
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi küresel iklim değişikliğine karşı uyardı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi “İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat Etkinliği”nde küresel iklim değişikliğinin yeryüzünde her 4 kişiden 1’ini olumsuz etkilediği
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi küresel iklim değişikliğine karşı uyardı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi “İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat Etkinliği”nde küresel iklim değişikliğinin yeryüzünde her 4 kişiden 1’ini olumsuz etkilediği, Türkiye’nin de bu durumdan etkilendiği belirtildi. Toplantıda uzmanlar, enerji tüketimi ve iklim değişikliğine dur deme noktasında bilincin artması ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün,150. yıl etkinlikleri kapsamında 17 Temmuz Salı günüdüzenlediği“ İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat” adlı etkinlikte uzmanlar iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulundu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tekatmosferdeki ısınmayı oluşturan en önemli etkenin sera gazları olduğunu, gelecek yüzyılda dünya yüzeyinde sera gazı miktarının yaklaşık iki kat artmasının beklendiğini belirtti. Küresel sıcaklık sapmalarına bakıldığında geçen son beş yılın en sıcak dönem olduğunu kaydeden Tek, 90’lı yılların başından itibaren dünya genelinde su seviyesi ortalamalarının da yükseldiğine dikkat çekti. Tek, havadaki gazların moleküler hızlarının artması sonucunda meydana gelen hava sıcaklıklarındaki artışın fırtınalar, yağış rejiminde değişiklikler ve sıcak hava dalgaları gibi ekstrem iklim olaylarının yaşanmasına sebep olduğunu; en sıcak son beş yılı yaşamış olmamıza rağmen kasırgalar, toprak kaymaları, sel felaketleri gibi ikim değişikliğine bağlı doğa olaylarının dünya üzerindeki insanların yüzde 26’sını olumsuz etkilediğini belirtti. Yani Tek’in verdiği bilgilere göre iklim değişikliği her 4 kişiden birini olumsuz etkiliyor. Tek, “Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı ölçümlerine göre İstanbul’da da son yüzyılda hava sıcaklıklarında 1 derece artış kaydedildi. Mevcut enerji kaynaklarımızı şu anda fosil yakıtlardan karşılıyoruz. Fosil yakıtlar da sera gazlarının atmosferdeki oranını yükseltiyor. Enerji tüketimi konusunda da daha fazla bilinç gerekiyor. İklim değişikliğine nasıl dur diyebiliriz noktasında herkesin birey olarak kafa yorması gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Miktat Kadıoğludayapılan incelemelerin 1995 ? 2004 yılları arasındaki 10 yılda dünya genelinde doğal afetlerin 3 kat, bunun sonucunda oluşan ekonomik kayıpların 9 kat arttığına dikkat çekti. Kadıoğlu, iklim değişikliği ile mücadelede en önemli 2 yönteminiklim değişikliğinin zararlarını azaltmak ve daha az zarar görmeye yönelik uyum çalışmaları yapmak olduğunu ifade etti. Kadıoğlu, “Dünyadaki ekstrem meteorolojik olayların sayısı hızla artış gösteriyor. Türkiye de bu olumsuz olaylardan etkileniyor. Yanlış arazi planlaması ve su tüketiminde yanlış politikalar nedeniyle Türkiye bir su fakiri olma yolunda hızla ilerliyor. Artan nüfus, iklim değişikliği, su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle 2030 yılında su sıkıntısı çekeceğiz, 2050 yılında da su fakiri bir ülke olacağız. Türkiye’de iklim değişikliği risk yönetiminde farklı sektörleri bir araya getiren bütünleşik bir anlayış gerektiriyor” diye konuştu.
Toplantıya katılan Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur’unbir konserverdiği etkinlik kapsamında Kandilli Rasathanesi’nin kuruluşundan bugüne geçen dönemi kapsayan bir de fotoğraf sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
KÜÇÜKSU RASATHANE SPOR YİNE ŞAMPİYON

Son 3 sezondur semtimizin parlayan yıldızı olan, semtimiz halkının kurduğu Küçüksu Rasathane Spor Kulübü çok büyük bir başarıya daha imza atarak İstanbul Süper Amatör ligine yükseldi.
DÖNÜŞÜM KUTUSUNA ÇÖP ATMAYALIM

Bölgemizde 30 dan fazla site var bunların en büyüğü benim de yaşadığım ATA 2 sitesi sitemizde yaşam başladığından beri çöp konteynerleri var.
AK PARTİ ÜSKÜDAR STK LARLA İFTAR BULUŞMASI YAPILDI

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen geniş katılımlı iftar programı, ilçedeki siyasi parti temsilcilerini, STK’ları ve kanaat önderlerini aynı sofrada buluşturdu.
Ülker Sports Arena’da Hazırlanan Gıda Paketleri Ramazanda Binlerce Aileye Ulaşacak

İstanbul’da Ülker Sports Arena’da gönüllüler ve bağışçılar ile hazırlanan koliler, yüzlerce lösemi ve kanser tedavisi gören çocuk ve yetişkin hastaların evlerine kadar ulaştırılıyor.
İYİ PARTİ ÜSKÜDAR İFTAR BULUŞMASI STK LAR İLE YAPILDI

İYİ Parti Üsküdar ilçe Başkanlığı 4 Mart akşamı iftar sofrasında Üsküdar STK buluşmasını yaptı.
ATA 2 SİTESİNDE CADDELER YENİLENİYOR

Yaklaşık 25 sene önce yapılan parke taş kaplamalı yolların yenilenmesi işi ATA 2 sitesi yönetimi tarafından karar altına alındı ve uygulama başlatıldı.
SAADET PARTİSİ Üsküdar adalet sofrası buluşması gerçekleşti

Saadet Partisi Üsküdar İlçe başkanı Hüseyin Çakmak Ramazan’ın getirdiği rahmet, merhamet ve birlik ruhu sadece bu aya mahsus kalmasın; toplumumuzun her alanına yayılsın. dedi
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NDEN ANNELER VE BEBEKLER İÇİN ANNE-BEBEK TAKSİ HİZMETİ

Üsküdar Belediyesi, anne adayları ve yeni doğum yapan annelerin sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi amacıyla Anne-Bebek Taksi hizmetini başlattı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN AYINA KAPSAMLI HAZIRLIK

Üsküdar Belediyesi tarafından Ramazan ayına ilişkin hazırlıklar kapsamında iftar alanları kurulurken, Ramazan kolileri dağıtılmaya başlandı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NDEN YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE DESTEK

Sosyal Belediyecilik anlayışı adına Üsküdar Belediyesi, eğitim alanında yaptığı projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor.




