CHP ÜSKÜDAR İLÇE BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR EĞİTİM SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ
10 Eylül günü CHP Üsküdar İlçe yönetimi tarafından 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Başlangıcı Basın Açıklaması düzenlendi.
CHP ÜSKÜDAR İLÇE BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR EĞİTİM SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ
10 Eylül günü CHP Üsküdar İlçe yönetimi tarafından 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Başlangıcı Basın Açıklaması düzenlendi.
CHP Üsküdar İlçe Başkanı İbrahim Çağlar basın açıklamasını katılan yurttaşlara okudu.
İktidarın eğitimde yarattığı tahribat ve eğitim sisteminin güncel sorunlarıyla ilgili 81 il ve ilçe örgütlerimizle eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştiriyoruz.
Parasız, laik ve kamucu eğitim bir haktır. CHP olarak çocuklarımızın geleceği ve laik eğitim hakkı için her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kıymetli yurttaşlarımız ve basın mensupları,
Bugün okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir.
22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir.
Bu yıl okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bir eğitim programı olmaktan öte iktidarın çağdışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıyan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Öğretmenlerimiz bir yandan AKP iktidarının eğitimde yarattığı tahribatla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da kendi haklarına yapılan bir saldırıyla karşı karşıyadır. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi geçtiğimiz dönem meclise sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler Ekim ayına ertelenmiştir. Teklif öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır. Amaç öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim bileşenlerinin haklarını tanımlamak değil; öğretmenlerin diplomasını çalmaktır.
Üstelik bu yıl okullarımız yeni öğretmen ataması yapılmadan açılmıştır; okullarımızda öğretmen ihtiyacı devam etmektedir. Bakan Yusuf Tekin, 2 Eylül’de yaptığı açıklamada "İhtiyacımız açısından şu anda yüzde 95'e yakın öğretmen normumuz dolu" dedi. Bakanın ifadesine ve MEB istatistiklerine göre 48.700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılında valiliklerden alınan bilgiye göre 91 bin norm açığı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise 85 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Veriler arasındaki tutarsızlıklar sürüyor. Bakanın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Bu açıklamaya dayalı olarak bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenlik adı verilen emek sömürü sistemi ile kapatılmaya çalışılacaktır. Oysa AKP iktidarının seçim dönemlerinde vaatler verdiği KPSS mağdurları, engelli öğretmenler, memur öğretmenler, norm kadro sözü verilen PDR’ciler, çifte mağduriyet yaşayan depremzede öğretmenler, ek atama sözü verilen öğretmenler kendilerine verilen sözlerin tutulmasını bekliyor. AKP iktidarı bol keseden vaatler veriyor, ancak sözünü tutma noktasında hiçbir faaliyet göstermiyor.
Öğretmen ataması gibi, okullar açılmasına rağmen okullarımıza temizlik ve güvenlik görevlisi ataması da yapılmamıştır. Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu da okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır. Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. Devlet okullarında 613.785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Haftada üç gün çalışma süresi ile okullarımızın temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderilmekte, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmaktadır. Bin öğrencisi olan okulların en az 5-6 temizlik görevlisi ihtiyacı olduğu ve sadece temizlik personeli için aylık yaklaşık 150 bin lira ödeme yapması gerektiği düşünüldüğünde merkezi bütçeden aktarılan kaynak ile değil öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması, okulların yeterli personel istihdam edebilmesi ve temizlenebilmesi dahi mümkün değildir. Okul yöneticileri bütçe olmadığı için velilerden bağış talep etmektedir. Okullarda yeterli bütçe olamadığı için küçük tadilat ve temizlik işlerini yaptırabilmek için yöneticiler zorunlu bağış almaktadır. Milli Eğitim Bakanı “okul yöneticilerinin böyle bir hakkı yok” demek yerine okul bütçelerini oluşturmalıdır.
Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.887.296 öğrenci vardır. MEB'in bütçesi ise 1.092.129.668.000 TL’dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB'in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (%1,45) kullanılmış olacaktır.
MEB bütçesi yıllar içinde giderek erimiş, yalnızca personel bütçesine dönmüştür. 2016 yılından bu yana MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı giderek azalmıştır. 2016 yılında MEB’in payı %13,38 iken 2024 yılında bu oran %9,84’e gerilemiştir. Aynı şekilde 2016 yılında MEB bütçesinin GSYH’ye oranı %2,93’iken 2023 yılında bu oran %2,65’e gerilemiştir. MEB bütçesinin %81’i personel giderleri için harcanmaktadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2024 yılı itibariyle bu oran %9,15’e gerilemiştir.
Öte yandan öğretmenler açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Tüm eğitimciler yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışmaktadır. 2002 yılında yeni göreve başlayan öğretmen 540 lira olan maaşı ile 17 çeyrek altın alabilirken, 2024 yılında göreve başlayan öğretmen 41 bin lira olan maşı ile 9 çeyrek altın alabilmektedir. Ayrıca 2002 yılında öğretmenler maaşlarının yüzde 32,4’ü kadar (175 lira) eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği alırken, 2024 yılında maaşlarının yüzde 9,9’u kadar (4.085 lira) eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği almaktadırlar. Öğretmenler bu ödenekle hangi ihtiyaçlarını karşılayabilir? Öğretmenin ihtiyaçlarını karşılamayan bir iktidar nitelikli eğitime nasıl erişebilir? Üstelik eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenmektedir. Oysa bu ödenek tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.
