EMEKLİ ARTIK EZİLMESİN...

Yalçın Soysevinç
Tarih 15 Aralık 2021, 13:01

EMEKLİ ARTIK EZİLMESİN...


Hatırlatmak isterim 2002 yılında çıkarılan ve 2008 den itibaren tamamen emeklilerin aleyhine işletilen sosyal güvenlik kanunu özellikle SSK ve Bağkur emeklilerinin aleyhine işlemeye devam ediyor.


Hesapta üç sosyal güvenlik birleştirilecek ve hizmet kalitesi artırılacak idi ama süreç bize gösterdi ki bu kanun sadece emekli olmak için yaş artışı ve prim artışı getirmiyor ayrıca emekli maaşı bağlanma oranını aleyhimize değiştirip düşürüyor.


EYT liler yaş beklerken birde düşük emekli maaşlarına mahkum oluyorlar, madem yaş bekliyoruz ki ben 9000 gün primi 47 yaşımda doldurduğum halde 3 yıl daha yaş bekleyip cepten prim ödeyip 10.000 gün ile emekli olan birisiyim. Sigorta başlangıcım 1986 Aralık olduğu için bende emeklilikte yaşa takılanlardandım ve üç yıl beklemek zorunda kaldım. Artık 50 yaş altı emeklilik kalmadı gibi bu yıllarda 50 yaşı geçenler emekli olabiliyorlar.


Neyse gelelim esas konuya 1 Temmuz da 2620 tl olan emekli maaşım 327 dolar ediyordu şimdilerde 180 dolara düştü. Bu sene ocak ve temmuz aylarında açıklanan TÜİK in açıkladığı enflasyon verilerine göre zamlarımızı aldık ama tüik in açıkladığı enflasyon artık sırıtmaya başladı zaten düşük bağlanan emekli maaşlarımız birde enflasyon oranları altında ezilmeye başladı.

Geçen ayın rakamlarına bakayım dedim TÜİK e göre beyaz peynir in fiyatı 32 tl geçen yıl ise 30 tl imiş yahu bu peynir nerede satılıyor acaba ? ve otomobil fiyatları ekim kasım hiç zam görmemiş ve yıllık enflasyon yüzde 21 imiş. İşte bu açıklanan enflasyon oranından emekli maaşlarımıza zam alacağız ve sürünmeye devam edeceğiz.


Hükümet 3600 ek gösterge ile sağlık çalışanlarına ve bazı devlet memurlarında iyileştirmeye gideceğini açıkladı ama o da arap saçına döndü ve ertelendi.

Asgari ücret konusunda ise 4000 tl ve civarında bir artış bekleniyor kısmi bir iyileşme olacak gibi duruyor ama enflasyon bu hızla giderse işimiz zor hem asgari ücretlinin hem de emeklilerin işi çok zor olacak.

Piyasada yaşanan belirsizlik ve güvensizlik iş insanlarını dolarlı fiyatlandırmaya itti Gazetemizin maliyeti ocak da yüzde 15 ekimde yüzde 20 ve aralık başında yüzde 30 arttı. Gazete dergi kitap gibi kağıda kalıba renklere bağlı her şey dövizdeki artışa paralel olarak artıyor. Önümüzü göremiyoruz çiftçi sanayici esnaf ne yapacağını bilemiyor. Ve belirsizlikten dolayı Türk lirasına güvensizlikten dolayı yükselen fiyatına rağmen hala dolar alanlar var. Bize yıllar önce ne söylendi TL ye güvenin dövize bağlanmayın denilmedi mi ? Ama belli ki TL gözden çıkarıldı halk artan fiyatlar ile baş başa bırakıldı.


Madem öyle Ocak ayında açıklanacak enflasyonun yanında emeklilere seyyanen bir zam daha yapılmalı 1500-3500 arası emekli maaşı alanlara seyyanen 1000 tl daha eklenmeli en azından maaşlarımız asgari ücrete yaklaştırılmalı.


Yoksa büyük çoğunluk asgari ücretin oldukça altında kalacak bir maaşla geçinmek değil sürünmek zorunda kalacaklar. Yada 2000 sonrası emekli öncesi emekli farkını ortadan kaldıracak bir çalışma hemen yapılıp düşük orandan bağlanan emekli maaşlarımız düzeltilsin buna İNTİBAK deniliyor, ve yıllardır yapılmıyor.


İktidar bu konu ile ilgilenmediği gibi muhalefet de bu konu ile ilgilenmiyor hemen ilgilenmeye başlamaları gerekli. Türkiye emekli derneklerini ve sendikalarını bu konularda duyarlı olmaya davet ediyoruz.


Emekliler son yıllarda iyice enflasyon altında ezildi buna artık dur denmeli.


 

12.Aralık Pazar günü Tüm Emekliler Sendikası Kartal da miting yaptı ve emekli haklarının gerilediğini belirtti özet olarak söyledikleri şunlardı ;

 

“Her gün peş peşe gelen zamlar, günden güne büyüyen vergiler, küçülen maaşlar, işsizlik, yoksulluk, enflasyon ve hayat pahalılığı.


Artık yeter! Emekli maaşı ile geçinemiyoruz. Sadaka istemiyoruz. İnsanca yaşayabilecek bir maaş istiyoruz!

Ekonomik krizin ve bütçe açığının sorumlusu emekliler değildir. Krizin bedelini krizi yaratanlar ve ekonomik krize rağmen kriz koşullarında daha da zenginleşenler ödemelidir!


Ömrünün yarısını çalışarak emekli olduktan sonra bile çalışmak zorunda bırakılan milyonlarca emekli yurttaş için, insanlık onuruna yakışan sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam; çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli bir gelecek istiyoruz.”


emekli intibak @emekli @intibak

Bu haber 749 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI