SIFIR ATIK NASIL SAĞLANIR

SIFIR ATIK NASIL SAĞLANIR

Tarih 10 Kasım 2019, 14:10 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar belediyesi resimde gördüğünüz gibi ızgaralı içi görünür kutuları bir aralar deneme amaçlı bazı yerlere bıraktı sonra yaygınlaştırmadan bu uygulamadan vazgeçti.

SIFIR ATIK NASIL SAĞLANIR


Üsküdar belediyesi resimde gördüğünüz gibi ızgaralı içi görünür kutuları bir aralar deneme amaçlı bazı yerlere bıraktı sonra yaygınlaştırmadan bu uygulamadan vazgeçti.


Mahallelerde çöp toplama yanında geri dönüşen malzeme toplama kutuları hiçbir yerde bulunmuyor. Ata 2 sitesi gibi bölgemizde pek çok sitede çöp yanında geri dönüşüm kutuları bulunuyor. Ama bazı insanlar ayırtına varamadığından mıdır nedir yan yana oldukları halde birbirlerine karıştırıyorlar. Çöp kutularının renginde standart sağlanmalı dönüşüm kutuları ise ızgaralı olmalı.


Geri dönüşüm konusunda Ülkemizin ve insanımızın alacağı daha çok yol var. Ama bu konuda farkındalık yaratmak ve amaca ulaşmak için önerimiz “İÇİ GÖRÜNEN GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI”



Ancak çöp kutularının yanına bu kutular konursa geri dönüşümde ilerleme olacağına inanıyoruz.  Özellikle sitelerde ızgaralı kutulara acilen geçilmeli ondan sonra mahallelerde toplu konteynırların yanlarına bu dönüşüm kutuları uygulanmalı.


Üsküdar’da benim bildiğim pek çok yerde çöpler yollara bırakılmakta hatta pencerelerden atılmakta Salı Cuma günleri dönüşebilir atık toplama yöntemi ile bir ilerleme olacağı kanısında değilim.



Biliyorsunuz hükümet de SIFIR ATIK konusunda yeni girişimler yapmakta adımlar atmakta konuya dikkat çekmekte.


Haber de kullandığım fotoğrafları internetten topladım bazı tatil beldelerinde ızgaralı dönüşüm kutuları gördüm insanlar bunları daha kolay kullanabiliyor.


Sıfır atık nedir sorusu son zamanların en çok tartışılan konularından biridir. Sıfır atık, atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı ile değerlendirilmesi, atığa sebep olan etkenlerin gözden geçirilmesi ve israfın önüne geçirilmesini hedef koyan atık yönetim felsefesinin tanımıdır. Sıfır atık hedefleyen işletmeler iç ekonomiye ve ülke ekonomisine büyük oranda fayda sağlamaktadır.


Günümüzde artan plastik kullanımına ve doğal kaynakların tüketilerek azaltılmasına karşılık olarak biz tüketicilerin de dönüşüme destek olarak dünyamızın geleceğine katkıda bulunmamız gerektiğini unutmayalım.


Sıfır atık için öncelikle gıda amaçlı aldığımız ürünleri bozmadan tüketmek israftan kaçınmak birinci önceliğimiz olmalıdır. Atmaktan kaçınamadığımız evsel atıklar ile dönüştürülebilir ürünleri birbirine karıştırmadan uygun şeklide evden uzaklaştırmak da önceliğimiz olmalıdır.

Bundan sonra görev belediye ye düşüyor. Yoğun kullanılan alanlar da plastik atıklara gramı karşılığında İstanbul karta ulaşım bedeli yüklemek gibi teşvik edici uygulamalar düşünülebilir. Ve Üsküdar belediyesi kesinlikle mahallelerde sitelerde ızgaralı kağıt plastik toplanabilecek kutuları hayata geçirmeli.


Cam şişe atık kutuları yaygınlaşmalı. Elektronik atıklar da toplanmalı.



Yani dostlar milli servetimiz nasıl çöpe gitmez bunun için çaba harcamalıyız...

 

Bu haber 2128 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER