İşsizlik toplumsal mutsuzluğun kaynağı

İşsizlik toplumsal mutsuzluğun kaynağı


İşsizlik oranı verileri Kasım 2016’da yüzde 12.1 ile 80 ayın zirvesini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre işsiz sayısı ise 3.7 milyon kişiye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tabloya dikkat çekmiş ve mart ayına kadar işsizlik oranını düşürmek için seferberlik başlatılmasını istemişti.


TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK),  2016’nın ekim, kasım, aralık aylarını kapsayan kasım dönemi işsizlik oranını açıkladı. İşsizlik oranı bu dönemde yüzde 12.1 ile 80 ayın zirvesine çıkarken, işsiz sayısı da 3 milyon 715 bin kişi ile tarihi rekorunu kırdı. Ekim döneminde işsizlik oranı yüzde 11.8, 2015 Kasım’ında ise yüzde 10.5 idi. Ekonomideki durgunluğun etkisi işsizlikte çok ağır hissediliyor. Öyle ki kasımda, ekim ayına göre işgücünde 133 bin kişilik azalma olmasına rağmen istihdamda 200 bin kişilik gerileme yaşandı. Bu bize ekonominin yeni iş yaratmak bir yana mevcut işleri bile koruyamayacak kadar yavaşladığını gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Şubat ayında harekete geçiren de işte bu tablo oldu. 6 Şubat’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz açıklanmayan son üç aylık istihdam verilerinin kötü gelebileceğine dikkat çekmiş ve “Bizim ne yapıp yapıp şu mart dönemi içerisinde işsizlikte oranı bir defa gümbür gümbür aşağı çekmemiz lazım. İş dünyası ve devlet elele verirsek üstesinden geliriz. İş dünyası ve belediyelerin istihdam seferberliği başlatması gerekiyor” demişti. Seferberlik ile 1 yıl içine 1.5 milyon ek istihdam sağlanması hedefleniyor. Başlayan seferberliğin bahar aylarının işsizlik verilerine yansıması bekleniyor.

 

 

İŞSİZ SAYISI 590 BİN ARTTI

 

TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre, istihdamda en fazla kayıp tarım ve inşaat sektörlerinde yaşandı. Ekim ayına göre tarımda 252 bin, inşaatta ise 56 bin kişi işini kaybetti. 2015 yılının kasım dönemine göre ise işsiz sayısı 590 bin kişi artarken tarım dışı işsizlik ise yüzde 14.3 seviyesinde gerçekleşti. Rakamlara göre istihdam edilenlerin yüzde 54’ü hizmetler sektöründe çalışırken, sanayide ise bu oran yüzde 20’e iniyor. İnşaat ise yüzde 7 ile istihdamın gerçekleştiği en düşük sektör olmaya devam ediyor. 2016 yılının ilk 11 ayında toplam istihdam 360 bin kişi artarken, ortalama aylık istihdam artışı ise yaklaşık 33 bin kişi oldu. Geçen yıla göre değerlendirildiğinde aylık ortalama istihdam artışı 36 bin kişi geriledi.

 

MARTTA GÖRECEĞİZ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, ekonominin 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.8 daraldığını dile getirerek, “Dördüncü çeyrekte ve içinde bulunduğumuz çeyrekte de muhtemelen büyüme kaydedeceğiz, ancak bu büyüme sınırlı kalacak. Son çeyrekte gelecek veri ile beraber 2016’nın yüzde 2.5’in biraz üzerinde olabilir. İşsizlik oranı verileri de aslında ekonomideki yavaşlamayı yansıtıyor. Ekonomideki yavaşlama çerçevesinde işsizlik oranında yukarı doğru hareket devam edecek. Kasım ayı verilerinden sonra kış aylarına dair verileri göreceğiz ve muhtemelen onlar da yüksek gelecek. Aralıktan ocak ayına değişim sert olabilir” dedi.


Erkan, “ekonomideki olumsuz dalga atlatıldıktan sonra bahar aylarında bir düzelme olup olmamasının önemli olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Nitekim, hükümetin istihdamı destekleme konusunda teşvik ve çalışmaları ile  daha çok kış aylarından sonra gelen aylara ait verilerde görülecektir, yani 4 ay sonra açıklanacak olan mart ayı verileriyle beraber etkisini tam olarak göreceğiz.”dedi.

Bana kalırsa işsizliğin bu denli yüksek çıkmasının en önemli nedeni milyonlarca Suriyeli nin yanı sıra vize kaçağı olarak Türkmen Azeri Afrikalı Afkan Gürcü Pakistan Irak ve benzeri ülke vatandaşlarının kontrolsüz sigortasız olarak çalıştırılmalarıdır.

Turist vizesi ile ülkeye giriyor ve kalıyorlar nedense bu durum ile mücadele edilmiyor. Bu rakamlar turizm yapılıyormuş gibi iyimser istatistiklere bile giriyor. Çözüm ya vize koşulunu bozanlar yüksek cezalar ile karşılaşmalı yada tekrar giriş yasağı konmalı.

 

Ama olayın ne kadar gevşek olduğunu görmeniz için cezanın ne olduğunu alıntıladım buyurun okuyun.


 

Kaynak: Pasaport vizesi geçmiş biri ne kadar ceza alır?

 

30 Nisan 2015 tarihine kadar uzatılan af dolayısıyla vize ihlali bulunan yabancılar cezalarını ödeyerek Türkiye’den çıkış yaptıkları takdirde (Kıbrıs ? KKTC hariç herhangi bir ülkeye) kendilerine giriş yasağı uygulanmayacaktır.


Cezasını ödeyen yabancı isterse aynı gün geri dönüş yaparak 10 gün içinde ikamet izni başvurusu yapacağına dair taahhütname imzalayarak giriş yapabilir. 10 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapmaz (İstanbul için randevu almaları yeterli) ise tekrar kaçak durumuna düşecekler ve yasal müeyyide uygulanacaktır.

 

Cezayı ödemeden çıkış yapanlar ise yine 5 yıl giriş yasağı yiyecektir. Ödenmesi gereken ceza ise ihlal edilen süreye ait ikamet harcının 2 katı olarak hesaplanabilir. Ek olarak bazı ülkeler 372,80 TL vize harcı da ödeyeceklerdir.

Kısaca biraz para cezası öde git istersen bir gün sonra yine gel denmektedir özetle.


İşte bu yüzden cinayete karışan bakıcı mı ararsın ,sokaklarda dilenci mi arasın ,Taksimde b,r kızımıza düşürüp belini kırıp tecavüz eden Moğol mu arasın , Renia da insanları gözünü kırpmadan öldüren mi arasın buna yardım yataklık yapan imam nikahı kıyan bambaşka ülke vatandaşı mı arasın, hırsızlık yapmak için Pazar yerini yakan mı ararsın, Fatih te öğretmene evinde saldıran mı ararsın, Laleli de Silivri’de ve Anadolu’nun her yerinde gece kulüplerinde kaçak çalışan kadınlar mı ararsın ,dolandırıcı soyguncu çeteler mi ararsın hepsi ülkemizde ne yazık ki.


Aklıma gelenler bunlardı sizin hafızanızda neler var bir düşünün?

Bu haber 881 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI