ZEHİRSİZ EV NASIL MÜMKÜN OLABİLİR

ZEHİRSİZ EV NASIL MÜMKÜN OLABİLİR

Tarih 31 Ekim 2019, 11:38 YazdırBu haberi yazdır

23.Ekim günü OGLİV etkinliklerinden biri olan Zehirsiz Ev kitabının yazarı Mercan Yurdakuler söyleşisinin konusu Zehirsiz ev idi.

ZEHİRSİZ EV NASIL MÜMKÜN OLABİLİR


23.Ekim günü OGLİV etkinliklerinden biri olan Zehirsiz Ev kitabının yazarı Mercan Yurdakuler söyleşisinin konusu Zehirsiz ev idi.

 

Mercan Yurdakuler yayınladığı kitabının yanında internet sitesinde de zehirsiz ev konusunda bilgilerinin takipçilerine aktarıyor ve okuyucularından gelen tarifleri deneyerek paylaşımlar yapıyor. Bizde OGLİV deki söyleşisini dinledik birkaç tarifini dinledik.

Bulaşık çamaşır ve yer silme deterjanları yerine doğal ürünler kullanma olanaklarını yüz ve cilt bakımında bal süt gibi doğal ürünlerin nasıl kullanabileceğimizi dinledik öğrendik, şimdi de sayfalarımızdan sizlerle paylaşmak istiyoruz.

ZEHİRSİZ EV NEDİR?

Her gün kullandığımız ürünlerden zehirli maddeleri eksiltme girişimidir.

 

Pek çokları gibi bizim de çocuk sahibi olduktan sonra ortasına daldığımız, içinden çıkılmaz organik-katkısız-koruyucusuz-doğa dostu-ekolojik-biyoçözünür bilmecesine verdiğimiz yanıttır.

 

Marketten aldığımız ne idüğü belirsiz ürünleri otopsi masasına yatırdığımız ve yerlerine kabul edilebilir alternatifler koyma serüvenimizi belgelediğimiz yerdir.

 

Bizimle beraber araştırmak, öğrenmek, denemek ve paylaşmak isteyenlerle buluşacağımızı umduğumuz noktadır.

 

 Bugüne kadar nasıl temizlik ve bakım yaptık? Onlar bize neler yaptı?

 

Yüzeyleri geçici bir süreliğine kirden, mikroptan arındırdık, ama yerlerine zehirli kimyasallardan oluşan tabakalar koyduk.

Vücudumuzdaki, saçımızdaki doğal yağları kuvvetli kimyasallarla yok edip, sonra onları nemlendirici özellikli başka kimyasallarla geri kazanmaya çalıştık.

Bugün alerji, astım, egzema, bronşit, migren, hormonal bozukluklar, üreme bozuklukları, doğum kusurları, kanser almış başını gidiyor. Bunların, yediğimiz-içtiğimiz böcek ilaçlarıyla, kullandığımız temizlik ve kozmetik ürünleriyle bağlantısı her geçen gün biraz daha sağlamlaşıyor.

 Peki elimizden ne gelir?

 

Hiçbir şey yapamıyorsak, ürün etiketlerini okumayı; oralarda yazılanları ve yazılmayanları deşifre etmeyi, dolayısıyla da daha doğru seçimler yapmayı öğrenebiliriz.

 

Tekerleği yeniden icat edecek değiliz: Bizden önceki kuşakların zaten bildiği, zamanla vakit ve enerji tasarrufu uğruna unuttuğumuz yöntemlere, reçetelere geri dönebiliriz.

Takıntı yapmadan, paniğe kapılmadan? Elimizden geldiğince?

 

 Zehirsiz Ev’in “hanım”ı kimdir?

 

Kitap çevirmenidir. Annedir. Dünyayı kurtarmaya çalışmaz, ama küçük küçük hareketlerin büyük sonuçları olduğuna inanır. Fanatizmden ürker. Çocuklarına tüketerek değil, ânı yaşayarak ve üreterek mutlu olmayı öğretmek ister. Bir şeyi satın almadan önce kırk kez düşünür. Gereksiz çöp üretmekten nefret eder. Kullan-at’a değil, yeniden-yeniden-kullan’a inanır. Yapay malzemelerden hoşlanmaz. Hep daha az şeyle yaşamanın hayalini kurar; henüz bunu başaramamıştır.

 

Okuyucumuz Deniz Can, yine okuyucumuz Demet Özdoğan‘ın gönderdiği, şimdiye kadarki en başarılı bulaşık makinesi deterjanı tarifimizi denemiş ve kimileriniz gibi, çok iyi sonuç alamamış. Bunun üzerine bulunduğu bölgede suyun çok kireçli olduğunu düşünerek, bu tarifi sadece limon tuzu kullanan okuyucumuz Erdem Tekşen’in tarifiyle harmanlamış. 60 derecede yıkadıktan sonra elde ettiği sonuç, tablet deterjanla yıkanmış gibi temiz ve parlak bulaşıklar olmuş.

 

Malzemeler:

1 bardak çamaşır sodası
1 bardak karbonat
1 bardak boraks
3 bardak limon tuzu
1/2 bardak kaya tuzu
20-30 damla limon veya portakal uçucu yağı

 

 

Bulaşık Makinesi “Deterjanı” Olarak Limon Tuzu

Zehirsiz Ev’i yakından takip edenler bilir: En zorlandığımız tariflerden biri, bulaşık makinesi deterjanıdır. Hem yağ ve kiri doğru dürüst çözecek, hem de leke bırakmayacak bir formül bulmak epey zor olmuştur. Suyun hayli kireçli olduğu bizim bölgede kullanılabilecek tatminkâr bir formül bulduk demek dahi doğru olmaz aslında. En yaklaştığımız formül budur.

Bu nedenle, bize gelen her bulaşık makinesi deterjanı tarifini heyecanla deneriz. Okuyucumuz Erdem Tekşen‘den gelen son tarif, beklenmedik derecede basitti.

 

Malzemeler:

 

Sadece limon tuzu

 

 

Zehirsiz Ev kitabı Hem ucuz, hem zehirsiz, hazırlaması çok kolay temizlik ve kişisel bakım malzemelerinin tarifleriyle dolu. Ama ben bu kitabı başka bir şey için öneriyorum. Yazarının sakin, dayatmasız, korku dilinden uzak, doğal yaşamı takıntı haline getirmemiş, siyah beyaz değil gri tonlarla düşünen anlatım tarzı Tencere-tava temizliğiyle ilgili yazılardan sonra  “Peki çaydan, kahveden kararan fincanlarla kaşıkları ne yapacağız? Tek çaremiz çamaşır suyu mu?” şeklinde birkaç soru geldi. Tabii ki tek çaremiz çamaşır suyu değil. Hatta bu durumda çamaşır suyu en son çare bile değil. Elimizin altında karbonat dururken.



Arap sabununu ev temizliğinde bittim sabununu saçında deneyenler ki ben bu haberi yazan Yalçın soysevinç yaklaşık 10 yıldır şampuan kullanmıyor sadece bittim sabununu kullanıyorum (bir tane bile kepeğim olmadı ) altta ki internet sitesinde Zehirsiz ev başlığında neler bulacaksınız neler tavsiye ediyorum.

 

http://www.zehirsizev.com/

Bu haber 1442 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER