Köy yumurtası hakkında öğrenmek istedikleriniz

Köy yumurtası hakkında öğrenmek istedikleriniz

Tarih 05 Nisan 2016, 11:55 YazdırBu haberi yazdır

Taze çarşı Selimpaşa Çiftliği yetkilisi Mesut Şahin ile köy yumurtası ve doğal ürünler hakkında bir söyleşi yaptık ve aldığımız bilgileri okuyucularımızla paylaşmak istedik.

Köy yumurtası hakkında öğrenmek istedikleriniz

Taze çarşı Selimpaşa Çiftliği yetkilisi Mesut Şahin ile köy yumurtası ve doğal ürünler hakkında bir söyleşi yaptık ve aldığımız bilgileri okuyucularımızla paylaşmak istedik.

 

Köy yumurtası nasıl anlaşılır? Besin değerleri ve yararları nelerdir?


Yumurta çok besleyici faydalı bir besin. Fakat yumurta seçerken dikkat etmeli ve gerçekten sağlıklı olan yumurtayı almalıyız. Köy yumurtası en sağlıklı ve besin değeri yüksek yumurtadır. Çünkü köy tavukları özgürdür ve doğal beslenir. Tavuk çiftliklerindeki tavuklar özellikle hızlı yumurtlamayı sağlayan suni yemler ile beslenir, besin değeri daha düşüktür. Köy yumurtası kadar sağlıklı değildir.

Köy yumurtası nasıl anlaşılır?


Yumurta alacaksınız ve köy yumurtası olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Çocuklarınızı sağlıklı ve besin değeri yüksek köy yumurtası ile beslemek için yumurta alırken nelere dikkat etmeli? Eğer yumurtanın kabuğu sağlamsa, pis kokmuyorsa, suya konduğunda yüzmüyorsa, haşladığınızda yumurta kabuğunun altından rengarenk bir görünüm çıkmamışsa bu yumurta köy yumurtasıdır ve sağlıklıdır. Bir de yumurta kırıldığında sarısı dağılmıyorsa bu yumurta tazedir ve besin değeri yüksektir.

Köy Yumurtasının Faydaları:

·         Yumurta, içeriğindeki lutein maddesi sayesinde görme azlığına yol açan maküler dejenerasyonu azaltır.

·          İçerdiği kolin ile bellek ve öğrenme kapasitesini artırır.

·         Asetilkolini artırır.

·          Yumurta sarısı kalsiyumdan ve karotenoidlerden zengindir.

·         Çinko içeriği yüksektir.

·          Magnezyum içeriği yüksektir; bu nedenle migren, fibromiyalji gibi rahatsızlıklara çok iyi gelir.

·         Antioksidan ve antienflamatuvardır.

·         Omega-3’ten zengindir.

·          A, D, K vitaminleri, demir, selenyum, riboflavin ve niasinden zengindir.

 

Doğal besi yumurtası nedir ?
İçinde hiçbir kimyasal yada yapay madde bulunmayan yemlerle ve doğanın sunduğu doğal besinlerle beslenen, doğada serbest dolaşan ve doğasına uygun şartlarda yaşayan ve doğal döllenme yöntemleri ile üreyen tavuklardan elde edilen yumurtalara doğal besi yumurtası denir.

Doğal besi yumurtası neden sağlıklı?
Doğal besi yumurtaları, seri (sanayi tipi) üretim mahsulü olmadığı için daha lezzetli ve daha sağlıklıdır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tavuklarımız tamamen doğal hayatlarını idame ettirip bu şekilde yumurtlamakta olduğundan ürettikleri yumurtalarda da her hangi bir kimyasal artık bulunmamaktadır.

Doğal besi yumurtası nasıl ayırt edilir?


Doğal besi yumurtası ile diğer üretim yumurtalar aynı ırk tavuklar kullanılarak üretildikleri için yumurta kabuğu rengi ve yapısı birbirine yakındır. Çok dikkatli bakılmadığında ayırt edilmesi zordur. Zaten seri üretim yapan yumurta üreticileri ile benzer olan tek yanımızda aynı ırk tavukları kullanmamızdır. Ancak bizim tavuklarımızın beslenme şekli, doğal yaşam alanları ve döllenme şekillerinde farklılıklar olduğundan, doğal besi üretim yumurtaları daha sağlıklı ve lezzetlidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere iki yumurta arasındaki farkı tadarak kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Doğal besi yumurtası neden diğer yumurtalardan pahalı?


Seri yumurta üreticileri onlarca tavuğu tek bir kafes içerisine kapatarak, tavuklara resmen eziyet ederek çeşitli kimyasallar ile tavukları şişirerek tavuklardan %100′e yakın verim alıyorlar. Doğal besi yumurta üretiminde ise tavuklarımızı doğal yollarla döllüyoruz ve tavukları doğal yaşam alanlarında özgür olarak bırakıyoruz. Tavuklarımızdan iki yumurta daha fazla alabilmek üç-beş kuruş daha fazla kazanabilmek için kimyasallar ile şişirmiyoruz. Bu yüzden bizim tavuklarımız %65-70 verimle yumurtluyor. Ayrıca seri üretim yumurtada firmalar geniş pazarlarının imkanları ile sürümden kazanıyor. Doğal Besi yumurtası ile halkımızın tanışıklığı yeterli düzeyde olmadığından biz butik üretimle az sayıda yumurta üretip günlük iç pazara sunuyoruz. Bu sebeple fiyat farkı oluşuyor. Biz ise elimizden gelen tüm imkanları kullanarak kendi üretimimiz doğal besi yumurtalarını iç piyasanın altında bir fiyata satmaya çalışıyoruz.

http://www.tazecarsi.com/koy-yumurtasi   Telefon: 0531 630 15 45

Bu haber 761 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER