Üsküdar İmar derneğinden önemli açıklamalar

Üsküdar İmar derneğinden önemli açıklamalar

Tarih 28 Şubat 2017, 12:32 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar Mahalleleri İmar iyileştirme ve yaşatma derneği yöneticilerinden Kadir Ünal gazetemize bölgemizin en önemli sorunu hakkında detaylı bir açıklamada bulundu.

 

Üsküdar İmar derneğinden önemli açıklamalar

 

Üsküdar Mahalleleri İmar iyileştirme ve yaşatma derneği yöneticilerinden Kadir Ünal gazetemize bölgemizin en önemli sorunu hakkında detaylı bir açıklamada bulundu.

  

 

Kadir Ünal Kirazlıtepe mahallesinin neredeyse kuruluşundan beri orada yaşıyor ve son yıllarda tüm vaktini mahallenin sorunlarına ve imar konularına ayırmakta.

Kadir Ünal “İmar planının iptali için hangi gerekçelerle dava açılabilir?

1/1000 lik imar planları kadastral durumu işlenmiş olan ve nazım imar planına uygun olarak hazırlanan ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, düzenini, yoğunluğunu ve uygulama etaplarını, esaslarını ve diğer tüm bilgileri detayları ile göstermek için yapılır.


Üsküdar belediyesinin 1/1000 lik imar planlarında

1-kadastral parseller ile yapı adalarının uyumluluğu gözetilmemiş. Bir yapı adasında birden fazla kadastral parselin bölümleri varken aynı parselin içinde bağımsız yapı adaları oluşturulmuş ve kadastral parsel sahiplerinden bütün farklı yapı adalarında uzlaşmak sureti ile imara müracatları istenmektedir.

30-40-60 dönümlük kadastral parselde oluşan 10larca yapı adasının birlikte karar vermesini beklemek yerinde dönüşüm ilkesini bertaraf etmekte ve imar planını uygulanabilir olmaktan çıkarmaktadır. Yapı adaları müstakil parseller /adalar haline dönüştürülmeden imar planı yapılmış sayılmaz.

2- sokak ayrıntıları imar planına işlenmemiş fakat her kadastral parsel için parselin en kullanışlı yerleri terk alanı olarak işaretlenmiştir.

1/1000lik imar planları ayrıntıları içermek için yapılır. Oysa bu planda ayrıntılar ötelenmiş 30-40 dönüm kadastral parsel sahipleri parseller ince uzun olduğundan birkaç parsel birleşerek 100-150-200 dönümlük uygulama alanı oluşturulması beklenmiştir. Yeni oluşacak uygulama alanında plan yapar ve uygulamaya koyarız mantığı ile hareket edilmektedir.

Aslında belediye uygulanabilir bir imar yapmak yerine imar planı yapma işin i fiilen ötelemiştir.

3- 1/1000lik İmar planı o kadar baştan savma ve işlevsiz olarak hazırlanmış ve aceleye getirilmiştir ki büyük şehir belediye meclisinde 1/5000lik imar değişikliği görüşüp karara bağlandığı meclis oturumunda 1/1000lik imar da görüşülmüş ve onaylanmıştır.

Askı süreleride 1 gün ara ile ilan edilen imar planları usulen de iptal gerekçesi oluşturmaktadır.

Bu gerekçeler hukuki mesnetler ile desteklenerek süresi içinde yürütmeyi durdurma istemli iptal davası dava açılmalı

Belediyeden talebimiz ise Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği Boğaziçi İmar yasasının yeniden yapılmasını takip etmek. Yasa yapılırken vatandaşın taleplerini iletmek ve yeni yasa yapıldıktan sonra yerinde dönüşümü sağlayacak demografik yapıyı koruyacak bu mahallelerde oturan insanları Üsküdar’ı terk etmeye mecbur bırakmayacak bir imar yapmasıdır.


Cumhurbaşkanının konuşmasında geçen siluet alanında 5-6-7 kat inşaata karşı çıkışını yeni yasada elimizdekilerde gider diye değerlendirmek doğru olmaz. Boğaziçi kanununda siluet alanına verilen imar 2 kattır.

Biz belediye ile mücadele etmek istemiyoruz belediyeyi de yanımıza alarak uygulanabilir mağdur etmeyen bir kentsel dönüşüm istiyoruz. Dedi

 

 

Bu haber 968 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER