EMEKLİLER ÇOK DÜŞÜK MAAŞLARA MAHKUM OLMAMALI...

EMEKLİLER ÇOK DÜŞÜK MAAŞLARA MAHKUM OLMAMALI...

Tarih 13 Temmuz 2023, 21:22 YazdırBu haberi yazdır

Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Çalışkan: Emekli aylığına gelen zammın üzerine 8 bin 77 TL artımızı kademeli olsa da istiyoruz

EMEKLİLER ÇOK DÜŞÜK MAAŞLARA MAHKUM OLMAMALI...


Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Çalışkan: Emekli aylığına gelen zammın üzerine 8 bin 77 TL artımızı kademeli olsa da istiyoruz

Tüm Emekliler Derneği (TÜM EMEK DER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emekliler için belirlenen yüzde 25’lik zammı yetersiz bulduklarını, belirlenen zammın üzerine 8 bin 77 liralık kök maaş zammının da eklenmesini istediklerini söyledi.



Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Temmuz'da emekli aylıklarına yüzde 25 oranında bir zam yapılacağını açıklamıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de geçen salı günkü grup toplantısında, “Emeklilerimize verilen yüzde 25’lik artış gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. Açık ve samimi teklifimiz, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın, kök ücrete ve aynısı ile emekli aylıklarına da yansıtılmasıdır” diye konuşmuştu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de Bahçeli’nin çağırısı üzerine, "Mümkündür, bu manada çalışanlarımızın özellikle enflasyona ezdirilmesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır. Ancak bütçe imkânları dediğimiz denge var” değerlendirmesini yapmıştı.

Buna karşılık TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda emekli zammını içeren torba yasanın ilk 7 maddesi, sadece yüzde 25’lik zam haliyle kabul edildi. Emekliler ise memurlara olduğu gibi 8 bin 77 lira seyyanen zamdan yararlanıp yararlanamayacaklarını merak ediyor.



"Bahçeli, bizi ümitlendirdi"



TÜM EMEK DER Genel Başkanı Çalışkan, öncelikle Bahçeli’nin seyyanen artışın emeklilere de yansıtılması gerektiği çağrısından dolayı kendilerine teşekkür ettiğini söyledi. Çalışkan “Geçen çarşambadan beri bu işle ilgili siyasilerle bir çalışma yapıyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi’yle de görüşmelerimiz oldu. Bu hususta da Bahçeli, grup toplantısında bir açıklama yaptı, bizi ümitlendirdi. İnşallah bu yanlışlığı ve adaletsizliği bir önergeyle de düzeltirler. İşçi Emeklisi, BAĞ - KUR emeklisi, memur emeklisi maaşlarının artışında farklı uygulamanın olması bizi üzmüştür” dedi.



"Emeklilerin yüzde 80’i asgari ücretin altında aylık alıyor" 



Emeklilerin aylıklarının her geçen yıl değersizleşmesi ile ilgili Çalışkan, 2003'teki emekli aylığı ve 2023'teki son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çalışkan,, “Bugün işçi emeklisinin 2003’deki taban aylığıyla asgari ücret farklıydı. Biz yüzde 47 fazla alıyorduk. 2003te 226 lira olan asgari ücret bugün 11 bin 400 lira oldu, yani 51 kat artmış. Bugün emeklilerin yüzde 80’i asgari ücretin altında aylık alıyor” dedi.

"Emekliye refah payı ve milli gelirden pay verilmiyor"

Çalışkan, TÜFE uygulamasının emekli aylıklarına olumsuz etkilerinden bahsederek, “Senelerdir bizim karşı olduğumuz TÜFE uygulaması uygulanıyor. Emekliye sadece TÜFE verildi. Emekliyi, bugüne kadar TÜİK’in dört bürokratının memurunun takdirine bıraktılar. TÜFE’yle emekliye refah payı ve milli gelirden pay verilmediği için 20 senedir emekli bu hale gelmiştir” diye konuştu.

"Biz TÜFE’yi bugüne kadar istemedik hâlâ da istemiyoruz"

TÜFE uygulaması yüzünden emeklinin aylığının her geçen yıl değer kaybettiğini söyleyen Çalışkan, bu uygulama için, “Bugüne kadar istemedik, hâlâ da istemiyoruz” dedi. Çalışkan, TÜFE sisteminin değişmesi gerektiğini ifade ederek, “Hükümetimizden ve parlamentodaki partilerden işçi emeklisinin ve BAĞ-KUR emeklisinin aylıklarının belirlenmesinde eskiden de olduğu gibi katsayıyla gösterge sistemine dönülmesini istiyoruz. Çünkü katsayı sisteminde milli gelir hesaba giriyor. Bugün emekli 20 senedir milli gelirden pay almamıştır” dedi. 



"Çalışana yüzde 186 zam verilirken emekliye niye yok?"



Emeklilerin çoğunun aldığı aylığın açlık sınırının altında olduğunu vurgulayan Çalışkan, şöyle devam etti:


“2000 öncesi emekliler, 2000’den 2008’e kadar olan emeklilerin tamamı asgari ücretin, açlık sınırının altında aylık alıyor. Bunların içinde kalifiye eleman, mühendis, teknisyen arkadaşlarımız var. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesi şart olmuştur. Düzeltilemez diye de bir durum yok. Görüyorsunuz diğer taraftan çalışana yüzde 186 verilirken emekliye niye yok? Bizde gelen zammın üzerine 8 bin 77 lira artımızı kademeli olsa da istiyoruz. Yüzde 25’in üzerine 8077 kök farkını da istiyoruz, bu da refah payımız olsun.”


 

"Emeklilerin derneklerine üye olup konularına sahip çıkmaları lazım"



Çalışkan, çağrıda bulunduğu emeklilerin, birlik olup sorunlar karşısında birlikte mücadele etmeleri gerektiğini de söyledi. "Zam geldikten sonra bağırmak işe yaramaz" diyen Çalışkan, “Emeklilerin derneklerine üye olup konularına sahip çıkmaları lazım. Emekliler için iki genel dernek, sekiz de meslek odası var. Eğer emekliler derneklerine üye olup konularına sahip çıkarsa 17 milyon emekliyle sorunlarımızı mutlaka çözeriz. Emeklilerde dernekler konusunda bir duyarsızlık var. Yılda 60 lira gibi bir aidatı var, ancak gittikleri her özel hastanede yüzde 20 ye varan indirim alırlar” ifadelerini kullandı.

 

11 Temmuz günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emekli aylıklarına yapılan yüzde 25'lik zammı yeterli bulmadıklarını belirterek, "MHP olarak teklifimiz şudur. İlk olarak, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılmasıdır" dedi. 

 

Bu haber 247 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER