İBB ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜME EL ATTI...

İBB ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜME EL ATTI...

Tarih 27 Şubat 2021, 12:45 YazdırBu haberi yazdır

İlçemiz Üsküdar’da TOKİ, parsel küçültme ve mütahit girişimlerinin yanında İ.B.B. de kentsel dönüşüm işine girişti.

İBB ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜME EL ATTI...


İlçemiz Üsküdar’da TOKİ, parsel küçültme ve mütahit girişimlerinin yanında İ.B.B. de kentsel dönüşüm işine girişti.


Mehmet Akif Ersoy mahallesinde 1151 Ada 78 parsel 20.000 metrekarelik alanda konut ve arsalardan oluşuyor. İBB ye bağlı İmar A.Ş. ölçümler yaparak kentsel dönüşüme hazırlık yapıyor. Geçen ay başlayan çalışma ile bina ve arsa sahipleri tespiti yapılmıştı. Şubat ayında ise kat kat bina sahipleri listeleri hazırlandığını yerinde gördük bir sokak boyunca çalışmayı izledik.


 

25.şubat günü soğuk havaya rağmen İBB İmar A.Ş. çalışanları ile mahallenin gönüllüleri kentsel dönüşümün olması için çaba sarf edenlerin tek tek kapı kapı ziyaretlerini gözlemledik. 20 dönümde toplam yeni yapılacak 13 bina ile dönüşüm gerçekleşebilecek. Bu çalışmanın örnek olması ve diğer mahallelerimizde de yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. 78 Parsel de yapılan çalışmayı gören duyan komşu 79 parsel de hareketlenme başlamış. Bu çalışmanın bitirilmesini takiben kesinleşen projede sözleşmeler imzalanıp dönüşüm kararı ile kazmalar vurulacakmış.


Bölgemizde yapılacak kentsel dönüşüm projeleri kim tarafından yapılırsa yapılsın destekleyeceğiz ve haberleriniz yapacağız. İBB ninde bu işe girişmesi vatandaşın lehine olacak diye düşünüyoruz.



Bu ziyareti Emlak Uzmanı Selahattin Özgür ün daveti ile beraberce yaptık kendisine bölgemizde ki diğer gelişmeleri sorduk ;

Mahkeme 2009 planlarını iptal etti ama Üsküdar da geçerli olan plan 18.03.2016 tarihli İ.B.B. meclis kararı ile kabul edilen Üsküdar geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon nazım imar plandır . Buna takılıp kalmayalım kentsel dönüşüm büyük parselde olabilecekse ne mutlu ancak olamıyorsa küçültme işlemi ile 2000-3000 metrekarelik yapı adalarının oluşturulması ve vatandaşın burada kendi kararına göre dönüşüm yapmasının önü açılmalıdır. İmarın önümüzde engel olacağını sanmıyorum.


Kapı kapı geziyoruz vatandaş hep şunu söylüyor “bu imar dönüşüm için yeterli değil”.  Yöneticilerimiz bir karar vermeli bu imar az mı çok mu. Herkes Boğaziçi kanunu diyor başka bir şey demiyor. Bizce imar yeterli yeni projelere bakarsak anlarız.2000 yılı öncesi yapılardan sağlam raporu istenmeli.


Evvelden yapılmış az metrekareye çok inşaat dönüşümün önündeki en büyük engel. 200 metrekarede 10 dairesi olan yeni imalattan da 10 daire beklerse bu iş olmaz. Yeni projelerde 100 metrekare daireler en az 1.2 milyondan başlıyor ve yerine göre artıyor. Bunu göz önüne almalıyız.


Dönüşümün önünde en büyük engel arsa payı az olup binası çok olanlardır bunların formülü de arsa paylarını çoğaltmalarıdır. Bunun için biz elimizden geleni yapıyor konuyu danışanlara etraflıca anlatıyoruz.

Özellikle çok büyük parsellerde yüzde 50 çoğunluk talebi olmadan imar planına göre bölünme yapılmalıdır.

Emlak Uzmanı Selahattin Özgür Yavuztürk’lülere sesleniyor imza versinler dilekçe ile başvursunlar yoksa doğal akışa bırakırlarsa 20 yılda bile dönüşüm başlamaz.


Küçüksu Güzeltepe Sultanmurat Burhaniye Ferah da mantar gibi inşaatlar başladı. Belediyede yüzlerce ruhsat sırada. Müstakil arsası olanlar çoktan kentsel dönüşüme başladı “Atı alan Üsküdar’ı geçti “ . Üsküdar ve boğaz dönüşecek güzelleşecek ve değerlenecek o yüzden elimizi hızlandırmalıyız. Zira bu başvurular inşaata dönüşecek ve 5 yıl sürecek.


 

Yavuztürk mahallesinde 1664/1 parsel 200.000 metrekare 2-B sorununun çözülmediği ve yakıcı bir şekilde bu sorunu yaşayan büyük bir parsel önümüzde ki ay bu konuyu masaya yatıracağız, ve girişimlerde bulunacağız.


Üsküdar’da yüzlerce emlak ofisi var imar konusunda halkı bilgilendirsinler, bu hem vatandaş için hem de kendileri için hayırlı olur. Bazıları hala imarın ne olduğunu bilmiyor binaya değil tapuya bakılması gerektiğini anlatmalıyız.


www.cengelkoygazetesi.com  benzeri yazılarımız internet sitemizde?

 

 

 

 

Bu haber 1369 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER