HEMEN BARIŞ ...

HEMEN BARIŞ ...


Rusya 15 gün önce her şeyi göze alıp Ukrayma’ya saldırdığında Donbass bölgesine girecek orada bulunan çatışmaları sonlandırıp Donbass bölgesinde Rus kökenlilerin yoğun yaşadığı bölgenin kısmi özerk yapısını kendisine bağlayacak sanmıştım.



Ancak bir baktık ki Kiev Odessa ve Donbass olmak üzere harkov ağırlıklı olarak dört koldan saldırmakta yakıp yıkıp ilerlemekte. Nerdeden bilecektik otokrat Putin in tüm dünyayı karşısına alacağını 1978 de Afganistan da yaptığı rezilliği Ukrayna’da yapacağını.



Neymiş efendim bu iki ülke zaten dilde dinde ortakmış kökleri aynı imiş. Hiç de öyle değil Liyv çevresi yani batı Katoliklerin çoğunlukta olduğu bölge diğer yerler Ortodoks. Ukrayna edebiyatının kurucusu Şevçenko nun Ukrayna da heryerde heykelleri vardır tüm meydanları süsler.


Ukraynada batı gibi olmasa da demokratik seçimler yapılır 2004 de Rus yanlısı başkanı uzun süren gösterilerde pek çok ölüm olmasına rağmen postaladılar Rusya ya. Kiev de meydan da o gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin onuruna yapılan heykelleri gözlerimle gördüm.


Rusya da savaşa hayır diyen namuslu insanlar tutuklanmakta akıbetleri dahi bilinmemektedir. Yapılan seçimler evlere şenlik hak ihlallerinin sınırı yok. Ülke demir yumruk ile yönetilmekte.


Öyle veya böyle ilk günden beri saldırıyı lanetledik barışı savunduk bugün yani 10.Mart ta Antalya da iki ülkenin Dışişleri bakanları masada buluşacak bizim bakanda masada olacak.


Umarım Antalya sevdalısı iki ülkenin halklarının temsilcileri barış güvercinlerini uçururlar.


Yoksa Rusya ya uygulanan yaptırımlar ve Rusyanın karşı atakları dünyayı yaşanmaz olmaktan çıkaracak. Bu savaş bitecekse mermi ile değil doğalgaz petrol nikel buğday ile bitecek.


Ben Rusya nin Kırım ve Donbass ı koparmadan anlaşmaya varacağını düşünmüyorum ve Ukrayna umarım Nato defterini kapatır ve bu iş tatlıya bağlanır.

 

 

Rusya'yı iyi tanıyan bazı uzmanlar ve tarihçiler ile Henry Kissinger gibi diplomasi üstadları Ukrayna-Rusya ilişkilerinin geleceği hakkında bir reçete sunmaktadır. Benim de büyük ölçüde paylaştığım bu paket formülün gerekçeleri ve ana hatları şu şekilde belirmektedir:

  1. Ukrayna egemenliği ve toprak bütünlüğü bütün dünya tarafından tanınan, BM üyesi bağımsız bir devlettir. Bağımsızlık tarihinin 20 küsur yıl gibi kısa bir geçmişe dayanması, yok sayılmasının gerekçesi olamaz.

 

  1. Bağımsız bir devlet olarak Ukrayna'nın kendi kaderini kendisinin tayin etmesi hakkından mahrum bırakılması mümkün değildir. Kaldı ki, ülkede demokratik seçimler ile işbaşına gelen bir iktidarın uygun gördüğü siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlantılarına girme hakkı vardır.

 

  1. Ancak ideal bir dünya düzeninde yaşamadığımız da bir gerçektir. Tarih ve coğrafyanın dikte ettiği şartlar gözardı edilemez. Dolayısıyla Ukrayna'nın bağımsızlığının sınırları vardır. Kaldı ki, iç yapısı ve gerek coğrafya gerek etnik ve nüfus yapısı ile Ukrayna kırılgan bir niteliktedir. Ülkenin Batısı Ukrayna dilini konuşur ve çoğunlukla Katolik inancını benimsemiş iken, doğusu Rusça konuşmakta ve Ortodoks inancına bağlı kalmaktadır. Dinyeper nehrinin bir bıçak gibi kestiği bu fay hattı, bağımsızlıktan bu yana etkisiz hale getirelememiştir. Bunun başlıca sorumlusu Ukrayna siyasi partilerinin ve liderlerinin uzlaşmaz görüş ayrılıklarıdır.

 

  1. Ukrayna'nın kendi kırılgan yapısını dikkate almadan izlediği politikalara rağmen, hiçbir gerekçe Rusya'nın bu ülkeye savaş açmasının ve bunca felakete yol açmasının haklılığını gösteremez.

 

 

 

Bu çerçevede temel çıkar ve ihtiyaçlar birkaç noktada toplanmaktadır:

- Ukrayna'nın tek taraflı iradesi ile NATO güvenlik sistemine katılmama kararı vermesi ve gerek Rusya gerek NATO'nun bu kararı tanıyıp tarafsızlığına saygı duyduklarının ilanı.

- Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin Rusya tarafından tanınması ve bu ülkedeki askeri varlığının sona erdirilmesi.

- Dombas konusunun Ukrayna'nın içinde geniş bir idari özerklik ve kültürel hakların tam olarak tanıması biçiminde güvence altına alınması, buna karşılık Rusya'nın kurdurduğu ve tanıdığı iki sözde Halk Cumhuriyeti'nin feshi.

- Kırım'ın statüsü konusunun zamana bırakılması.

- Ukrayna'nın özgür iradesi ile Batı'nın siyasi ve ekonomik yapılanmalarına katılabilmesi.

 NOT; 2019 da bir hafta boyunca kızımla Ukrayna yı boydan boya gezmiştik tertemiz şehirlerden üst seviye tarım alanlarından doğal güzelliklerinden çok etkilenmiştik. Umarız bu güzel ülkeye acilen barış gelir saldırganlar hızla çekilir.

Bu haber 362 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI