Liberalizim can çekişiyor

Yalçın Soysevinç
Tarih 13 Eylül 2018, 16:49

Liberalizim can çekişiyor


Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ekonomistlerinden Jacob Kirkegaard , Trump yönetiminin ticaret politikalarının en çok  ABD’ye zarar vereceğini belirterek, “Türkiye de dahil diğer ülkelere uygulanan ek vergilere karşı bütün dünyadan ABD’ye misilleme gelecek, bunun ABD açısından bedelinin ağır olacağından hiç şüphem yok" dedi.

 

Trump’ın ekonomi ve ticaret politikalarını “tam anlamıyla bir felaket” olarak nitelendiren Kirkegaard,  "Başkan Trump’ın şu andaki ekonomi ve ticari politikalarını hem ABD açısında hem de küresel ekonomi açısından tam anlamıyla bir felaket olarak görüyorum” dedi.

Ek vergi akılsızca bir hareket

Trump’ın Türkiye’de doların yükseldiği bir dönemde Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek verginin yükseltileceğini açıklamasını ‘akılsızca’ bir hareket olarak niteleyen Kirkegaard, “Türkiye’deki makro ekonomik sorunların yanı sıra Donald Trump’ın attığı tweet de tetikleyici bir unsur oldu. Dürüst olmak gerekirse Trump’ın, ABD Başkanı’nın böyle bir tweet atarken ne tür bir siyasi sinyal gönderdiğini ve bunun yol açacağı etkileri anladığını zannetmiyorum“ dedi.

Ekonomist gazetesinde ise şu yorumlara rastladık ; "Normal bir zamanda olsaydık, Türkiye'nin Batılı müttefikleri belki Erdoğan'a yolunu değiştirmesini söyleyerek yardım edebilirdi. Ama onlar da Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya akın etmesinden korktukları için Erdoğan'ı sinirlendirmek istemiyor.

 

"Trump ise Türkiye'nin lideri ile saçma bir böbürlenme yarışına girişti. İkisi de, zayıf görünmemek için, geri adım atmak istemiyor. AB topluluğu otomobillere ABD yüzde 25 ek vergi koydu bunlar liberalizme ne kadar uygun. Bu uygulamalardan ABD de zararlı çıkacaktır diye düşünüyorum.

 

"Kısa vadede Türkler krizden çok daha fazla zarar görecektir. Birçoğu şimdiden çok daha fakir hissediyor. Ama uzun vadede ABD de zarar görecektir. Türkiye kritik bir coğrafyadaki önemli bir müttefik. Eğer Batı ile arası daha da açılırsa, Rusya ve Çin'e daha da çok yaklaşabilir.

 

"Trump, Pastör Brunson'un serbest bırakılması için baskı yapmakta haklı olabilir ama ek gümrük vergilerini bir baskı aracı olarak kullanması hatalı.

İşte Trump bunları Türkiye ye yaptı İran Rusya hatta AB ülkelerine de çeşitli yaptırımlar uygulamakta ve bu uygulamaları artırmakta. Nerede kaldı liberal ekonomi liberal ilkeler işine gelmeyince kimse kural kaide tanımıyor. ABD li yetkililer daha fazla yaptırım tehtidinde bulunuyorlar, peki biz neler yapmalı ve neler yapmamalıyız.

Bir kere dolar yakarak Ipone kırarak olmaz bu işler bazıları da dolar bozarak ekonomiye destek verdi bunlar yetmez. İhracat ithalat yapmayanlar dolar bulundurmamalı paramız türk lirasında olmalı dövizle tasarruf yapmayı seçiyorsak para bankada saklanmalı yastık altında değil.

Tasarruf yapanlara iki tür banka hizmet etmekte klasik bankacılığın yanında kar payı dağıtanlar da hizmette faiz hassasiyeti olanlar ikinci olarak saydıklarımızda tasarruflarını değerlendirebilirler. Yani para ister tl olsun ister döviz olsun bu bankada sistem içinde durmalı yastık altında değil.

Neler yapmalıyız konusuna devam edelim bir kere vatandaş olarak israftan kaçınmalı hiçbir gıdayı çöpe atmamalıyız, tüketeceğimiz kadar alışveriş yapmalıyız. Döviz vererek ithal edilen cep telefonlarımızı uzun yıllar kullanmalı zırt pırt değiştirmemeliyiz. İthal otomobilden ziyade yerli araçlara yönelmeli milli sermayeyi kollamalıyız. Beyaz eşyada dev markalarımız var alışverişte onları tercih etmeliyiz.

Peki devlet ne yapmalı israfı kesmeli tasarruflu harcama politikası edinmeli pahalı ve dövizle alınan ithal makam araçlarından uzaklaşmalı. Güneş enerji ve rüzgar enerjisine dönüşüme öncelik vermeli. Elektrikli oto kamyonet yatırımlarını desteklemeli hatta bunların vergilerini azaltmalı. Toplu ulaşım yatırımlarına devam etmeli yap işlet devret projelerinde fiyatlandırmaya dikkat etmeli fuzuli yatırımlardan uzaklaşmalı.

Tarım ve hayvancılığa tam destek olunmalı en azından tarım ve et ürünlerinde yapılan ithalat azaltılmalı endüstri ormanları oluşturmalı ,yerli tohumculukta fakültelere görev verilmeli. Yani gıda ithalatını azaltacak önlemler alınmalı. Madenciliğin önü açılırken ormanlar zeytinlikler korunmalı. 

Vatandaş olarak özellikle ithal e dayalı cep telefonu gibi malları mümkün olduğu kadar uzun süre kullanmalı otomobil alırken yerli katkısı fazla olan yerli araçları tercih etmeli yerli üretimi olan beyaz eşya ,mobilya ve banyo malzemelerinde yerli malları tercih etmeliyiz. Her yerli mal kullanımı daha çok işçimizin işsiz kalmaması demektir.

 

 

 

Bu haber 881 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI