KURTULUŞ GÜNEŞTE

Yalçın Soysevinç
Tarih 03 Temmuz 2022, 13:24

KURTULUŞ GÜNEŞTE...



Çatılar güneş enerji panelleri ile donanmalı dışa bağımlı olan enerjideki bağımlılığımız böylece azalabilir, ve cari açığımız düşebilir.


Petrolümüz yok doğalgazımız yok ama suyumuz rüzgarımız ve sonsuz güneşimiz var. Su kaynaklarından elektrik üretimi başta Karadeniz olmak üzere doğayı berbat ediyor. Su zaten sonsuz bir kaynak değil iklim krizi suyu ve bağlı olarak ondan elde edilen enerjiyi azaltmakta.


Yenilenebilir enerji kaynakları hatırlatayım su rüzgar ve güneşten oluşuyor. Kömürden elektrik üretimi son yıllarda haddinden fazla desteklendi, sanırım yarattığı istihdam yönünden tercih ediliyor ama tam bir çevre felaketi.

Avrupa da 2035 den itibaren dizel araç üretimi artık yapılmayacak ve satışı engellenecek. Elektrikli araçların giderek piyasaya hakim olacağını söylemek hayalcilik değil.

Mutfakta banyoda ucuz olduğu için çoğumuz doğalgaz kullanır olduk elektrik faturalarını düşürmeye çalıştık. Son zamanlarda özellikle aralık ayından beri elektriğe gelen zamlar bizi canımızdan bezdirdi.


BİR ŞEY YAPMALI !


Bir şeyler yapmalı, yıllardır yenilenebilir enerji kaynaklarını ve nasıl kullanıldığını takip etmekteyim. Almanya nın nükleerden ve kömürden uzaklaşıp güneşe ve rüzgara yatırım yaptığını ve bu işi başardığını izlemekteyiz.

Artık sanayicilerin otelcilerin çatılarını güneş panelleri ile donattığını yerli üretim güneş panellerinin devreye girdiğini hatta yatırımlarda kuyruk olduğunu öğrenmekte ve sevinmekteyim.


Büyük şirketlerin bu konulara yatırım yapmasını arzu etmekteyim. Yönetimsel olarak güneşten enerji elde etmek isteyenlerin uzun zaman bekletildiğini de serbest elektrik üretmek isteyenlerin zorluklarla karşılaştığını öğrendiğimde ise üzülüyorum.


İktidarın ve hatta yönetmeye aday muhalefetin bu konu üzerine dikkatlice eğilmesini çatıların güneş panelleri ile donanmasının önünü açmasını diliyorum. İster sanayici olsun ister konut olsun elektrik üretiminde güneşin payının artmasının sağlanmasını istiyorum.

En başta belirttiğim gibi dışa bağımlı enerji üretimi artık bir tercih yapmamızı gerektiriyor. Doğalgazdan elektrik üreten kömürden elektrik üreten yapıdan acilen uzaklaşmamız yüzümüzü güneşe rüzgara dönmeliyiz.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrası yaşanan fiyat yükselişleri zaten zor durumdaki ülke ekonomisini iyice berbat etti. Demek ki kurtuluşumuz güneşte ve ondan elde edeceğimiz elektrikte.

Benzin ve motorin bağımlılığını da bu şekilde elektrikli araçlarımızla aşabileceğiz.  Ama bunun için akılcı politikalar ile elektrik üretim maliyet ve satış fiyatlarını düşürmeliyiz.

Ama çok kötü özelleştirme örnekleri var örneğin seka fabrikalarının satışı sonucu ülkemiz tüm kağıt ihtiyacını ithal eder duruma geldiği gibi, şeker fabrikalarının satışı sonrası şeker de ithal etmeye başladık.

Bunları yazdım diye sakın bana parasını basar istediğimiz ülkeden alırız demesin kimse, biz cari açığını azaltmak isteyen bir ülke değil miydik ?

Bu haber 237 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI