2020...

Yalçın Soysevinç
Tarih 28 Ağustos 2020, 15:10

2020...

 

Sen ne seneymişsin be 2020 her şey negatif her şey kötü, 2018 2019 yılları için de aynı şeyleri düşünürken 2020 en kötü yıl olarak tarihe geçiyor.

 

Gıda dışında iş yapanlar çok zorlanıyorlar, pek çok esnaf kiralarını bile çıkarmakta zorlanıyor bu kovid 19 aşısı bulunana kadar sürecek bu zorlu süreç pek çok işletmeye zor günler yaşatacak gibi. Hükümetin piyasayı canlandırmak adına düşük faizli kredi dağıtması da bir çare olacağa benzemiyor.  Düşük faiz de olsa borç borçtur eninde sonunda ödenecek kaçış yok olan devlet bankalarına olacak zararları bütçeden karşılanacak ve yükü hep birlikte karşılayacağız.

 

Genç nüfus zaten işsizlik çıkmazında idi bu salgın ve önlemleri meselesi sorunu daha da büyüttü. Gençlerimizi üniversite bitirse de bitirmese de kalifiye elemanlar haline getirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç var. Üniversitelerin üretime ve hizmet sektörlerine eleman hazırlayan bir konuma getirilmesi gerekli. Her şehre Fen edebiyat fakültesi açmak ile bu işler yürümez, yüksek öğrenim buluşların yapıldığı enstitülere dönüşmeli hem de acilen.

 

Biz bu yılı ülke olarak zaten çok zor geçirecektik yıllardır yapılan altyapı yatırımlarının ödemeleri ve garanti verilen köprü otoyol ödemeleri sürüp duruyor. Yakın vade borçlar bir türlü azalamıyor. Turizm haziran ayında başlayabilse idi bu tablo biraz lehimize dönebilecekti ama Avrupa Birliği bize turizmi açmayarak büyük kötülük yaptı.

 

AB sadece kendi üye ülkeler arasında turizmi açtı ancak büyük pandemiden yara alan ülkelere özellikle İspanya İtalya gibi ülkelere turizm akışı olmadı nispeten bizim gibi az etkilenen bir ülke belki de turist çekip ödemeler dengesini bir nebze olsun düzeltebilecekken bu olanaktan da yoksun kaldık.

Sakın şöyle düşünmeyin benim otelim yok restoranım yok banane turizmden turistten milyonlarca insan buradan para kazanıyor ve yıllık 30-35 milyar dolar bir gelir elde ediyoruz, bu sayede ödemeler dengemiz biraz düzeliyor. Hatta bu yıl yurtdışından gelen göçmen işçi aileleri de rahat rahat gelemeyecek bu da büyük bir maddi kayıp.

 

Dünya çapında üretim yapıp marka yaratmış ülkelerin bile zorlandığı bir seneyi geride bırakırken bizim başımıza neler gelecek tahmin bile edemiyorum. Çünkü yıllardır gelen ucuz maliyetli kaynakları inşaata kaydırdık inşaatta da büyük bölümü lüks konuta kaydı. Bu kadar konut üretimi olduğu halde hala gençler kira ödemek zorunda kalıyor. Sosyal konut imalatı Anadolu da çok yaygın ve bol ama İstanbul da genç nüfus çok zorlanıyor bu soruna bir türlü çare bulunulamadı. Gençlerimiz kiraya mahkum oldu. İstanbul da bulunan kamu arazileri bile TOKİ ile kolay ve karlı olduğu için olsa gerek hep lüks konut üretimine yoğunlaştı.

 

İstanbul da Üsküdar’da beklentimiz Kirazlıtepe’de nasıl yapıldı ise TOKİ devreye girse ve hem kentsel dönüşüm yapsa hem de insanlar dayanıklı evlerde oturabilse keşke. Burada arsa maliyeti yok sadece inşaat maliyeti var. Bahçelievler Sultanmurat tarafında kentsel dönüşüm yapılacak idi burada da umarız başarılı bir yapılaşma olur ve vatandaşları memnun edecek bir formül bulunup uygulanır.

 

Büyükşehir ve Üsküdar belediyelerinden beklentimiz bu imar konularını vatandaşın lehine hızlandırmaları, ayrıca sorumluluk alanlarına göre yeşil alan bakımlarını yol kenarı ağaçlarını korumaları bakmaları ve geliştirmeleri.

 

Bu arada bende ve tüm ailemizde emeği olan sevgili annem Perihan Soysevinç’i 27.Haziran.2020 günü kaybettim. Ona yeni istirahatgahında huzur diliyorum Allahtan rahmet diliyorum huzur içinde yatsın. Arayan başsağlığı dileyen tüm dostlara teşekkür ediyorum.

Yani anlayacağınız bu sene her yönü ile kötü idi.   

 

 


 

 

 

 

 

24 Temmuz Gazeteciler ve basın bayramı idi bir kutlama mesajı aldım burada paylaşıyorum, eskiden Üsküdar siyasi parti idarecileri ve Belediye başkanları ararlar sorarlar misafir ederlerdi artık hepsi bıraktı bu nazik kutlama alışkanlıklarını.

 

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nızı kutluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

 

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.”

 

M. Kemal Atatürk

 

Bu haber 396 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI