
Egzersizin İnsan vücudu ve Psikolojisi üzerindeki iyileştirici etkileri


Medical Fitness Trainer Selami KURTCUL
GET FİT işletmecisi
Egzersizin İnsan vücudu ve Psikolojisi üzerindeki iyileştirici etkileri
Günümüzde spor sadece insanların fiziki ve psikolojik açıdan güçlenmesi için sürdürülen bir faaliyetler bütünü olmaktan, daha ileri gitmiştir. Bununla birlikte spor, sorumluluk ve iş birliği eğilimi ile düzen sağlama kabiliyetini ortaya çıkararak kişinin sosyalleşmesine yardımcı olan önemli bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyin sosyal yaşamı içerisinde, psiko-sosyal gelişimini desteleyerek bunu hızlandırmasına yardımcı olan faktörlerin başında spor yer almaktadır. Sporun kişilerin psiko-sosyal gelişiminde önemli bir yeri olduğu, insanların sosyal ve psikolojik bakımdan aktif kılmanın en kolay yolunun spordan geçtiği unutulmamalıdır. Birey sportif etkinliklere katılmakla, manevi yalnızlığın doğuşunu hazırlayan etkileri gidererek, iş hayatında görülen ve daha sonra genelleşerek sosyal hayata yansıyan, amaçsızlık ve monoton çalışma şartlarının doğurduğu kötümser ve bunalımlı tutumların giderilmesini en kolay spor yolu ile ortadan kaldırabilir.
İnsanlık tarihinin başlangıcına değin uzanan bir geçmişe sahip olan spor, toplumsal yaşantının önemli bir parçası olarak dikkat çekmektedir. Spor gelişen ekonomik koşullar, sanayileşme, yoğun kentleşme, serbest zamanda oluşan artış, bireylerin kişisel sağlık kaygıları gibi nedenlerle, yeni anlamlar kazanarak günlük yaşamda önemli bir yer almaya başlamıştır.
Spor elit nitelikli (performans amaçlı) yapılışının yanında, sağlıklı yaşam için ya da diğer deyişle yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı yapılışıyla da hızla öne çıkmaktadır. Fakat bu boyut daha çok biyolojik kökenli gibi algılanmakta, buna karşın davranışsal boyut üzerinde fazlaca durulmamaktadır. Egzersize katılımın, fiziksel ve fizyolojik yararlarının yanında gerginliği azalttığı, psikolojik iyilik sağladığı ve psikiyatrik rehabilitasyon programlarının tedavi yöntemleri arasında yer aldığı bilinmektedir (Morgan, Roberts ve Feinerman, 1971).
Egzersizin sağlık üzerine etkilerini inceleyen çalışmalar genellikle kalp-damar sağlığı, kas kuvveti, dayanıklılık, esneklik ve beden kompozisyonu gibi sağ lık bileşenleri üzerinde yoğunlaşırken (Casperen, Powell ve Christenson, 1985; Corbin ve Lindsey, 1988), egzersizin stresle başa çıkma kapasitesini artırdığı (Pollatschek 've O'Hagan, 1989 ; Johnsgard, 1985; Brown ve Siegel, 1988; Koruç, 1997; Petitpas, 2000), depresyonu azalttığı (Uluslararası Spor Psikolojisi Derneği, 1992) ve durumluk kaygıyı azalttığı da (Abele ve Brehm, 1993; Morgan, 1985) bildirilmiştir.
Egzersiz ya da fiziksel etkinliğin, depresyon ve zihinsel sağlık üzerine etkisine ve depresif durumlarda bir tedavi yöntemi olarak kullanılıp kullanılmadığı na ilişkin çalışmalara bakıldığında, birçok araştırmanın yapılmış olduğu görülmektedir. 1992 yılında Uluslararası Spor Psikolojisi Derneği (ıSSP) yayınladığı resmi görüşünde egzersizin ruhsal yararlarını ortaya koymaya çalışmıştır (ISSP, 1992). Bu yaklaşımda, genel anlamı ile egzersizin depresyon ve kaygıyı azaltmaya hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olacağına ilişkin görüşlere ve araştırmalara yer verilmektedir. Bu araş tırmanın amacı, depresyon tedavisinde egzersizin kullanımının incelenmesi ve kullanım koşulları hakkında bilgi sağlamaktır.
Geçmişten bu yana, sağlıklı zihin ile sağlıklı beden arasındaki ilişkinin bilinmesine karşın bu konudaki sistematik araştırmaların geçmişi uzun değildir. Sağlıksız bir zihin psikolojik problemlerle kendini gösterebilir. Mahoney'in (1979) "sporsal performans, psikopatolojiyle ters orantılıdır" deyişi bu görüşü netleştirmektedir Ayrıca bu ilişki sonucu doğabilecek benzer problemler çağdaş toplumun içindeki pekçok insanı etkileyebilir. Genel nüfusun %25 ‘inin hafif veya orta şiddetli depresyon, kaygı ve diğer bazı duygusal bozuklukları olduğu ortaya konmuştur. En yaygın psikolojik bozukluklardan birisi olarak depresyonun her dört Avrupa’lı ve Amerika’lıdan birini etkilediği tahmin edilmektedir.
Yine depresyon kadınlar arasında erkeklere göre 4 kat daha fazla görünmektedir. Zihinsel rahatsızlıkların nüfusta önemli yer tutması etkili tedavilerin bulunmasını gerektirmektedir. Fiziksel etkinliğe düzenli katılım , bazı psikolojik rahatsızlıklar üzerinde tedavi etkisi yaratabilir.
