Tuzu bırak rahat et

Tuzu bırak rahat et

Tarih 15 Nisan 2014, 15:04 YazdırBu haberi yazdır

Türkiye'de günlük tuz tüketim miktarının kişi başına 15 gram olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu miktarın günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık geldiğini belirtti.

Tuzu bırak rahat et

Türkiye'de günlük tuz tüketim miktarının kişi başına 15 gram olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu miktarın günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık geldiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, aşırı miktarda tüketilen tuzun, kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olduğunu ve kemik sağlığını bozduğunu bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını muhafaza etmek amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak belirttiği ifade edilen açıklamada, bu miktarın yemeklere tuz eklenmeden doğal günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle de sağlanabildiği vurgulandı.

 

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin 2008'de yaptığı ve ülke genelini yansıtan "Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması"na göre, Türkiye'de tuz tüketiminin günde 18 gram olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"2012'de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15gram) Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Aşırı miktarda tüketilen tuz, kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız 2011'de Kasım ayında 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı'nı başlatmıştır. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla 'Dünya Tuza Dikkat Haftası' etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır.

 

Tuzla ilgili çalışmalar yürüten ve Dünya Sağlık Örgütünce de kabul gören World Action on Salt (WASH) kuruluşunca her yıl belirlenen faklı bir tarihte gerçekleştirilen 'Dünya Tuza Dikkat Haftası'nın, bu yıl, martın ikinci perşembesi kutlanan Dünya Böbrek Günü'nü de kapsayarak 10-16 Mart olması kararı alınmıştır. Bu yılki tema ise gıda etiketlerinin okunması, etiketlerde belirtilen tuz ya da sodyum konusunda farkındalığın toplumda arttırılması belirlenmiştir."

KRONİK BÖBREK HASTALIKLARINDAN KORUNABİLİRSİNİZ
Türkiye genelinde 81 İlde 10-16 Mart'ta "Tuza Dikkat Haftası"nın etkinliklerinin gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada, tuzun azaltılmasıyla kronik böbrek hastalığından da korunmanın mümkün olduğu vurgulandı.

Açıklamada, kronik böbrek hastalığından korunmak için düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı beslenilmesi, vücut ağırlığının korunması, yeterli sıvı alınması, sigara içilmemesi, mümkün olduğunca ağrı kesici kullanılmaması, kan basıncının ve kan şekerinin düzenli ölçtürülmesi ve risk grubunda bulunanların böbreklerini kontrol ettirmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.

 

Bu haber 725 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER