Lise çağlarımız

Lise çağlarımız

Geçen günlerde Üsküdar belediyesinin düzenlediği Üsküdar Liseler arası basketbol şampiyonası final maçları için bir davet aldım.


Son iki yıldır üstlendiğim site yönetiminden ayrıldığım için boş vaktim bol oluyor eskiden de basket oynadığım için özellikle maçları izlemeye gittim. Basketbol sporların en zevklisi izlemesi en heyecanlı olanıdır bana göre. Öncü Kolej ile Üsküdar lisesi çekişmeli bir maç yaptı ardından final maçı olarak A.K.A.L. ile Haydarpaşa Anadolu lisesinin maçını izledim.

Ama 53 yaşına gelmiş biri olarak yaşamımın en güzel yılları 1976 da orta birinci sınıftan girerek 1983 de bitirdiğim Haydarpaşa Lisesi öğrencilik yıllarımdı. Tabi o yıllar okul bize hapishane misali gelir kaçmanın türlü yollarını arardık.


Şimdi ki liselere ortaokullara bakıyorum da biz ne kadar şanslı öğrencilermişiz meğer. Spor yapmak için para harcamazdık mesela iki adet parke kaplı basketbol tam sahamız vardı biri voleybol için kullanılır idi. Beden eğitimi derslerinde masa tenisi turnuvası yapabilecek kadar bol masa tenisi alanları vardı. Orta saha da üç saha basketbol bir futbol sahası hemen dış bahçemizde nizami ölçülerde futbol sahası vardı ve etrafında ağaçlık bölgede kimi zaman okul takımı olarak ve kulüp takımı olarak kros yapardık.

Orta üçüncü sınıfta okul takımına seçilmiştim ve o ilk yıl İstanbul birincisi olmuştuk, ne mutluluktu o anlatamam. Lise bir iki üç de her yıl okul takımında yer aldım o yaşlarımda gezmediğim şehir kalmadı Taçspor da oynadım ve orada da  başarılı sonuçlara imza atıp İstanbul ve Türkiye dereceleri aldım. Ama okul maçlarını unutamam binlerce taraftarın önünde maça çıkmak gibisi var mı ?


O yıllarca gururla giydiğim forma ile Üsküdar da karşılaşınca çok duygulandım hatta gözlerim doldu maç esnasında ha yenilip Üsküdar ikincisi oldular canları sağ olsun , bizim zamanımızda  Üsküdar da rakibimiz yok tu İstanbul da bile rakiplerimiz Pertevniyal ,Galatasaray ,Saint Jozef gibi birkaç okul du onları yener hep birinci olur bazen İstanbul ikincisi olurduk. 1983 de mezun olduğum sene takıma yoğun transferler yapmış milli oyuncular Ertuğrul Karaca ,Murat Haşim Yurdakul (DİNO) ve Şenol, İnan  gibi basketbolcularla güçlenmiştik.  Ben takımın eskisi olduğumdan biraz kaprisli idim disiplin adına kadro dışı bırakılmıştım. O yıl da hem İstanbul hem Türkiye birincisi olmuştuk.


Bir tek Basketbol takımımız değil voleybol masa tenisi kros atletizm takımlarımız da başarılı olurlardı. Neden mi okulda spor ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü olanak vardı da ondan hatta jimnastik boks salonu da vardı. Ama güzelim okulumuzu elimizden 80 darbesini yapanlar aldılar restorasyondan geçirip üniversiteye verdiler. Barbaros mahallesinde olan lisemizin de olanakları fena değil ama geçmişle kıyaslanamaz bile. Gittiğimiz üniversiteler de bile o olanakları göremedik.

Neyse gelelim ana konumuza gençler neden bu kadar savruk şiddet yanlısı uyuşturucu tuzağında diye bir sürü söylev dinliyoruz ?


İşimiz gereği okullara gidiyor ve görüyoruz beden eğitimi angarya görülüyor spor salonları yetersiz olanlar da okul idareleri tarafından özel spor okullarına tahsis ediliyor her faaliyet paraya tahvil olmuş. Yeni okullar yapılıyor onlarda bile spor salonu göremiyoruz.


Üsküdar  yıllardır statsız kaldı acilen iki stat yapılmalı  Beylerbeyi inşaatı yakında başlıyormuş umarız işletmesi belediye de olur da Çengelköyspor olarak maçımızı oynayacağımız stada para vermekten kurtuluruz. Ayrıca Yavuztürk Küçüksu civarına site terklerinden oluşacak birine bir stat daha yapılmalı. Bulgurlu da bir okul da toplantı da Veledrom talebi geldi neden olmasın. Okullara dağıtılan bisikletler bozulur diye kenarda yatıyor .


Stat lar artırılırsa atletizm dalları da okulların ilgi alanına girebilir. Burhan Felek spor kompleksi İstanbul da başka yer yokmuş gibi federasyona verildi buraları Üsküdarlılar kullanamıyor.

Gençlerin yaşamlarını güzelleştirmek için talep var mı yok mu diye bakmadan yeni spor alanları inşa etmeliyiz.

 

Bu haber 876 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI