Çengelköy Sultan II.Mahmut Çeşmesi.

Çengelköy Sultan II.Mahmut Çeşmesi.

Tarih 04 Mart 2011, 11:57 YazdırBu haberi yazdır

Çengelköy de bulunan Sultan II.Mahmut Çeşmesi , Kaynana Sokağında Hacı Ömer Camisinin karşısında yer alır.Pazartesi pazarının kurulduğu sokak.

Sultan II.Mahmut Çeşmesi , Kaynana Sokağında Hacı Ömer Camisinin karşısında yer alır. Çeşme Hacı Ömer Camisine minber koyan Sultan 2.Mahmut un annesi Saliha Sultan adına 1832 yılında yapılmıştır.

Taş ve tuğla ile inşa edilen çeşmenin ön cephesi mermer ile kaplanmıştır.Bu mermer cephenin tasarım ve süsleme detaylarında Türk ampir sanatının varlığı ile karşılaşılmaktadır. Oldukça bakımsız bir halde olan çeşmenin dalgalı bir saçağı vardır. Ayna taşı dalgalı silmelerle birbirinden ayrılan üç bölümden oluşur.

En üst bölümde Sultan 2. Mahmut a ait tuğra bulunmaktadır. Bir dönem kayıp olduğu sanılan tuğra , Son yıllarda yapılan onarım sonucu yerine takılmıştır. Orta bölümde ise çeşmelerle ilgili bir ayet-i kelime yer almaktadır. “Ve min’el mai külli şey’in hayy”.

2.Mahmut a ait olan tuğra ve ayet-i kerime, Hattat Mustafa İzzet tarafından çekilmiştir. Ayna taşının son kısmı ise en büyük ve en gösterişlib kısmıdır. Kabartma olarak yapılmış madalyon motifinin çevresinde daha alçak kabartmalarla yapılmış bitki süslemeleri ile perde motifi görülmektedir. Bu kısım iki yandan iki zarif sütunçelerle sınırlandırılmıştır. Sütunçelerin başlıkları volüt şeklinde işlenmiştir. Volütlerin üst kısmında ayaklı bir vazodan çıkan minyatür meyve ağacı görünmektedir. Çeşmenin ayak ve yalak kısmı toprak altında yıllarca kaldıktan sonra düzeltilmiş ve ortaya çıkarılmıştır. Çeşmenin genel yapısında bir bütünlük olduğu görülmektedir. Gerek dalgalı silmelerle gerekse iki yanda uzanan sütunçelerle bu bütünlük meydana getirilmiştir.
Bu haber 825 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER