Anadolu İrfan Otağı GDO paneli düzenledi.

Anadolu İrfan Otağı GDO paneli düzenledi.

Tarih 14 Aralık 2010, 17:46 YazdırBu haberi yazdır

12.aralık Pazar günü Üsküdar da faaliyet gösteren Anadolu İrfan Otağı Derneği Altunizade Kültür merkezinde GDO LU GIDALARDA MÜLKİYET HAKKI konulu bir panel düzenledi.

Anadolu İrfan Otağı GDO paneli düzenledi.

 
12.aralık Pazar günü Üsküdar da faaliyet gösteren Anadolu İrfan Otağı Derneği Altunizade Kültür merkezinde “GDO'LU GIDALARDA MÜLKİYET HAKKI (Anadolu'daki Bitki ve Hayvan Varlığımız, Vatan ve "GDO" Etkileşimi)”konulu bir panel düzenlendi.Dernek başkanı Süleyman Tıraş bir açılış konuşması yaparak katılımcıları selamladı.Ardından panelistleri tanıttı.Oturum Başkanı Prof. Dr. Yavuz SEZEN (GYTE Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi).
 
Panelistler:Ahmet KAVAK İstanbul Tarım İl Müdürü ,Doç. Dr. Özge ARUN( İstanbul Ünv. Vet. Fak. Gıda Bölümü Öğretim  Üyesi) Ahmet ATALIK (Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul  Şube Bşk.) , Doç. Dr. Tijen OĞRAŞ( Tübitak MAM Gen Mühendisliği Enstitüsü) ,Nazım KAYA (Tüketiciler Birliği Genel Başkanı).

 
İlk konuşmacı Doç Dr.Tijen Uğraş GDO lu ürünlerin 1983 lü yıllardan beri gündeme geldiğini ilk çalışmaların tarım ilaçlarına dayanıklı bitkilerin tohumlarını elde etmek için başladığını ve bu çalışmalar için 15 farklı yol olduğunu ve bunları tek tek anlattı.transgenetik bir bitkiyi geliştirebilmek için 10-16 yıl çalışma gerektiğini ve suçu ispatlanana kadar bu konunun masum olduğunu yada diğer bir deyişle masumluğu ispatlanana kadar suçlu olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

 
Doç.Dr.Özge Arun ise konuşmasında “melezleme ile Gen transferi arasında farklar vardır.İstenen karakterin bir canlıdan amaç bitkiye aktarılması ve kalıcı hale getirilmesidir.İlk ticari çalışmalar 1994 başlamış ancak 1996 da ilerlemeler kaydedilmiştir.2009 a kadar 80 kat artış gerçekleştirilmiştir.GDO lu tohum çalışması en çok soya ,mısır,pamuk,kanola,ve şeker pancarında kullanılmaktadır.En çok ürün ise ABD. de Brezilya, Hindistan,Arjantin ve Çin’de üretilmektedir. Buna bağlı hayvan yemi de soya ve mısırdan üretilmektedir. O yüzden hayvancılıkta bu ülkelerde hızla gelişiyor. Mart 2010 da GDO yasası meclisten çıktı ekim ayından beri uygulanıyor Gdo lu ürünlerde eşik değer binde 9 olarak belirlendi onun içindekiler belirtilmiyor eğer aşıyorsa belirtilmek zorunda. Yabancı gen tespiti zorlu deneylere dayanıyor.

 
Ziraat Mühendisleri odası İstanbul Oda Başkanı Ahmet Atalık ise Papatyam dizisinden 2 dakikalık bir görüntüyü izlettirmesinin ardından konuya oldukça hakim olduğu izlenimi veren bir konuşma yaptı. “GDO lu ürünler dünyamızın sadece yüzde ikisinde ekiliyor.GDO o kadar başarılı olsa bu yıllarda yarı yarıya ekiliyor olması beklenirdi. GDO lu tohum ticareti dünyada 5 şirket tarafından yapılmakta ağırlıklı olarak da sekiz ülkede yapılıyor. Bu şirketler aynı zamanda tarım ilacı pazarlıyor ve insan sağlığı ile ilgili ilaçlarda pazarlıyor. Tohumu verirken şu ilacı kullanacaksın diye onu da yanında veriyor. Ziraat mühendisleri odası GDO ya hayır cephesinin bir üyesidir. GDO dediğimiz zaman bu tohumdur lütfen bunu böyle anlayınız.GDO lu tohum üretenler bağımsız araştırmalara izin vermiyor çalışma yapanların sonuçlarını açıklamalarını da tazminat patent ve lisans sarmalına sıkıştırıyor. Hiçbir gıda maddesinde GDO etiketi yok en çok ithalat GDO lu üretim yapan ülkelerden yapılıyor.Türkiye de GDO lu tohumla üretim yapmak yasak tarafımıza gelen 20 şikayeti inceledik neyse ki hiçbirinde izine rastlamadık.GDO lu tohumla üretim yapılan alanlar zamanla onun esiri olmakta ve başka türlere yaşam olanağı vermemektedir. Türkiye’nin GDO lu tohuma ihtiyacı yoktur” dedi.

 
Tüketiciler Birliği Genel başkanı Nazım Kaya ise gıda kontrollerinin çok yetersiz olduğunu çekilmiş kıyma sergilemenin yasak olduğu halde hala satıldığını ve ekmeğe ağartıcı peroksitlerin katıldığını bunların yoğun olarak kontrol edilmesini dilediklerini belirtti.

 
İstanbul Tarım il müdürü Zir.Müh. Ahmet Kavak ise “yerli tohumun geliştirimesi ve yerli tohumun oranının artırılması konusundaki gelişmeleri hatta dış ülkelere de satıldığını hatırlattı. Bakanlığımızın adı yakında Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak değişecek ve gıda kontrollerinde tek elden yapılacağı için verimin artırılacağını belirtti. 174 alo gıda hattının hizmette olduğunu vatandaşların şikayetlerini buraya yapabileceklerini belirtti.

 
Böyle önemli bir konu Üsküdar’da ele alındığı için İlim Otağı derneğini ve panelistleri Boğaziçi Çengelköy Gazetesi olarak tebrik ediyoruz.www.cengelkoygazetesi.net
Bu haber 980 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER