Üsküdar da  yerinde dönüşüm başlıyor

Üsküdar da yerinde dönüşüm başlıyor

Tarih 11 Ağustos 2014, 11:45 YazdırBu haberi yazdır

Tarihi bir karar için olağan üstü toplanan Üsküdar Belediye Meclisi, CHP grup başkanı ve üyelerinin karşı çıkmasına rağmen yerinde dönüşümün ilk adımını atmış oldu. Yerinde dönüşüm, mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’ne ait Yavuztürk Mahallesi’ndeki arazilerle başlayacak.

Üsküdar da  yerinde dönüşüm başlıyor

Tarihi bir karar için olağan üstü toplanan Üsküdar Belediye Meclisi, CHP grup başkanı ve üyelerinin karşı çıkmasına rağmen yerinde dönüşümün ilk adımını atmış oldu. Yerinde  dönüşüm, mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’ne ait Yavuztürk Mahallesi’ndeki arazilerle başlayacak.

Üsküdar Belediye Meclisi, başta ‘yerinde   Dönüşüm’ olmak üzere 4 maddeyi görüşmek için olağan üstü toplandı. Yaz tatiline rağmen  meclis üyelerinin çoğunluğunun  katıldığı toplantı, Üsküdar Belediyesi’nin Boğaz bölgesindeki mahallelerde, mülkiyeti kendisine ait arsa ve arazilerde gerçekleştirmek istediği yerel  dönüşüm ile ilgili krokili, fotoğraflı  ve ayrıntılı bilgi verilmesiyle başladı.

Hazırlanan teklifte Boğaz bölgesindeki mahallelerde, yapılacak olan dönüşüm için, Meclis kararıyla yönetime TOKİ’yle anlaşma yetkisi verilmesi istendi.  


 “ÜSKÜDAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATMIŞ OLACAĞIZ”

Meclis üyelerini bilgilendirmek için söz alan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ülkemizin deprem kuşağında olduğuna dikkat çekerek, “İnsanlarımızı depreme hazır hale getirmek, özellikle yerel meclislerin en önemli görevidir.  Seçimlerde, hepimiz Üsküdarlılara, yerinde dönüşüm mantığıyla, hiç kimseyi yerinden etmeden, imarlı, iskânlı, sosyal donatıları olan insanları mutlu edecek, Üsküdarlılara yakışır sosyal donatı alanları için söz verdik. 45- 50 dönüme yakın arsamız - arazimiz var. Bu işlerde en önemli sorun, biliyorsunuz mülkiyet sorunudur. Bizim avantajımız mülkiyeti belediyeye ait olmasıdır. Bölgedeki tüm insanlarımızın gözü kulağı bizdedir. Mahalle ziyaretlerde herkesin bize söylediği, imar meselesini ne zaman çözeceksiniz? Sizin ne dediğiniz değil ne yaptığınızın önemi vardır. Sözden eyleme geçme zamanı geldi. Bugün burada alacağımız kararla Üsküdar’da yerinde  dönüşümü başlatmış olacağız.


“2014 YILI SONUNA KADAR HATIRI SAYILIR YERİNDE DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Tapusu olanlar için hiçbir problem yok. Yerini satmazlarsa kimse de zorla almaz, alamaz. Belediye alanında işgalci olanları da yerinden yurdundan etmeyeceğiz. 38 dönüm alandaki işgalcilerimizi, tapu sahibi yapıp, yıllardır kangren haline gelmiş olan problemlerini çözmüş olacağız. Bu inşaatları  Ticari bir amaç gütmeyen TOKİ ile birlikte yapacağız. Hedefimiz, Üsküdar’da hatırı sayılır bir   yerinde dönüşüm gerçekleştirmek. 2014’ün sonuna kadar inşaatlarımızın kabasının yükselmiş olmasını amaçlıyoruz.

İnsanlarımıza bir örnek proje sunmamız lazım. Kendi talepleri doğrultusunda   3’te 2 çoğunluğu sağlayan vatandaşlarımıza  örnek proje sunacağız. Vatandaşlarımızı huzura kavuşturmamız lazım. Bizim, vatandaşımıza ‘illa TOKİ ile anlaşacaksınız’ diye bir dayatmamız olamaz, ancak tavsiye ederiz.

Ayrıca bununla yetinmeyip 2960 Sayılı Yasada bazı düzenlemelere gideceğiz. Sahili olan 4 belediye ile Boğaz bölgemizin imar sorununu çözmek için yasa teklifi hazırladık ve yasa ile ilgili çalışma halindeyiz. Üsküdar’a yakışır estetik dönüşümü başlatmış olacağız. Bizim bu güzel çalışmamızı inşallah Üsküdarlılara da örnek olacaktır. Bizi, diğer belediyeler ve vatandaşların da örnek alacağına inanıyoruz“ dedi.

Başkan Türkmen’den sonra önerilerde bulunmak için söz alan bazı CHP Meclis üyeleri, Meclisin olağan üstü toplanmasına tepki gösterdi. TOKİ’ye verilen yetkileri de eleştiren Meclis üyeleri, “TOKİ ile nasıl bir anlaşma yapacaksınız ki biz de size yetki verelim. Yapacağınız şekli ve doneleri bilmiyoruz. Bir anlaşma bir taslak yok” diyerek, yeterli bilgilendirilme istediler.

Eleştiriler üzerine tekrardan söz alan Başkan Hilmi Türkmen, “TOKİ ile hangi anlaşma yapacaksınız? Ve ‘Şekil olarak düzenlensin’ eleştirileri beni çok üzdü. Bu konu TOKİ ile anlaşma yapma yetkisidir. Bize bu yetkiyi vereceksiniz ki TOKİ ile anlaşalım. Amacımız komisyonlarla işi uzatmadan gereğini yapmaktır.  TOKİ’nin de bizim gibi kamu idaresi olduğuna ve kar amacı gütmediğini biliyoruz” dedi.


OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Konuşmalardan sonra yapılan oylamada, Üsküdar için yerinde dönüşümün başlangıcı olarak kabul edilen öneri CHP’li bazı meclis üyelerinin muhalefet etmesine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Bu haber 844 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER