TORBA KANUNUNDA VERGİ ÖDEME KOLAYLIĞI

TORBA KANUNUNDA VERGİ ÖDEME KOLAYLIĞI

Tarih 30 Ekim 2014, 12:09 YazdırBu haberi yazdır

11.09.2014 tarih 29116 sayılı mükerrer resmi gazetede yayınlanan torba kanununda Vergi Bağ-kur Emlak vergisi,Plaka vergileri , SSK gibi devletle ilgili borçlara ödeme kolaylığı getirilmiştir.

                                     TORBA KANUNUNDA VERGİ ÖDEME KOLAYLIĞI

 Değerli okuyucular

11.09.2014  tarih 29116 sayılı mükerrer resmi gazetede yayınlanan torba kanununda Vergi Bağ-kur Emlak vergisi,Plaka vergileri , SSK  gibi devletle ilgili  borçlara ödeme kolaylığı getirilmiştir.Bunun yanında 31.12.2013 tarihinde kasada olmadığı halde kaydan kasa defterlerinde veya ortak cari hesapları adında görülen bedeller ile  6102 sayılı kanuna göre sermayelerini (Asgari sermaye tutarına  kadar) 14.02.2014  tarihine kadar yükseltmeyen şirketler için ek süre verilmesi konusu torba kanununda yer almıştır.

Konuyu detaylı olarak ele alacak olursak:

A-VERGİ ÖDEME KOLAYLIĞI:

1- 30.Nisan.2014 tarihini kadar tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş Vergi,bağ-kur,Emlak vergisi ,araçların plaka vergisi ,Şirketlerin SSK borçları,oda aidat borçları,esnaf ve sanatkar oda aidatları,gümrüklerle ilgili vergiler    gibi amme borçlarının  aslının ödenmesi koşulu ile   gecikme faizi kaldırılıyor onun yerine yıllara göre Enflasyon artışı oranına  (TEFE/TÜFE /ÜFE oranı) göre yeniden gecikme faizi hesaplanıyor söz konusu borç peşin ödenirse herhangi bir fark alınmadan borç ödenmiş oluyor.Bu kanuna göre borçların  6-9-12 -18   taksit seçeneği ile 2 ayda bir ödeme  imkanı getirilmiştir.  Borç yapılandırma için  30.Kasım 2014 tarihine kadar müracaat edilerek borç  tahakkuku yapılacak   olup  ilk taksit 31.12.2014 tarihine kadar ödenecektir.

Taksitli ödeme seçeneğinde hesaplanan ana para ve faiz toplamı   100 TL olsun bu  borç için:

                                                                                        6 taksite    105 TL

                                                                                        9 taksite    107 TL

                                                                                      12 taksite    110 TL

                                                                                      18 taksite    115 TL   ödenecektir. Tabii ki peşin ödemede  yukarıda söylediğimiz gibi ana para ve TEFE-TÜFE faizi  tutarı olan yani 100 TL ödenecektir.

2-Borç yapılandırması taksitlerin ödeme gününde ödenecektir 1 takvim yılında 2 den fazla taksit ödenmez veya eksik ödenir  ise taksit bozulacaktır bu bakımdan taksitlerin zamanında ödenmesine özen göstermeniz gerekecektir.

3-Daha evvelce 30.Nisan.2014 tarihinden evvel  maliye Bakanlığı adına  kendilerine tebliğ edilen borçlar için dava açanlar bu davadan vazgeçerlerse veya yeni bir dava açmazlar ise yapılandırmadan istifade edebilirler.

B-KASA AFFI:

Bilanço esasına defter tutan kurumlar vergi mükelleflerinin 31.12.2013 tarihinde kasalarında olmayıp da defter kayıtlarında bulunan paralar ile yine bilançolarında 131 nolu ortaklarından alacaklı olduğu hesaplarda görülen paralar için defter kayıtları ile kasadaki paraları eşit hale getirmek için  arada bulunan fark için % 3  oranında vergi ödedikleri takdirde kayıtlarını düzeltebilirler.Bunun için 31.12.2014 tarihi sonuna kadar beyan ederek vergileri defaten ödemek zorundadır.

C-İDARİ PARA CEZALARI:

Trafik Para cezaları,Otoyol ve köprü geçiş cezaları,askerlik para cezaları,seçim para cezaları,nüfus idaresi para cezaları,karayolu taşıma idari para cezaları gibi cezaların  % 50 si Yİ-ÜFE değişim oranları hesap edilerek, hesaplanan tutarın ödenmesi halinde cezanın % 50 si affedilecektir.

D-ŞİRKET SERMAYELERİ:

14.02.2014 tarihine kadar Anonim Şirketler sermayelerini  50.000.-TL ye Limited şirketler ise 10.000.- TL ye çıkartmak zorunda idi.Bu tarihe kadar sermayelerini artırmayan şirketler münfesih sayılacaktı.Ancak bu torba yasası ile sermayelerini bu meblağa çıkartmayan şirketler için 3 ay  ek süre tanınmış olup  bu durumda olan şirketlerin şirketlerinin otomatikman kapanmaması için gerekli sermaye artırımını yapmaları gerekmektedir.

Değerli okuyucular

Devletimizin sağladığı bu ödeme kolaylığı için 30.Kasım.2014 tarihine kadar müracaat etmeniz ve ilk taksitini 31.12.2014 tarihine kadar ödemeniz devlete borçlu olan tüm şirketler ve vatandaşlar için  büyük bir avantajdır.yapılandırmaya girmeyenler için vergi idaresi paranın tahsili için her türlü zecri tedbiri alacağından mağdur olmamanız için gerekli özeni göstermeniz gerekmektedir.

Nevzat Birler

S.M.M Müşavir

 

   

 

 

 

   

Bu haber 708 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER