İYİLİK SENİN ELİNDE ÇENGELKÖY’DE

İYİLİK SENİN ELİNDE ÇENGELKÖY’DE

Tarih 15 Haziran 2022, 22:35 YazdırBu haberi yazdır

Keşkül Derneği Başkanı Sema COŞKUN ile Çengelköy de bulunan merkezlerinde buluştuk ve önce Çengelköy’e hoş geldiniz diyerek dernek hakkında vereceği bilgileri okuyucularımız ile paylaşmak istedik.

İYİLİK SENİN ELİNDE ÇENGELKÖY’DE

 

Keşkül Derneği Başkanı Sema COŞKUN ile Çengelköy de bulunan merkezlerinde buluştuk ve önce Çengelköy’e hoş geldiniz diyerek dernek hakkında vereceği bilgileri okuyucularımız ile paylaşmak istedik.

Sloganları “İYİLİK SENİN ELİNDE “ şimdi aldığımız bilgileri aktarıyoruz;

 

Amacımız


Keşkül, yeryüzünde ki ihtiyaç sahibi insanların sağlık, eğitim, barınma, beslenme ve kalkınma gibi maddi ve manevi ihtiyaçlarına sürdürülebilir çözümler üretme amacı ile kurulmuştur.

Bu amaç doğrultusunda ulusal ve uluslararası kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli iş birliği ve ortak çalışma organizasyonları gerçekleştirir.


Faaliyetlerimiz


Yurt içinde ve yurt dışında gönüllü organizasyon çalışmaları gerçekleştirerek geniş kitlelere ulaşmayı amaçlar.

Saha çalışmaları ile gençlerin ilmi ve kültürel değerlerini deneyimleme imkanı sunar.

Dünya çapında sosyal dayanışma farkındalığını arttırmaya yönelik projeler üretir.

Çalışma alanı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak faaliyetler yürütür.

Ulusal ve uluslararası paydaşlarla etkili iş birliği geliştirir.

Fizyolojik, güvenlik, sosyal yoksunluk çekilen bölgelerde kalıcı ve sürdürülebilir projelerle kalkınmaya yönelik faaliyetler yürütmektedir.

 

Gönlüme sığmayan, kıtaları aşan gönül muhabbeti, yaraları sarma, derde derman olma, hal ile hemhal olma arzusuyla seyyah olup yollara düştüm. Uzun yıllar sürdürdüğüm yardım faaliyetlerinin daha çok ihtiyaç sahibine ulaşması için Keşkül Derneği’ni kurdum ve gönüllülerimizle bir araya geldik. Ve Keşkül çatısı altında gönüllülerimizle, gönüllere yolculuğumuz başladı. Ulusal ve uluslararası sosyal yardım faaliyetleri ile farklı ülke ve bölgelerde emanetçisi olduğumuz destek ve yardımları birçok ihtiyaç sahibi anne, çocuk ve aileyle buluşturduk. Yolda olmanın hayra vesile olmak için ilk adım olduğunu bilerek, Keşkül’ ü bekleyen her insana, yoksul çanağına doldurduklarınızı ulaştırmak için kilometrelerce yol kat ettik. Büyük bir sevgiyle uzandı ellerimiz, dokundu kalplerimiz mahzun gönüllere? Ve her defasında mutluluktan dolu dolu oldu gözlerimiz? Kimi zaman heyecan, çoğu zaman hüzün kapladı gönlümüzü? Uzak diyarların beklenileni, umudu olmak sorumluluğu titretti kalbimizi?


Derinlerde yaşandı duygular ve daha çok çocuğun, annenin gözlerinin ışıltısına vesile olma hayali bize insan olmanın, insana dokunmakla mümkün olduğunu fark ettirdi. Bu duygularla hüzün gözyaşları yerini mutluluk gözyaşlarına bıraktı.


