Kavasbaşı Ahmet Ağa Çeşmesi.

Kavasbaşı Ahmet Ağa Çeşmesi.

Tarih 15 Şubat 2011, 15:32 YazdırBu haberi yazdır

Kavas başı Ahmet Ağa çeşmesi 1854 tarihli bir imalattır Lahana başlıklı olarak bilinir. Diğer Kavasbaşı Ahmet Ağa Çeşmesi İskele Meydanındadır.

Kavasbaşı Ahmet Ağa Çeşmesi.
Kavas başı Ahmet Ağa çeşmesi   1854 tarihli bir imalattır Lahana başlıklı olarak bilinir. Diğer Kavasbaşı Ahmet Ağa Çeşmesi İskele Meydanındadır.
Çengelköy caddesi üzerinde Çengelköy karakolunun önünde yer alır.Kavas Ahmet ağa Çeşmesi yivlendirilmiş silindirik gövdesi ile oldukça özgün bir çeşme olarak karşımıza çıkıyor.Çeşmenin gövde kısmına göre daha geniş yapılmıştır.Bu kısımdaki yivlerin üst kısımlarının kaş kemer şeklinde olması oldukça hoş bir etki bırakmaktadır.Gövdenin üst kısmı dikdörtgen bir silme içerisine alınmıştır.Bu kısımda yine dikdörtgen bir silme içerisinde bir kitabe yer alır.
Kitabede:    Sahibül-hayat Ser-Kavas Ahmet Ağa. Sene 1270 (1854) yazmaktadır.
Kitabenin altında daha önceden bir levhanın yer aldığını düşündüren yuvarlak boş bir alan vardır. Bunun da hemen altında yarım daire şeklinde boş bir motif görülmektedir.Bu motifin içi kazınmış olup bir imzayı andıran çizgiler mevcuttur.
Çeşmenin gövde kısmından , bilezik şeklindeki silmelerle daha dar olan bölüme geçilir.Yine yivlerle hareketlendirilmiş olan bu bölümün üstünde  çeşmeye asıl özgünlüğünü kazandıran lahana oturtulmuştur.
Bu sembolik lahana Kavasbaşı Ahmet Ağa’nın Merzifonlu Süvari alaylarına bağlı olmasından ileri gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun ilk zamanlarında Merzifonda kurulan süvari alaylarına “Lahanacı” Amasya’da kurulanlara “Bamyacı” alayı denilmekteymiş.
Çeşme yalağı ile bütünlük içinde olup içten çokgen dıştan silindiriktir.Üsküdar Belediyesinden talebimiz bu eserin temizlenip yol içine gömülmüş olmaktan kurtarıp biraz yükseltilmesi ve Türkçe bir yazık yerleştirmesidir.
*Nuriye Güven  “Çengelköy’ün yerli suları” İstanbul ansiklopedisi.    www.cengelkoygazetesi.net
Bu haber 908 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER