KIZKULESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI BİTİYOR...

KIZKULESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI BİTİYOR...

Tarih 05 Nisan 2023, 10:25 YazdırBu haberi yazdır

İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi'nde, geçen eylül ayında restorasyon çalışmaları başlatılmıştı

KIZKULESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI BİTİYOR...


 

İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi'nde, geçen eylül ayında restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Yurttaşlar ve turistler tarafından merakla beklenen yapının iskelenin üst kısmının sökülmesiyle kubbe katı ortaya çıktı.


İstanbul'un 2 bin 500 yıllık tarihe sahip simgelerinden Kız Kulesi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı. Geçen eylül ayında başlatılan restorasyon çalışmalarının mayıs ayı başında bitmesi bekleniyor. Kız Kulesi'nin üst bölümünü çevreleyen iskelenin sökülmesinin ardından kubbesi ortaya çıktı.

Sosyal medyada kulenin bulunduğu alanda iş makinelerinin bulunması dikkat çekmişti. 

Kız Kulesi'nin restorasyonuyla ilgili yapılan son açıklamada ise "Kubbe görüntüsü aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarılmış" denilmişti. Kaplama ve sonlandırma aşaması bitmek üzere olan kubbede yapılan son çalışmalar havadan görüntülendi. Kız Kulesi'nin restorasyonun yanı sıra deprem güçlendirme çalışması yapıldığı bildirildi.


"DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR"


Restorasyonla ilgili bilgilendirmede, "Tarihi yığma duvarlardaki güçlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. İmalatları tamamlanan kale duvarlarında iskele sökümleri gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Diğer mahallerde de iskele sökümlerine devam edilecektir. Kız kulesinin geleceği açısından kule ve kale restorasyon çalışmalarına ilave olarak ada çevresinde ortaya çıkan zemin zafiyetlerine yönelik tahkim çalışmaları başlamış ve zemin güçlendirme çalışmaları devam etmektedir.


Ada sınırları hizasında ortalama 24 metre derinlikteki ana kayaca ankre çelik-betonarme bütünleşik kazık imalatı yapılmaktadır. Böylece yapının etrafı olası sarsıntılara, zemin kaymalarına ve diğer oluşabilecek tehlikelere karşı güçlendirilmektedir. Ada bünyesinde gerçekleşen tahkim güçlendirme ve kule-kale mahallerindeki diğer imalatlar koordineli olarak devam edilmektedir" denildi.

 

Bu haber 290 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER