DAHA NELER OLACAK?

DAHA NELER OLACAK?

 

 Dün 27.Nisan günü dört günlük karantina sonrası dışarı çıktım Çengelköy e yakın arabamı bıraktım bir dosta uğradım ondan sonra Çengelköy’ doğru yürüyüş yaptım. Biraz sahilde sallandım tüm sokakları dolaştım en son pazara bir uğrayayım dedim gördüğüm ise en kalabalık pazartesi pazarı idi. Herkes maskesini takmasına rağmen alışverişlerini yapmakta idi.


Çengelköy de sessizlik sakinlik egemendi ramazan ayının da etkisi var ama esas sakinlik koronodan kaynaklı ve mekanların kapalı olmasından. Ramazan ayının insanları biraz sakinleştirmesi avantaj olacak sanırım. Ama marketlerde manavlarda bir yığılma söz konusu bugünleri atlatacağımıza inancım tam ama birbirimize saygıyı geliştirmemiş şart.


Evde kalmak zorunda kalanlar için başka başka sağlık sorunları görülmeye başlandı en büyük dert hareketsizlik , herkese yapabildiği kadar jimnastik öneriyorum.


Bankalarda ve bankamatiklerde çok yoğun kuyruklar gördüm internet bankacılığı nasıl özendirilecek bankaya gidiş gelişler nasıl azaltılacak bunlara kafa yorulmalı. Bankalar bu kuyruk meselesini acilen çözmeli gerekirse personeli artırmalı.


Gıda malzemesi satanların metrekare alanlarının artırılması reyonların aralarının açık hale getirilmesi gerekli. Özellikle mahalle aralarında ki manavların. Sanıyorum ilgili bakanlar bu konulara kafa yoruyordur.

Kafeler restoranlar berberler kuaförler açıldığında ne önlemler alınacak bunlara kafa yorulmalı. Özellikle berberler tek kullanımlık önlüklere ve streril malzemelere dolaplara zorunluluk getirilmeli. Koltukların araları belirlenmeli bir buçuk aydır bu işletmeler iş yapmıyorlar direk destek de olmadığı için yaşamlarını ve ticari yaşamlarını nasıl sürdürecekleri meçhul. Ve benim gibi yerel gazete çıkaranlar işlerine ara verdiler Nisan ayını yaşıyoruz faturalarımızı sigortalarımızı ödemeye devam ediyoruz neyse ki vergiler ertelendi onları önümüzde ki aylarda çifter çifter ödeyeceğiz. İTO na kayıtlı benim gibi işletmeler her yıl artan aidatlardan muzdarip bize hiçbir desteği olmayan İTO bu yıl aidat almasa ne olur acaba. Yıllardır öderim bir faydasını görmüş değilim bu arada.



Esnaf odalarının genel başkanı bazı gevşemeler talep ediyor bu riskli kararlar nasıl alınacak merak ediyorum doğrusu sıkmak kolayda gevşetme kararları çok zor alınacak gibi geliyor bana. Almanya biraz gevşetti vakalar hemen arttı.


Neden mi bizler sadece dün itibari ile 112.000 vaka sayısını ve günlük vaka sayılarını takip ediyoruz. Semptom göstermeyen ve hastalığı bilmeden bulaştıran insan sayısı kaç bunu ancak tahmin edebiliyoruz. Hiç şikayeti olmayan rastgele 10.000 test yapılsa belki oradan tahmin yürütmek daha kolay olabilecek. Gerçi testin güvenilirliği de yüzde 60 imiş ona göre bir oran bulunabilir.


Bu arada kronik hastalığı olanlar ile hamileler ücretsiz izin adı altında ayda 1.177 tl ye mahkum oldular. Bunun yanında ücret vermeye dayanamayan işletmelerde ücretsiz izin ile bugünleri atlatmaya çalışıyor. Kısa çalışma ödeneklerine başvuran işletmeler de ücretlerin üçte ikisini ödeyerek yoluna devam ediyor. Tüm mesele bu kısıtlamaların ne kadar daha süreceği hadi bir ay iki ay insanlar idare edebilir üç dört beş ay sürerse ne yapacağız ?


O yüzden sınırlamalara uymalıyız maskemizi takmaktan çekinmemeli topluluklardan kaçınmalıyız. Bundan sonra şapur öpüşme geleneğimizi bırakacağımızı kalabalık ortamlara girmekten çekineceğimizi, sarılma işlerini bırakacağımızı söylesem çok mu iddialı laflar mı etmiş olurum.


Maçlara gitmeyi bırakacağımızı, kahvelere gitmekten çekineceğimizi, dışarıda yemek yemeyi azaltacağımızı, yakın masalı kafelere girmeyeceğimizi, tatil mekanlarında açık büfe önünde sıradan kaçınacağımızı, plajlarda yan yana gelmeyeceğimizi, kalabalık sokaklara girmeyeceğimizi, parklarda yan yana oturmayacağımızı, otobüs metrobüs vapur minibüs gibi toplu ulaşım araçlarında ne yapacağımızı bilemeyeceğimizi söylesem çok mu iddialı laflar etmiş olurum. Maskeye ve sosyal mesafeye dikkat edenlerle etmeyenler bu sıralar ufak ufak çekişmeye başladılar ilerleyen zamanda ne olacak neler yaşanacak yaşayıp göreceğiz.


Daha da önemlisi okullar dershaneler nasıl bir yöntemle açılacak okullarda sosyal mesafe ve hijyen koşulları nasıl sağlanacak şu boşluk günlerinde sınıf mevcutlarını düşürecek önlemler alınmalı ve uygulanmalı.


Umarım bu covid 19 un aşısı çabucak bulunur da böyle şeyler düşünüp çıldırma noktasına gelmeyiz. Yoksa artan turizm gelirimiz bu yıl gerileyecek gibi görünüyor bu sektörde çalışan milyonlar var ne yapacakları belirsiz. Pek çok fabrika üretimine ara verdi umarız herkes işine bir an evvel kavuşur ve sağlıklı günlerde çalışmalarına başlarlar.


Sağlık sistemimiz iyi bir performans gösterdi baştan sona hepsine bu satırlardan teşekkür ediyoruz.  Sağlıcakla kalın.

 

Bu haber 567 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI