
BEKAR DERESİ ÇEŞMESİ...
"Çengelköy'ünde Bekâr Deresi Sokağı ile Güzeltepe ve Kirazlıtepe sokakları kavşağındaki bu çeşme beyaz ve kırmızı mermer kullanılarak inşa edilmiştir. "Diyor tarih kitaplarında
BEKAR DERESİ ÇEŞMESİ...
"Çengelköy'ünde Bekâr Deresi Sokağı ile Güzeltepe ve Kirazlıtepe sokakları kavşağındaki bu çeşme beyaz ve kırmızı mermer kullanılarak inşa edilmiştir. "Diyor tarih kitaplarında tabi sokakların caddelerin hatta mahallelerin isimlerinin zırt pırt değiştirildiği sevgili İstanbul’umuzda takip zor oluyor.
Şimdi şöyle anlatayım Güzeltepe Caddesi ile Bekardere caddesinin buluştuğu noktada Yıldırım Beyazıt Camisi bulunuyor.
Bu Cami 10 yıl önce dere yatağında olmasından ve dayanıklı olmamasından dolayı yıkıldı ve yerine yenisi yaptırıldı. O zaman ki İBB kontrolünde bir özel girişim tarafından yaptırıldı ve mahalleye hediye edildi.
O zamanlar caminin köşesinde Bekar dere çeşmesi vardı imalat sürerken biz zannettik ki yıkılan çeşmenin orjinali korunarak yerine koyulacak. Ama yanılmışız eski çeşme herhalde eski diye yıkılıp atılmış yerine gıcır gıcır bir mermer çeşme konmuştu.
Geçen ay Bekar Dere Sokağı çeşmesinin Havuzbaşı parkına taşınması konusunda haber yapmıştık. Bazı okurlardan taşınma işlemini sanki ben yapmışım gibi tepkiler aldım ben sadece haberini yapıyorum ve tarihin korunması konusunda da hassasım. Bu ay gazetemizde Bekardere çeşmesi ni haberleştireyim diye düşündüm.
O haberin içinde umarım eski çeşmenin başına gelenler bunun da başına gelmez dediğimde konu pek anlaşılmamış demekki diyerek eski yok olan çeşmemiz ile bilgileri paylaşayım.
Çeşme hakkında bilgi?
Çengelköy’ünde Bekâr Deresi Sokağı ile Güzeltepe ve Kirazlıtepe sokakları kavşağındaki bu çeşme beyaz ve kırmızı mermer kullanılarak inşa edilmiştir. Çeşmenin sağı ve solunda dörder bloktan oluşan granit taş kaplama vardır.
Bu granit blokların arasında iki ince mermer sütun ve bu sütunların üzerini tamamlayan iki renkli mermer kemer bulunmaktadır. Renkleri kırmızı ve bayaz idi.
Üst silmesi ikisi düz biri testere dişli tuğla ile örülmüştür.
Narin iki mermer sütunu birleştiren kemerinde:
“ Ve minel mâ’ı külle şey’in hay” ayeti yazılıdır.1325 / 1907 “ve her canlı şeyi sudan yarattık “anlamına gelir.
Yaptıranın adı yoktur, haznesi kaba taş ve çimento sıvalı olup çatısı kiremittendir. Rivayete göre Aliye hanım tarafından yaptırılıp mahallenin hizmetine sunulmuştur.
Çeşme 1952 yılında tamir edilmiştir. Yıldırım Beyazıt camii önündeki çeşmeden Tarihi Vakıf Çengelköy Menba suyu akmaktadır.
Çengelköy de tarih kitabı böyle yazıyor ancak o çeşmeden eser yok çünkü mermer olarak eski yerinde başka bir çeşme duruyor. Cami yenilenmeden evvel çeşmenin su haznesinin olduğu yerde bir çay ocağı vardı önünde çay içilirdi diye hatırlıyorum.
AK PARTİ YÖNETİCİLERİ ÜSKÜDAR DA BEŞ KOLDAN ÇALIŞMA YAPTI

AK Parti Üsküdar Belediye Başkan vekili Dündar Ziya Gültekin AK parti Üsküdar İlçe Başkanı Taha Sarıcaoğlu ve partililer 27 Eylül Pazar sabahı Türkiye Yüzyılı Buluşmaları
ÜSKÜDAR YENİ PARTİ İLÇE BAŞKANI ONUR CİNGİL SEÇİLDİ

Yeni Parti Üsküdar İlçe Başkanı Ön Seçimi, 26 Eylül 2026 Cumartesi 10.00 - 18.00 saatleri arasında Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
CİDE SOĞUKSU DERNEĞİ'NDE YENİ BİR DÖNEM, YENİ BİR HEYECAN

Cide Soğuksu Derneği 15. Olağan Kongresi, birlik ve beraberlik içerisinde, büyük bir katılım ve samimi bir dayanışma ruhuyla gerçekleşti.
Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin Göreve Başladı

Üsküdar Belediye Meclisi’nde yapılan başkan vekili seçiminde Cumhur İttifakı adayı AK Partili Dündar Ziya Gültekin, kullanılan 42 oyun 23’ünü alarak Üsküdar Belediye Başkan Vekili seçildi.
İPAR ET ÜSKÜDAR'DA SADECE BİR TANE VAR

Konuyu açıklığa kavuşturmak isteriz: İpar Et’in merkez ve Çengelköy’deki tek şubesi Çengelköy’dedir. Ayrıca Kartal, Maltepe ve Sancaktepe’de olmak üzere üç şubemiz daha bulunmaktadır.
BOĞAZ TRAFİĞİ BEYKOZ METROSU İLE RAHATLAYACAK

Ümraniye’den başlayarak Kavacık üzerinden Beykoz’a ulaşacak metro hattının 17,49 kilometre uzunluğunda olması bekleniyor
Türkiye’nin güvenliği ve Türk milletinin iradesi, başkalarının kırmızı çizgileriyle belirlenemez.

TURAN DEVLETİ TEŞKİLATLARI İsrail konusunda yaptığı basın açıklaması gazetemizle de paylaşıldı. Biz de okurlarımızla paylaşıyoruz
Çengelköyspor Yeni Yönetimiyle Yeni Sezona Güçlü Bir Başlangıç Yaptı

Çengelköyspor, 2026-2027 sezonu öncesinde yeni yönetimi, teknik kadrosu, futbolcuları ve kulüp camiasını bir araya getiren sezon açılışını gerçekleştirdi.
YENİ PARTİ ÜSKÜDAR KURULDU İLÇE BAŞKANI BERK TÜTÜNCÜ OLDU

Yeni Parti nin kurulması sonrası il ve ilçe yönetimleri belli olmaya başladı. İstanbul da belli olan yönetimlerin bir tanesi de Üsküdar oldu.
ÜSKÜDAR BELEDİYE MECLİSİ SİBEL TAN ÇETİNKAYA’YI SEÇTİ
Görevden uzaklaştırılan ve tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın yerine seçilecek başkanvekili için yapılan oylamada CHP'nin adayı kazandı.




