
Çengelköy de eski Türk Evleri.
İstanbul da Boğaziçinde konakların köşklerin yalıların dışında karakteristik Türk evleri ve onların teşkil ettiği mahalleler de ayrı bir özellik ve güzellik taşımaktaydı.
İstanbul da Boğaziçi’nde konakların köşklerin yalıların dışında karakteristik Türk evleri ve onların teşkil ettiği mahalleler de ayrı bir özellik ve güzellik taşımaktaydı. Boğaziçi’nde İskele meydanını çevreleyen çarşının civarında bu tip evlere rastlamak mümkündü.Çengelköy’de çarşının içinden deniz tarafına ve içerilere uzanan Arnavut kaldırımlı dar yolların iki tarafına sıralanmış evler ise İstanbul’un ahşap mahalle evlerinin tüm özelliğini taşımaktaydı.
Çıkmaları birbirine öylesine yakın ,cumbalı ,kafesli ,asmalı ,çardaklı bu evler semtin verdiği bu nimetlerden faydalanırlardı. Bir taraf da denizin bir taraf da bostanların taze yiyecekleri kuyularda ve sarnıçlarda soğutulur ve muhafaza edilirdi. Gerek Boğaziçi’nde gerek Üsküdar gibi İstanbul un pek çok semtinde dar yolların çevrelediği bu Türk evlerinde mimari karakter ve yaşantı benzer özellikleri taşımaktaydı.
Çengelköy’de orta gelirli halkın yaptırdığı bu evler genelde 19.y.y sonları ile 20.y.y. başlarında klasik veya Art Nouva üslübunda kagir olmayan ahşap yapılardı. Bu yapılar kagir bodrum kat üzeri ,iki veya üç kattan oluşan bazılarında çatı katı bulunan evlerdi.
Yapılar bahçe içinde yer alırdı. Çıkmaları veya cumbaları genellikle kapalı olup açık çıkma denilen balkonlar azdı. Çoğunlukla kafesli pencereleri sürmeliydi. Ya evlerin içi tahtası oğulmuş sakız gibi ağartılmış döşemesinde yayılmış kilimleri sedirlerin üzerine gerilmiş sabun kokan örtüleri ıtırlı fesleğenli sardunyalı cumbalarıyla temizlik kokan bu evlerin küçük mütevazi bahçelerinde de aynı özelikler yer almaktaydı. Sakinlerinin gölgesinde oturdukları asmalı çardakları yaz aylarında içlerinden çektikleri kovalar dolusu buz gibi sularla Malta taşı döşeli küçük avlularını yıkadıkları serinledikleri kuyuları sarnıçları bahçeleriyle onlar huzur içtenlik ve safiyet örneğiydi.
Çengelköy de Tarih ; Zeynep Demircan
Not;
SAĞLIKLI BAŞLANGIÇ, MUTLU BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM
Hayatın ilk anı, bir bebeğin dünyaya gözlerini açtığı o ilk saniye, geleceğin de inşa edilmeye başlandığı andır.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş gözaltına alındı
Operasyon, İstanbul Anadolu başsavcılığının Üsküdar Belediyesi’nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında yapıldı.
SP ÜSKÜDAR İLÇE BAŞKANI HÜSEYİN ÇAKMAK “ Güçlü devlet; eleştiriden korkan değil, eleştiriden ders çıkaran devlettir.”
Basın özgürlüğü, yalnızca gazetecilerin değil; toplumun doğru bilgiye ulaşma hakkının ve adil bir yönetim anlayışının en temel teminatlarından biridir.
Pet Fellas Hayvanları Yeni Aileleriyle Buluşturuyor
Ücretsiz olarak hizmet veren platform, hayvan sahiplendirme sürecini daha düzenli ve ulaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyor.
5,5 MİLYON EMEKLİ KÖK MAAŞDA BULUŞTU
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca emeklinin maaşını etkileyen kök aylık gerçeğini açıkladı
SAADET PARTİSİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ BİRAL AYDIN ÜSKÜDAR’DA YAPILAN TOPLANTIDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Birol Aydın Ekonomik Krizin Yanında Ahlak ve Adalet Krizi Yaşanıyor dedi.
İYİ PARTİ İL BAŞKANI ÜSKÜDARDAYDI

İyi Parti İstanbul İL Başkanı Yücel Coşkun 10 Haziran günü Üsküdar İlçe teşkilatını ziyaret etti beraber gündemi değerlendirdiler.
ŞENAY AYBÜKE YALÇIN ÜSKÜDAR’DA ANILDI

9 yıl önce katledilen öğretmen Şenay Aybüke Yalçın İYİ parti Üsküdar ilçe Başkanlığı tarafından anıldı lokma hayrı düzenlendi. Vatandaşlar tarafından ilgi ile izlenen etkinlikte şehit öğretmen anıldı.
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNDE ÇAKMAKTAN AÇIKLAMALAR

Saadet Partisi Üsküdar İlçe Başkanı Harita Mühendisi Hüseyin Çakmak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
CHP İstanbul 39 İlçe Başkanı son gelişmeleri ile ilgili basın açıklaması yaptı

22 Mayıs günü İl binasında yapılan açıklama sonrası 23 mayıs akşamı Üsküdar da CHP İlçe Başkanı Berk Tütüncü