Egzersizin normalde tedavi gerektirmeyecek bazı durumlarda da yarar sağladığı gözükmektedir. Normal popülasyon için zihin ve beden arasındaki ilişki yakın zamana değin araştırılmamıştır. Egzersiz ve zihinsel sağlıkla ilişkili çalışmaların 1970 ‘li yıllarda ivme kazandığı ,klinik popülasyonla ilgili çalışmaların ise son zamanlarda başladığı görülmektedir.
Klinik ve klinik olmayan popülasyon için egzersize katılım yoluyla sağlanan psikolojik yararlar tablo 1’de verilmiştir.
Tablo 1( Taylor C.B SALLİS..
ARTIŞLARDÜŞÜŞLER
Akademik performans KAYGI
Atılganlık ZİHİNSEL KARMAŞA
Güven DEPRESYON
Duygusal tutarlılık FOBİLER
Bağımsızlık PSİKOTİK DAVRANIŞ
Zihinsel faaliyetler STRES TEPKİSİ
İçsel neden odağı GERGİNLİK
Bellek TİP A DAVRANIŞI
Duygu durumu(mood) BELLEK
Algı ÇALIŞMA HATALARI
Popülerlik DÜŞMALIK
Olumlu beden ilgesi BAŞ AĞRISI
Kendi kendini kontrol AĞRILI ADET GÖRME
Cinsel tatmin
İyilik hali(Well ?being)
İş yeterliği
Egzersiz ve fiziksel aktivite insanlara akıl ve beden sağlığının tümüyle kazanılmasına yardımcı olur . İnsan vücudu hareket etmeye planlanmış bir organizmadır. Çeşitli fiziksel aktivite ve egzersizler kişiye en uygunu bulunarak uygulanmalıdır. Doğru yöntemler uygulanarak insanlara sağlık kazandırılabilir.Yanlış egzersiz yapılması hedeften tamamen kişiyi uzaklaştırıp sağlığını bozacak hale getirebilir. Bu yüzden egzersiz yaparken uzman kişilerle çalışılarak doğru yöntemler uygulanmalıdır. Yaşamımızın içine fiziksel aktiviteyi yerleştirerek ömür boyu sağlıklı yaşam için egzersiz yapmamız gerekmektedir.
Araştırmaların sonucuna dayanarak egzersizin insan psikoljisi üzerinde iyileştirici özelliklerini göz ardı edemeyiz . Egzersiz ve fiziksel aktivite fizyolojik ve anatomik açıdan kişileri iyileştirirken bunun yanında sosyal ve psikolojik seviyelerini de arttırdığını unutmalıyız. Egzersizin hormonlar sayesinde verdiği mutlulukla birlikte psikolojik desteklemeler yapılarak kişinin spor yapmadan aldığı verim bütün hale getirilerek %100’e ulaştırılmalıdır.
Medical Fitness Trainer Selami KURTCUL
GET FİT işletmecisi
HAKKI DEMİR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TULPARS İLE AFET’E HAZIRLANDI...
Profesyonel eğitmen kadrosuna sahip Tulpars Arama Kurtarma İstanbul genelinde farkındalık eğitimi ve tahliye tatbikatlarına devam etmektedir.
Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçildi...
Cumhuriyet tarihinin ilk iki turlu seçimi yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimini Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı yarışan Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan kazandı.
Kuş gözlemcilerinin Büyük Göç Heyecanı
“Ebird Global Bigday” Kuş Gözlem Günü bu yıl 13 Mayıs’ta geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Almanya’da Mesleki Kurslara Gidenlere 1.200 Euro Maaş
Almanya’da işverenler işçi açığına çözümü, çalıştırılacak elemanı yetiştirmekte buldu.
SN ERDOĞAN’IN İLÇESİNDE İLGİNÇ SONUÇ...
Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye ortalaması Erdoğan 49 Kılıçdaroğlu 45 iken Üsküdar da tam tersi bir durum oluştu Kılıçdaroğlu 49.8 Erdoğan 45.3
Veri girişlerinde sona yaklaşıldı; YSK Başkanı, son durumu paylaştı...
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin yurt içinde açılan sandık oranının yüzde 99 olduğunu
İŞTE SEÇİM YASAKLARI
Türkiye yarın sandık başına gitmeye hazırlanırken seçim yasakları da bugün devreye giriyor.
SUAT ÖZÇAĞDAŞ “EMEKLİLER İKTİDARIMIZDA NEFES ALACAK”
CHP 1.Bölge millet vekili adayı Suat Özçağdaş 8.Mayıs günü Ata 2 sitesinde düzenlenen bir toplantıda katılımcılara seslendi.
ÇENGELKÖY LAHANACILAR ÇEŞMESİ BİR ŞİİRE KONU OLDU...
Geçtiğimiz günlerde Çengelköy'de gezinirken paylaştığım bu fotoğrafı çektim ve kendimce bir de şiir yazdım. Umarım bir yanlış yapmamışımdır. Varsa bir kusur, affola...
SERA KADIGİL “BU ÜLKE ÇOK DAHA İYİ YAŞAMI HAK EDİYOR”
7.Mayıs Pazar günü TİP adayı Sera Kadıgil Ata 2 sitesinde seçmenlere seslendi. Kalabalık bir dinleyici grubunu selamlayan Kadıgil şu açıklamalarda bulundu. Sonra soruları cevapladı.