yılı sonrasındaki çalışma süresi uzadıkça ABO yüzünden emekli aylığı
yıllık 60-70 TL düşmektedir. EYT mağdurları zamanında emekli olamadıkları gibi, çalıştıkça emekli
maaşları düşürülerek çifte zulme maruz bırakılmaktadır.
2008 yılında çıkarılan ve Aylık Bağlama Oranlarını dramatik şekilde düşüren kanun da yapılan zulmü katmerlemiştir. EYT’liler primlerini eksiksiz ödediği ve fazlasını da ödemeye devam ettiği halde, hem beklemeye hem de daha az emekli maaşı almaya mahkum edilmiştir. EYT mağduru Devlet Memurları açısından, yaş bekleme dışında ağır bir mağduriyet yoktur. İşçi ve esnaf olanlar ise, kelimenin tam anlamıyla köle gibi çocukluklarından itibaren çalışarak bekledikleri emeklilik hakları gasp edildiği için, anormal şekilde yıpranmış ve hayattan bezmiş şekilde yaşlarını beklemektedir.
SSK Bağkur emekli aylıkları 2008 de çıkan kanunlar kırpıntıya uğramıştır bunun düzelme yolu intibaktır. Hem yaş bekletip hem de az emekli maaşı bağlamak olmaz tam tersi emekli maaşları iyileştirilmeli. Fazla pirim ödeyen fazla almalı yetkililer bu işe el atmalı.