22 yıllık AKP iktidarı çocuklarımıza okullarımızda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayırmamıştır. Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için temel bir hak ve talep iken, okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulaması yalnızca bir dönem uygulandıktan sonra kaldırılmıştır. Okul yemeği programlarının eğitime eşit erişim sağlaması, özellikle dezavantajlı çocukların okula devamlılığını artırması, çocukların sağlığını güçlendirmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü azaltması gibi bu kadar çok faydası varken, her kademede çocuklarımıza en az bir öğün yemek verilmesinin önemi ortadayken, Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti. Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi, çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişimi yoktur. Çocuklarımız sularını evden getirmekte, bittiği takdirde ise kantinden parayla su almak durumunda kalmaktadır. Parası olmayan çocuklarımız ise ya susuz kalmakta ya da musluktan akan suları içmek durumunda kalmaktadır.
Devlet
ÖĞRENCİLERE AYLIK DOĞALGAZ FATURA DESTEĞİ
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİ EVLERİNDE KALAN ÖNLİSANS VE LİSANS ÖĞRENCİLERİNE AYLIK DOĞALGAZ FATURA DESTEĞİ
ÇENGELKÖY BAYRAĞI GEYİKLİ’DE DALGALANIYOR
Çengelköy de doğup büyüyen Ceyhun Çetin yıllar önce Çanakkale’nin şirin mi şirin beldesi Geyikli’ye yerleşti iki tane PET Shop açtı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ İLE TEV ARASINDA “OKUTAN ÜSKÜDAR” PROJESİ İMZALANDI
Üsküdar Belediyesi ile Türk Eğitim Vakfı arasında ekonomik durumu kısıtlı ve başarılı öğrencilerin eğitimine destek sağlanması amacıyla burs verilmesine ilişkin iş birliği protokolü yapıldı.
ÜSKÜDAR’DA ÜCRETSİZ UYGULANACAK HPV AŞISI İÇİN BAŞVURULAR ALINMAYA BAŞLADI
Halk sağlığını tehdit eden HPV virüsüne karşı mücadelede aşı kampanyası başlatan Üsküdar Belediyesi, ilçede ikamet eden ihtiyaç sahibi bireylere ücretsiz uygulama yapacak
GAZZE'DE DURUM FECİ...
Saadet partisi olarak, mazlumun yanında olmaya devam ediyoruz. Gazze’de yaşanan insanlık dramına seyirci kalmamak için, bütün gücümüzle, yaşanan katliamı herkese duyurmaya çalışıyoruz
ÜSKÜDAR'DA 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında ünlü sanatçı Sertab Erener ile son dönemin sevilen gruplarından Evdeki Saat sahne aldı
Çengelköy’den bir Erkan abi geçti...
YAZAN Tanas Kiryako
Özel Etiler ELEV Eğitim Vakfı Okulları ile Türk Eğitim Derneği’nden (TED) iş birliği
Özel Etiler ELEV Eğitim Vakfı Okulları ile Türk Eğitim Derneği’nin (TED) gerçekleştirdiği ‘Akreditasyon ve Danışmanlık’ iş birliğinin lansmanı gerçekleşti.
ÜSKÜDAR MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANI ZEKİYE HOCA OLDU
2024 yılı Üsküdar Muhtarlar Derneği genel kurulu yapıldı ve tek liste ile seçime gidildi. Üsküdar ın muhtarlarından bazıları son seçimde değişmişti.
ÇENGELKÖYSPOR FUTBOL OKULU
Çengelköyspor Futbol okulu hafta içi ve hafta sonu olmak üzere tüm hafta boyunca çalışmalarını dürdürüyor.
YAZAR SON YAZILARI
Gazetemizin Son Sayısı
Çengelköy Resimleri
En Çok Okunan Haberler
Çengelköy’den bir Erkan abi geçti...
ÜSKÜDAR MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANI ZEKİYE HOCA OLDU
ÇENGELKÖY BAYRAĞI GEYİKLİ’DE DALGALANIYOR
“ÜSKÜDAR YENİLENİYOR” LANSMANINDA İBB İLE ÜSKÜDAR BELEDİYESİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALANDI
CHP ÜSKÜDAR İLÇE BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR EĞİTİM SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ
“GEZGİN OYUN PARKI” ETKİNLİKLERİMİZİN İLKİ ÇENGELKÖY’DE YAPILDI
ÜSKÜDAR'DA 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
ÇENGELKÖY VOLEYBOL SEZONU AÇTI
ÇENGELKÖYSPOR FUTBOL OKULU
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ İLE TEV ARASINDA “OKUTAN ÜSKÜDAR” PROJESİ İMZALANDI
GAZZE'DE DURUM FECİ...
Özel Etiler ELEV Eğitim Vakfı Okulları ile Türk Eğitim Derneği’nden (TED) iş birliği
ÜSKÜDAR’DA RİSKLİ YAPILARA KARŞI “HIZLI TARAMA TESTİ” BAŞLADI
Kız Kulesi Limanı (Maiden Tower Port)
ÜSKÜDAR’DA ÜCRETSİZ UYGULANACAK HPV AŞISI İÇİN BAŞVURULAR ALINMAYA BAŞLADI