Açtığımız su kuyularıyla insana can olmanın, inşa ettiğimiz okul, cami ve yetimhanelerle her yaştan insanın hayatında ve ruhunda yeni bir yaşam inşa etmenin hazzı gücümüze güç kattı. İyileştirdikçe iyileşmenin sırrına vakıf olma gayesiyle keşkül çanağımızı doldurup fersah fersah uzaklara varmanın hayali bizi, diri tuttu. Var oluşu anlamlı kılan Keşkül, insan onurunu koruyan ve dünyayı kuşatan manevi ikliminden izler taşıyor uzak diyarlara? İstiyoruz ki Keşkül’ü tutan bir elde sen ol. İstiyoruz ki sen Keşkül ol. Peki sen Keşkül’ü tutan el mi, Keşkül’ün ta kendisi mi olmak istersin? Karar senin. Keşkül’de seni bekliyoruz.

 

Dünyada kalıcı değişimler sağlama amacıyla kurulmuş bir iyilik organizasyonudur.

 

Keşkül, eski zamanlarda gezgin dervişlerin boyunlarında asılı duran iki ucu zincirle bağlı çanağın adıdır. Bir diğer adı Fukara Çanağı’dır. Yerliler tarafından fıstık, fındık ve hububat nevinden gıdalar Keşkül çanağına bırakılarak gezgin dervişlere emanet edilirdi. Keşkülleri dolan dervişler bu gıdaları imarethanelere teslim ederlerdi. Zaman içerisinde imarethanelerde toplanan bu gıdalar sütle harmanlanarak bugün ismini Keşkül olarak bildiğimiz tatlıya dönüştürülmüştür. Bu tatlı ilk olarak aşevlerinde dağıtıldığı için ‘Keşkül-ü Fukara’ olarak da bilinmektedir. Keşkül Derneği, işte bu maziden ilham alarak el birliği ile iyiye ve iyiliğe rotasını çeviren bir oluşumdur. Nihai amacı hayatın türlü meşakkatlerinden geçen insanların kalplerinde hoş bir seda, çehrelerinde tatlı bir tebessüm bırakmaktır. Yurt içi ve yurt dışında göstermiş olduğu faaliyetlerin özünde kadim bir geleneği günümüze taşımakla birlikte hayatın içerisine nüfus etmesini sağlayacak adımları atarak, insan onurunu yaşama ve yaşatma gayesi gütmektedir.

 

Geleneklerimizden aldığımız referansla dünyanın hangi bölgesinde olursa olsun ihtiyaç sahibine al uzatma, tutup kaldırma ve kalkındırma anlayışının hakim olduğu yardım faaliyetlerimize her daim ayni ve nakdi yardımı sizler de yapabilirsiniz. Dünyanın mahrum bölgelerinde Uganda, Kenya, Filipinler, Ruanda, Özbekistan, Tanzanya, Afrika ve daha birçok ülkesinde bulunan çözüm ortaklarımızla ihtiyaç sahibi insanlara, özellikle çocuklara yönelik yardımlarımız bir kereliğe mahsus değil sürdürülebilirlik kalkınma anlayışıyla aralıksız devam etmektedir. Keşkül Derneği, kuruluşuyla birlikte kısa zamanda etki alanı geniş değişim ve dönüşümler gerçekleştirerek, Afrika’da yüze yakın su kuyusu açılmasına, camiler, yetimhaneler kurulmasına vesile olmuştur. Faaliyetlerimizle alakalı detaylı bilgiyi sitemizin “projelerimiz” bölümünden inceleyebilirsiniz. Keşkül’den Dünya’ya yayılan iyiliğin bir parçası ve destekçisi de sen olabilirsin.

 

Keşkül Senin Elinde?Çünkü ‘İyilik Senin Elinde’.Keşkül Senin Elinde?

 

Çengelköy Mh. Çengelköy Cd. No:27/B Üsküdar/İstanbul 34680

[email protected]

0216 321 01 80      0544 821 19 18  https://keskul.org.tr/

Bu haber 395 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER