Bloklarda pay ölçer zorunluluğu başladı

Bloklarda pay ölçer zorunluluğu başladı

Tarih 04 Haziran 2012, 11:52 YazdırBu haberi yazdır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel müdürlüğü konuya açıklık getirdi ve 2012 den önce de yapılan binalarda da ısı pay ölçer sisteminin kurulması gerektiğini belirtti.

Bloklarda pay ölçer zorunluluğu başladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel müdürlüğü konuya açıklık getirdi ve 2012 den önce de yapılan binalarda da ısı pay ölçer sisteminin kurulması gerektiğini belirtti.
Uygulama şöyle olacak örneğin Ata 2 sitesi gibi 5 katlı bloklarda her iki kata kablosuz veri toplayıcı takılacak. Her dairede banyodaki hariç tüm radyatörlere ısı pay ölçer ve birer tane sıcak suyun gireceği yöne termostatik vana takılacak. Sistem kurulduktan sonra her ay görevli okuyup raporunu blok yöneticisine verecek. Blok yöneticisi ödemeleri bu rapora göre toplayacak. Okuma bedeli daire başına yaklaşık 5 tl yük getirecek.
Merkezi ısıtmalı apartmanlarda yeni dönem başladı: "Isındığın kadar öde
Ülkemizde merkezi ısıtma sistemi ile ısınan 1.800.000 dairenin, yakıt bedeli paylaşım şekli, 2 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Isı Pay Ölçüm” yasası ile değişti. 10.000.000 daire sakinini ilgilendiren yasa gereğince; her dairenin ısı tüketiminin tespiti ve yakıt parasının tüketim oranına göre paylaşımı zorunlu oldu. Söz konusu uygulama ile daire sahiplerinin tasarrufa teşvik edilmesi ve bina genelinde %40’a varan yakıt tasarrufu elde edilmesi hedeflenmekte. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı pay ölçer cihazları takılması gerekiyor.
Yürürlüğe giren yasa çok sayıda kişiyi ilgilendirmesine rağmen, uygulamanın detayları maalesef kamuoyu tarafından yeterince bilinmemekte. Bahsi geçen kanuni zorunluluk yerine getirilmediği takdirde çok sayıda kişinin mağdur olacağı sıkıntılı bir durum ortaya çıkabilir.
GEREKLİ DEĞİŞİKLİK YAPILMAZSA DAİRE SAKİNİ PARA ÖDEMEME HAKKINA SAHİP
Isı pay ölçüm yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte merkezi sistemle ısınan binalarda mevcut ısı paylaşım yöntemleri (arsa payına, petek veya kişi sayısına göre paylaşım) kanunsuz sayılacak. Bu durum uygulamaya geçmeyen yöneticileri kanuna muhalefetten suçlu duruma düşürürken, yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde (Kasım 2012) uygulamaya geçmeyen binalarda, ısı parası ödemek istemeyen daire sakinlerine, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödememe hakkı veriyor. Apartman sakinleri “kanuna aykırı aidat parası toplanıyor” şeklinde suç duyurusunda bulunulursa, yöneticiye 1.600 lira ceza kesilebilecek.
Bu haber 1034 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER