BÖLGEMİZDE DÖNÜŞÜM ÇEŞİTLENİYOR...

Yalçın Soysevinç
Tarih 31 Mayıs 2021, 18:39

BÖLGEMİZDE DÖNÜŞÜM ÇEŞİTLENİYOR...



Üsküdar boğaz mahallelerimiz 16 tane bazıları ön görünümde olduğundan onları pek ilgilendirmiyor ama nüfusun çoğu büyük parsellerde ve imar zorluğu içerisinde yaşıyor.


Geçmiş yıllarda 1/5000 ve 1/1000 planlar devreye girdi ve imar dönüşüm konuları daha geniş çevrelerde konuşulmaya tartışılmaya başlandı. Kat yüksekliği ve oturum alanı yüksekliği isteyenler hala olsa da yapılan uygulamalarda imarın yeterli olduğu dönüşümün olabileceğini kendi gözlerimle görüyorum.


Kirazlıtepe de 180.000 metrekarede dönüşüm TOKİ eliyle 1800 konut amaçlı başlamıştı ilk 550 ağustos ayında teslim edilecek kalan 1300 için hafriyat ve altyapı çalışmaları başladı cadde düzenlemeleri de yapılıyor. Bu çalışma çok zor ilerlemişti ama sonuçları başarılı oldukça diğer komşu parseller de buna eklenmek için hatta komşu mahalleler eklenmek için her yere başvuruyorlardı.


23.Nisan günü Cumhurbaşkanı Erdoğan Küplüce’de gelen talepleri görmezden gelmeyerek dönüşümün genişletileceğini açıkladı Bakan Kurum’a görev vereceğini söyledi. Bundan bir gün sonra İmar Bakanı Murat Kurum Üsküdar a gelerek yanında Hilmi Türkmen ile beraber Kirazlıtepe de yapılan dönüşümü 350.000 metrekareye çıkaracaklarını açıkladı.


Başkan ve bakan parsel ortakları aranızda 3/2 çoğunluğu sağların gelin dönüşüm talep edin dedi. O gün bugün Üsküdar Belediyesi ve Başkan Türkmen çok yoğun mesai harcıyorlar.


Ancak şu unutuluyor TOKİ ilk 550 konutu 2.5 yılda bitirdi bundan sonra ki hızı aynı böyle olur ise sadece bu çalışma daha 5 yıl mı sürecek ve 1800 e tamamlanacak. Ve yeni eklenen bölümler kaç yıl sürecek tabi üçte ikilik çoğunluk sağlanması kaydı ile.

Benim kişisel görüşüm TOKİ nin ne zamanı ne parası tüm mahallelerde dönüşüm yapmaya yetmez Üsküdar belediyesi KENT a.ş. de bazı yerlerde girişimler yapıyor teklifler hazırlıyor İBB de İMAR a.ş. ile çalışmalar yürütüyor.


Bence hepsi değerli çalışmalar bu çeşitli girişimler dönüşümü hızlandıracaktır, şunu da unutmayalım Cadde Çengelköy ü ZEM yapı yapıyor çalışma yaptığı alan 10 dönümden fazla bu mütahit girişimleri de çok önemli bunun iyi bir örnek olacağını düşünüyorum.


Bunu gören başka mütahitlerin de Küçüksu mahallesinde irili ufaklı girişimler yaptığını görüyorum.


Sn. Erdoğan Üsküdar ın dönüşümün olması gereken mahallelerini tek tek sayması sonrası tüm mahallelerde heyecan dalgası başladı. Yerinden memnun olup dönüşüm istemeyenleri de hatırlatalım bu arada. Büyük bahçeli ve tek katlı evlerde yaşayanlar bu olaya pek sıcak bakmıyorlar ama yüksek katlı çürük binalarda oturan büyük çoğunluk acil dönüşüm bekliyor.

Bazı parsellerde küçültme talep edip 2-3 binlik parsellerde kendi dönüşümlerini kendileri yapmak isteyenler de var. Selahattin özgür bu konuda çok çalıştı girişimlerde bulundu imza toplama işlerini kapı kapı yaparak bu işlerin olabileceğini anlattı.

Ayrıca Küçüksu mahallesinde sitelerinde bulunduğu devasa parseller var belediye buralarda küçültmeler yaparak Güzelsefakent ve Öz Evim gibi sitelerin dönüşümde işlerini kolaylaştırıyor. Umarım oradaki gelişmeler önümüzde ki ay ilerler ve haber yaparız.

Gelelim Bosna Bulvarına bu cadde yüksek nitelikli ticari alanda idi ve Netel Altınköy gibi siteler dönüşüm aşamasında idi. 2016 da bu plana Üsküdar Belediye Meclisinden iki üye itiraz edip planın iptalini istedi ve yerel mahkeme ardından İstinat mahkemeleri itirazları kısmen haklı bulup planı bozdu. Şimdi Danıştay aşamasında Belediye bu davaları takip ediyormuş. Zamanında yapılan  itiraz bu sitelerin dönüşüm planlarını bozdu seçimlerde bu sitelerin seçmenlerine ne diyecekler çok merak ediyorum doğrusu.


Bahçelievler Mahallesi Sultan Murat tarafında ATA 2 sitesinin 140.000 metrekare terk alanında 40 dönümlük dönüşüm çalışması da çok değerli umarız orası da hızlanır ve vatandaş sağlam evlerde oturur.


Biz Çengelköy gazetesi olarak hep yerinde dönüşümü savunduk şu saydıklarımdan hariç daha pek çok girişim var onları da zaten aydan aya sayfalarımız da paylaşıyoruz.


Sağlıklı güzel günler dilerim?



 Üsküdar dönüşüm -boğaz dönüşüm - üsküdar kentsel dönüşüm - üsküdar toki dönüşüm...kirazlıtepe küçüksu dönüşüm- yavuztürk dönüşüm 

Bu haber 935 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI