ALTINKÖY SİTESİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYOR...

ALTINKÖY SİTESİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYOR...

Tarih 31 Mart 2021, 12:23 YazdırBu haberi yazdır

Altınköy sitesinin son yıllarda birinci gündem maddesi Kentsel dönüşüm idi, bu konuda her genel kurulda yönetim kurulu derlediği bilgileri üyeleri ile paylaştı üyeler fikirlerini genel kurullarında söyledi ve yıllar içerisinde konu olgunlaştı.

ALTINKÖY SİTESİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYOR...



Altınköy sitesinin son yıllarda birinci gündem maddesi Kentsel dönüşüm idi, bu konuda her genel kurulda yönetim kurulu derlediği bilgileri üyeleri ile paylaştı üyeler fikirlerini genel kurullarında söyledi ve yıllar içerisinde konu olgunlaştı.

 

Artık tüm ortaklar dönüşümün yapılması konusunda uzlaşmışken Aralık 2020 de İstanbul 5.İdare ve 10.idare mahkemelerine yapılan Boğaz plan itirazları karara bağlanmış kısmen ret kısmen kısmen iptaller karara bağlanmış oldu. Mimarlar Odası iptal başvurularının yanında 2016 yılında Üsküdar Belediye meclis üyelerinden ikisinin 21.09.2016 tarih 1426 sayılı İBB meclisinin kabul ettiği Üsküdar Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgeleri Koruma Amaçlı revizyon uygulama planına yönelik iptal başvurusu İst.4. idare mahkemesinde sonuçlandı.


Bu mahkemede istinaf talebinde bulunan Kültür Turizm bakanlığı yanında Üsküdar Belediyesi de yer aldı. Gerekçelerini sunduğu halde dava kısmen aleyhe sonuçlandı. Ancak Danıştay yolunun açık olduğunu ve bu konuda Başkan Hilmi Türkmen’in başkent Ankara da efor sarf ettiğini konuyu anlatmaya çalıştığını belirtmeliyim.


En kötü planın bile plansızlıktan iyi olduğunu belirterek çarpık yapılaşmanın ve depreme dayanıksız yapı stoğumuzun dönüşümüne engel olabilecek bu hukuki durumun Danıştay da çözülebileceğine inanıyorum.


Plan da iptale konu olan Bosna Bulvarı ile Zübeyde Hanım caddesinin hat boyunca ticaret alanı işaretlenmesi ve bazı bölgelerde 1.ve 2. Bodrum katların emsale dahi edilip edilmeyeceği konusu ile artacak yapılaşma ile yeterli donatı alanlarının ayrılıp ayrılmadığı konusudur.


Depreme dayanıklı olmayan binalarda oturmak kaderimiz olmamalı dönüşümün önü açılmalıdır. Danıştay da umarız olumlu bir sonuç alınır ancak alınmaz ise acilen 1/1000 planlar yenilenmeli itiraz konuları dikkate alınarak iyi bir planlama ile dönüşüm yoluna girilmelidir.


Altınköy sitesi son aylarda bu konularda olumlu ilerlemeler kaydettiği gibi ciddi teminatı sağlam referansları iyi firmalardan teklifler aldığı gibi yeni ilgilenen firmalar da varmış.


Şu pandemi günleri olmasa idi genel kurullarını yapabilseler ve dönüşüm kararı alsalardı aylar önce firma anlaşmasını yapıp ruhsat başvurusu yapıp mahkeme engeline takılmayacaklardı.

 

 

Bu son gelişmeleri dikkate alan Altınköy Sitesi başkanı Osman Uğur ve yönetim kurulu üyeleri dönüşümün önündeki engelleri kaldırabilmek için Cimer ve yetkili makamlara dilekçe seferberliği başlattı.

 

Dilekçe aynı aşağıda ki gibidir?

 

 

 

İstanbul ili Üsküdar İlçesi, Çengelköy Mahallesi, 150 pafta, 1159 Ada, 37 Parselde kain S.S. Yeni Altınköy Yapı Kooperatifi üyesiyim. Kooperatifimizde 14 blok halinde 302 bağımsız bölüm bulunmaktadır. 1986 yılından beri 302 üye bu kooperatifte ikamet etmekte olup halihazırda burada yaşayanların sayısı bin kişinin üzerindedir.



Altınköy Kooperatifi sakinleri olarak, binamızın tehlikeli yapı sınıfında olması nedeniyle yıkılması ve kentsel dönüşüm çerçevesinde acilen yenilenmesi gerekmektedir.

Kooperatifimizin de içinde bulunduğu alana dair İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi eş zamanlı olarak 26 Eylül 2016 tarihinde mevcut imar planlarını revize etti ve ‘Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan Revizyonu ile 1/1000 ölçekli Koruma ve Uygulama Amaçlı Revizyon İmar Planı’ onaylanarak yürürlüğe girdi. Ancak devamında iptal istemi ile açılan davayı İstanbul 2. İdare mahkemesi karara bağladı ve söz konusu imar planını iptal etti.


Şu durumunda kentsel dönüşüme gitmek mecburiyetinde kalacak bina sahiplerinin, ortaya çıkacak maliyeti üstlenmesi gerekecektir. Büyük oranda emekli ve sabit gelirli kişilerden oluşan kat maliklerinin, bu bedelleri ödeme imkânı bulamayacağı aşikârdır. Altınköy Kooperatifi konutlarında ikamet eden yüzlerce insan olduğu göz önüne alındığında, olası bir depremde yaşanacak can ve mal kayıplarının sorumlusu, yeniden inşa imkanı bulunmayan konut sahipler mi olacaktır.


Ortaya çıkan bu durum bizlerin riskli yapı durumunda olan binalarının yenilenmesine engel teşkil etmektedir. Hal böyle olunca binada oturmakta olan birçok aile ciddi mağduriyet yaşayacaktır. Bu mağduriyetin bir an önce önlenmesi için sosyal belediyecilik anlayışına uygun olarak emsal büyüme hakkımızı koruyan düzenlemenin hayata geçirilerek yapılaşma haklarımızın verilmesinitalep ederiz.

 

 

Bu haber 437 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER