Bağ-Kur emekli aylıklarında iyileştirme yapılsın...

Bağ-Kur emekli aylıklarında iyileştirme yapılsın...

Tarih 12 Temmuz 2022, 11:50 YazdırBu haberi yazdır

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur emekli aylıklarında iyileştirme yapılması gerektiğini belirtti.

Bağ-Kur emekli aylıklarında iyileştirme yapılsın...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur emekli aylıklarında iyileştirme yapılması gerektiğini belirtti.

Bağ-kurlular 9000 gün prim ödüyor ancak emekli olunca hak ettiği karşılığını alamıyor yıldan yıla emekli aylıkları düşüyor. ABO da değişiklik 2008 sonrası emeklileri etkiliyor düşük maaş bağlanıyor bunda en çok bağkur emeklileri mağdur oldu hiçbir düzeltme yapılmadı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur’lu esnaf ile çiftçilerin emekli aylıklarına ilişkin açıklamasında, Bağ-Kur'lu esnafın en fazla prim gün sayısıyla en düşük emekli aylığını aldığını, Bağ-Kur emekli aylıklarında memurlara yapılan ek gösterge düzenlemesi gibi bir iyileştirme yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bağ-Kur emekli aylıklarının mevcut koşullarda çok düşük kaldığını belirten Palandöken, şunları kaydetti: "SSK'lı çalışanlar 7200 prim gün sayısıyla emekli olurken Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim gün sayısını doldurmak zorunda. Esnafımız hafta sonu demeden, bayram seyran demeden çalışmasına rağmen en düşük emekli aylığını alıyor. Yapılan son düzenlemeyle asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarılırken memurlar için de 3600 ek gösterge düzenlemesi yapıldı.

Ancak 3 bin 500 liradan başlayan Bağ-Kur'lu çalışanların emekli aylıkları çok düşük. Toplumda en çok çalışan kesim olan, dükkanındaki ürünleri satarak geçimini sağlayan Bağ-Kur'lu esnafımız ile çiftçilerin emekli aylıkları asgari ücretin altında kalmamalı. Sosyal güvenlikteki norm birliğine göre SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı birleştiğine göre emekli aylıkları da eşitlenmeli. En uzun prim gün sayısını ödeyen Bağ-Kur'luların en düşük emekli aylığını alması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı.”

EDİTÖR NOTU ; Bende bağkur a tabi olarak emekli oldum 9000 gün primi 47 yaşımda doldurdum. Çünkü ihtiyarlık günlerini düşünerek sektirmeden primlerimi ödedim. Yaş sınırım 50 olduğu için prim ödeyerek 3 yıl da yaş bekledim prim günlerim 10.000 gün oldu. 5.000 günle emekli olan eşim 3.290 tl maaş alırken bende 3.290 tl maaş alıyorum.

Ne kadar ilginç değil mi ? arada iki kat prim ödeme farkı var ve durum bu . bir de son yıllarda en düşüm maaş alanları 2500 tl ye çıkarma temmuzdan itibaren 3500 tl ye çıkarma meselesi başladı. Bunlar çoğunlukla 65 yaş ve 3600 günle emekli olan kısmi emekliler.

Dengesizlikler zaten çoktu 2000 ve 2008 sonrası iyice arttı. Aylık bağlama oranları düşürüldü ve emekliler iyice geçinemez hale geldi bu işin formülü adaleti sağlayacak bir intibak yasasının çıkarılmasıdır. 

Bu haber 507 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER