Hızır Orucu 13-14-15 Şubat Günleri Tutuldu ardından lokmaları 16 Şubatta dağıtıldı

Hızır Orucu 13-14-15 Şubat Günleri Tutuldu ardından lokmaları 16 Şubatta dağıtıldı

Tarih 17 Şubat 2017, 15:46 YazdırBu haberi yazdır

Boğaziçi Alevi Kültür Derneğinde 16.Şubat akşamı Hızır lokmalarına dua verildi ve ardından dağıtımı yapıldı.

Hızır Orucu 13-14-15 Şubat Günleri Tutuldu ardından lokmaları 16 Şubatta dağıtıldı

Boğaziçi Alevi Kültür Derneğinde 16.Şubat akşamı Hızır lokmalarına dua verildi ve ardından dağıtımı yapıldı.

Akşam saatlerinde dernek merkezine gelenlerle sohbete başlayan İmdat Dede orucuna açıp gelenlerin artması ile Hızır orucu hakkında ve Hz.Hızır hakkında bilgiler verdi. 1000 kere mazlum olsak bile bir kere bile zalim olmayacağız. Nesimi yi Pis  Sultan ı darağacında yalnız bıraktık . İşine aşına beline sahip çık diyoruz değil mi ? Sizde davanıza derneğinize sahip çıkın, her üyenin gençleri derneğe getirmelerini aidatlarını ödemelerini öğütledi. Aslında herkes sigara gibi kötü alışkanlıklara verdiği bütçeyi derneğe verseydi şimdiye dek çoktan Cem evinizi yapardınız uyarısında bulundu. Küskün var mı ? diye sordu olmadığını öğrenince memnun oldu. Ardından deyişler seslendirdi, Kuran dan parçalar okudu 60 ve 80. Ayetlerde Hızır ın yeri olduğunu biz Kuran ın gereklererini yerine getiriyoruz dedi ve lokma ya dualar okudu hak dergahında kabul görsün dedi.  Hep beraber dua okundu ve lokma dağıtıldı.

Boğaziçi Alevi kültür derneği yöneticileri her geleni karşıladılar lokma dağıtımını derneğin kadın üyeleri yaptılar. 

 

Hızır Orucu (13-14-15 Şubat) ve Hz. Hızır hakkında bilgi ;

Hızır Aleyhisselam, Hz. Musa zamanında yaşamış. Ab-ı hayat (ölmezlik suyunu) içerek ölümsüzlüğe erişmiş. Kendisine Allah tarafından batın ilmi (ledün ilmi) verilerek Hz. Musa’yı eğitmekle görevlendirilmiş, tasavvuf ehli tarafından gerçek bilgiye sahip olmuş yetkin insanın (insan-ı kâmil) simgesi sayılmış. Halk arasında dar zamanlarda imdadına yetiştiğine inanılan bir peygamber veya erendir.

Aleviler her evine gelen misafiri Hızır diye karşılar. Kendisine mihman eder ve bütün cömertliğini gösterir, yarin yanağından gayri mihmanıyla her şeyi bölüşür.

Misafirperverliğini gösterir ve mihmanını uğurlar çünkü mihman Hızır’dır, Hakk’tır, mihman gelene eve bereket gelir (Bakara suresi ayet 3).

“(O takva sahipleri ki) onlar gaybe inanırlar. Kendilerine rızk olarak verdiğimizde de Allah yolunda harcarlar.” İşte ayetteki rızk ve Alevilerin işte cömertliği ve işte paylaşmanın güzel örnekleri.

Hızır Aleyhisselam, İlyas Aleyhisselam ve İskender-i  Zülkarneyn, birlikte ab-ı hayat suyunu aramaya çıkar. Hızır ve İlyas bu suyun kaynağını bulup içmişler ve ölümsüzlüğe ermişlerdir. Hızır ve İlyas sağdır yaşamaktadır. Hızır karada, İlyas denizlerde, yardıma muhtaç olanlara zor durumda olanla yardım ederler. Yetiş ya Hızır diyenlerin carına yetişirler.

 

Zulmet deryasına nur edip gelen

Hızır İlyas şah-ı merdan Ali’dir

Garibim, mazlumun halinden bilen

Hızır İlyas şah-ı merdan Ali’dir.

Bu haber 477 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER