AŞI OLUNMALI...

Yalçın Soysevinç
Tarih 17 Ağustos 2021, 11:41

AŞI OLUNMALI...



Geçen sene aşı aşı diye kıvranıyorken aşısızlıktan sıkıntı yaşıyorduk, şimdilerde ise aşı olduğu halde yeterli aşı olunmamasından şikayet ediyoruz.


Çocuklarımız için çocuklarımızın eğitiminin aksamaması için işimiz gücümüz için ve en önemlisi sağlığımız için hasta olup hastanelere düşmemek için aşı olmalıyız.


Topluma karşı bir görev amacıyla aşı olmalıyız, başkalarının günahına girmemek için aşı olmalıyız, başkalarının ahını almamak için aşı olmalıyız. Yoksa yine uzun kapanmalar ile karşılaşabiliriz.

Hasta oluyoruz can kaybediyoruz işimizi kaybediyoruz ama en önemlisi çocuklarımızı eğitimden uzaklaştırıyoruz, bunun sonuçları iyi olmayacak.

O yüzden sizlere okuduğum ve etkilendiğim bir haberi paylaşmak istiyorum.

 

ABD'li doktor: Hastalar entübe edilmeden önce aşı için yalvarıyor; onlara çok geç olduğunu söylemek zorunda kalıyorum


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky, ABD’de son altı aydır Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin en az yüzde 99’unun aşısız olduğunu söyledi. ABD’nin Alabama eyaletinde çalışan ve ağır hastalarla karşılalan bir doktor “Entübe edilmeden önce bana aşı için yalvarıyorlar. Ellerini tutup onlara üzgün olduğumu, çok geç olduğunu söylemek zorunda kalıyorum” dedi.

ABD’de Delta varyantı endişesi sürerken aşılama oranlarının yavaşlaması tartışılıyor. Alabama eyaletinde 20 Temmuz itibarıyle nüfusun yalnızca yüzde 33’ü tek doz ya da iki doz Koronavirüs aşısı oldu.

Alabama’nın Birmingham kentinde bir hastanede çalışan doktor Britney Cobia, karşılaştığı aşısız ve ağır durumda olan hastalarla yaşadıklarını anlattı.

Doktor Cobia, “Genç, sağlıklı hastalar çok ciddi Covid enfeksiyonuyla hastaneye geliyor. Entübe edilmeden önce yaptıları son şeylerden biri aşı yapmam için yalvarmak. Ellerini tutuyor ve onlara üzgün olduğumu, çok geç olduğunu söylemek zorunda kalıyorum” dedi.

Alabama eyaleti, nisan ayından bu yana Covid nedeniyle ölenlerin yüzde 96’sının aşısız olduğunu duyurdu. CDC Direktörü de ABD genelinde Covid nedeniyle son altı aydır ölenlerin en az yüzde 99’unun aşısız olduğunu açıkladı.

CDC Direktörü Walensky, an itibariyle ABD’deki Covid vakalarının yüzde 83’ünün Delta varyantı olduğunu duyurdu.

Beyaz Saray, aşı olanlar için kaldırılan maske zorunluluğunun yeniden getirilmesini tartışıyor.

 

Sadece ABD de değil AB ülkelerinde ve ülkemizde de aşı olmayanların kısıtlanması meselesi ana gündem maddelerinden birisi. Aşı karşıtlığı ve aşı tereddütü konuları da çok tartışılır oldu. Bu satırların yazarı 2 doz Prizer aşısı oldu araştırmalara göre 2. Doz sonrası yüzde 91 koruma sağladı. Artık şu biliniyor aşı olanlar kovid olsa bile hastanelik olmadan daha kolay atlatabilecekler hastalığı.

Eylül ayında okullarımızın açılmasını çocuklarımızın yüz yüze eğitim almasını istiyorsak yaygın bir şekilde aşı olmalıyız. 2 doz aşı olanlar 26.Temmuz itibariyle sadece yüzde 36 bu sayı toplumsal bağışıklık oranından çok uzakta hala her gün bir milyon aşı ile ancak ağustos sonunda iyi rakamlara gelebileceğimizi söyleyebilirim.

NOT; 18.Ağustos itibari ile 2 doz aşı olanlar yüzde 54 oldu ama bu sayı yüzde 70 olmadan bize rahat yok...Yüzde 70 aşılı toplum yeni varyantlara anca dayanıklılık sağlıyor...

Sağlıklı günler diliyorum sevgili okurlarımız?

Bu haber 285 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI