ÜSKÜDAR PİLAVA KAŞIK SALLADI

ÜSKÜDAR PİLAVA KAŞIK SALLADI

Tarih 28 Nisan 2015, 12:15 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar’da bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘Pilav Festivali’ ile birlikte Kastamonu’nun Tosya pirincinden yapılan etli pilav, ‘Şemsipaşa Meydanı’nı dolduran 15 bin kişiye ikram edildi.

ÜSKÜDAR PİLAVA KAŞIK SALLADI


Üsküdar’da bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘Pilav Festivali’ ile birlikte Kastamonu’nun  Tosya pirincinden yapılan etli pilav, ‘Şemsipaşa Meydanı’nı dolduran 15 bin kişiye ikram edildi.

Üsküdar  Belediyesi,Üsküdar Kent Konseyi ve Tosya Dernekler Federasyonu (TODEF) işbirliği ile gerçekleştirilen ‘1.Üsküdar Pilav Festivali’ne Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Tosya  Kaymakamı Yusuf Çıbır, Ataşehir  Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Halit Hızır, AK Parti 1. Bölge Milletvekili Adayı Şeyma Döğücü, TODEF Genel Başkanı Ali Tekin’in yanı sıra çok sayıda vatandaş ve basın mensubu katıldı.

FESTİVAL KONSERLE BAŞLADI
Program Şemsi Paşa Meydanı’nda Tosya Musiki Cemiyeti konseriyle başladı. Kastamonulu müzisyen Arzu Akça söylediği yöresel şarkılarla etkinliğe katılanları coşturdu.

Güzel havada kendilerini Üsküdar Sahili’ne atan binlerce vatandaş konser ve etkinleri takip ederken diğer yandan da ikram edilen etli pilava kaşık salladılar.Pilavla beraber ikram edilen cevizli helvadan ve paketlenmiş Tosya pirincinden alan vatandaşlar keyifli bir şekilde evlerinin yolunu tuttular.3 ton Tosya pirincini paketleyen Üsküdar Belediyesi etkinliğe gelen herkese ikram etti. Ayrıca Programa İBB Mehter Takımı marşlarıyla renk kattı.

TOSYA PİRİNCİNİ ÜSKÜDARLILAR’A SUNUYORUZ
Programda açılış konuşmasını yapan TODEF Genel Başkanı Ali Tekin, Tosya’nın ‘Altın Kılçık’ pirincinin adını dünyaya altın harflerle yazdırdığını belirterek, “Bugün burada Tosya’nın gururu olan Altın Kılçık pirincini Üsküdarlı hemşehrilerimize, Tosyalı aşçılarımızın elleriyle hazırlamış oldukları etli pilav olarak sunmaya getirdik” diye konuştu. Üsküdar Belediye  Başkanı Hilmi  Türkmen’in etkinlik için kendilerine verdiği desteğe teşekkür eden Tekin  “Bu festival için kapılarını bizlere ardına kadar açan Üsküdar’a  sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu.

BAŞKAN TÜRKMEN ‘PİLAVDAN DÖNENİN KAŞIĞI KIRILSIN’
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçelerinin Anadolu ile İstanbul’un kültür havzası olma özelliği taşıdığına vurgu yaparak, “Geçtiğimiz ay yine bu mekânda Sucuk Festivalimizi gerçekleştirmiştik. Üsküdar’da yaşayan Kayserili hemşehrilerimiz başta olmak üzere, hep birlikte burada sucukların lezzetini paylaşmıştık. Bu gün ise Tosyalı kardeşlerimizin bir gelenek haline gelen buluşmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan pirincin, pilavın lezzetini paylaşacağız” diye konuştu.

Başkan Hilmi Türkmen, Anadolu’nun her yerinden insanların Üsküdar’da yaşadığına değinerek, “Bizler de hemşehrilerimizle, bölgelerine ait renklerle, tatlarla taçlandırdığımız, bu tür festivaller, şenlikler, şölenler vesilesiyle bir araya geliyoruz. Paylaşıyor, kaynaşıyor, bütünleşiyor, Muhabbetimizi artırıyor, eğleniyoruz. Sucuk festivalimizde de söylemiştim, burada da paylaşmak isterim: Bizler için lezzet bahane, sohbet, muhabbet şahane. Biz bu festivaller vesilesiyle, hemşehrilerimizle kaynaşıyor, dostlarla buluşuyoruz. Bunu en büyük kazancımız olarak görüyoruz. Hem şehirlerimizle, hem de hemşehrilerimizle kardeşliğimizin, birlik ve bütünlüğümüzün farkına varıyoruz. Hepimizi büyüten, yetiştiren Anadolu’yu hatırlıyoruz. Anadolu hatırına, muhabbetimizi, sevgimizi, kardeşliğimizi, arkadaşlık ve dostluğumuzu büyütüyor, güçlendiriyoruz” dedi.

Başkan Hilmi Türkmen, Mayıs’ta Bağlarbaşı Kültür Merkezimizin avlusunda, Yöresel Günler Festivali yapacaklarını hatırlatarak, “Anadolu’nun pek çok şehrinden,

hemen her köşesinden renklerin ve tatların yer alacağı, 10 gün sürecek büyük etkinliğimiz daha olacak. Bütün İstanbulluları bütün Üsküdarlı hemşehrilerimizi,

herkesi beklediğimizi belirtmek isterim. Bütün Anadolu’yla, Büyük Anadolu’yla yine buluşacağız. Hemşehrilerimizle daha uzun süreli buluşup kaynaşacağız. Hem memleketimizin renklerinin tanıtılmasına, Hem de insanımızın kaynaşmasına katkı sağlamış olacağız. Elbette en güzeli de, Bunu Üsküdar’ın güzel bahar havası, Huzur iklim, manevi atmosferi içerinde gerçekleştirecek olmamız” diye konuştu.

Başkan Türkmen sucuk festivalinden sonra yaptıkları pilav festivaliyle birlikte Üsküdarlılar’la birlikte olduklarına değinerek, “Bu festivalin diğerlerinden bir farkı var. Burada sadece pilavı yemekle kalmayacağız. Pilavı yerken dişleriniz yorulacak, emek sarf edeceksiniz. Bizim kadim kültürümüzde biliyorsunuz ‘diş cilası’ diye bir geleneğimiz var. Buradan ayrılırken hepinize o güzel Tosya Pirincinden birer pişirimlik, fazlada değil. Sizlere diş cilası olsun diye pirinç ikramımız olacak. Onları da evlerinize götüreceksiniz ve bizlerde sizlere afiyetle yiyin diyoruz.” dedi.

Başkan Türkmen, etkinliğe katılanlara diş kirası olarak paketlenmiş pirinç dağılacağını belirterek ‘‘Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın’ diyerek sözlerini noktaladı.

Protokol konuşmalarının ardından alanı dolduran binlerce davetli, 2 ton pirinçle pişirilen Tosya usulü etli pilava ve bunun yanında ikram edilen kaşık helvasına ulaşabilmek için uzun kuyruklar oluşturdular. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de önlük ve eldivenlerini takıp vatandaşlara kendi elleriyle etli pilav dağıttı.

Coşku içerisinde geçen festivalin son bölümünde Tosya Belediyesi folklor ekibinin gösterisini Tosya davul-zurnayla oyun havaları aldı. Vatandaşlar kendilerini müziğin ritmine bırakarak halaylar çekip oyunlar oynadılar.

Bu haber 661 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER