İşsizlik fonunda devasa para birikti

Yalçın Soysevinç
Tarih 06 Kasım 2015, 16:14

İşsizlik fonunda devasa para birikti

Çalışanların ücretlerinden yapılan kesintilerle oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlıkları 90 milyar TL’ye ulaşırken Eylül ayında 73 bin kişi işsizlik ödeneği almak için başvurdu.

İşsizlik Sigortası Fonu 90 milyar liraya ulaştı İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı Eylül sonu itibarıyla 89 milyar 993,2 milyon TL’ye ulaştı. Bir önceki ayda rakam 89 milyar 23,2 milyon TL seviyesinde bulunuyordu.

Her ay maaşlardan yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor.


EYLÜL AYINDA İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE 73 BİNDEN FAZLA BAŞVURU OLDU

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için İŞKUR’a başvuranların sayısı Eylül ayında 73 bin 413 oldu. Bir önceki ayda başvuranların sayısı 78 bin 13 olmuştu. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan açıklamaya göre, işsizlik Sigortasının uygulamaya başlandığı Mart 2002 tarihinden bugüne kadar sisteme 6 milyon 44 bin 949 kişi başvuruda bulunurken, 4 milyon 168 bin 805 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı.

Başvuranlara toplamda 10 milyar 60,1 milyon TL ödemede bulunuldu. Aynı ayda işsizlik ödeneğinden 310 bin 957 kişiye 182,5 milyon TL ödeme yapılırken, 15 kişiye 13.898 TL kısa çalışma ödeneği yapıldı, 398 kişiye Garanti Fonu’ndan 815 bin 904 TL ödendi.

İşsiz kalan çalışanların İşsizlik Fonundan yararlanabilmesi için 600 iş günü priminin yatmış olması, son 4 ayda aynı işyerinde çalışmış olması ve işten çıkartılmış olması gerekiyor. Bu şartları yerine getirmeyen işsizler fondan işsizlik maaşı alamıyor.

Seçime giren dört ana parti asgari ücret ve bunun yükseltilmesi ile ilgili seçim beyannamelerinde bazı sözler verdi. Bu  vaatin gerçekleşmesi biraz da asgari ücret ve işçi ücretinin ek maliyetlerinin sadeleştirilmesinde geçiyor.

Bunun başında da işsizlik kesintisi madem toplanan paraya bu denli bir talep olmuyor bu kesinti acilen düşürülmeli.

ASGARİ ÜCRETTEN YAPILAN GELİR VERGİSİ VE DAMGA VERGİSİ KESİNTİLERİ

 
(01.07.2015 - 31.12.2015)

ASGARİ ÜCRET

1.273,50-TL

SSK PRİMİ % 14

178,29-TL

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU % 1

12,74-TL

 GELİR VERGİSİ %15

72,26-TL

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ(*)

90,11-TL

 DAMGA VERGİSİ % 07,59

9,67-TL

KESİNTİLER TOPLAMI

272,96-TL

NET ASGARİ ÜCRET

1000,54-TL

Ayrıca madem emeklilik yaşları ilerledi insanlar 65 yaşında emekli olabilecekler bu sgk kesintileri de azaltılmalı. Ve asgari ücret bu veriler ışığında artırılmalı. En azından tüm siyasi partiler sagari ücretin artırılması ve emekli maaşlarının artırılması konusunda ortak vaatlerde birleştiler. Madem ülke gelişiyor bundan çalışanlar ve emekliler de paylarını almalılar.

 

Kasım ayı köşe yazımda sizlere okuduğum beğendiğim bir öykü ile seslenmek istiyorum.

Usta bir ressamın öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta, öğrencisini uğurlamış. Çırağına " Yaptığın son resmi, şehrin en kalabalık meydanına koyar mısın?" demiş.

" Resmin yanına bir de kırmızı kalem bırak. İnsanlara, resmin beğenmedikleri yerlerine bir çarpı koymalarını rica eden bir yazı iliştirmeyi de unutma" diye ilave etmiş.

Öğrenci, birkaç gün sonra resme bakmaya gitmiş. Resmin çarpılar içinde olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasının yanına dönmüş. Usta ressam, üzülmeden yeniden resme devam etmesini tavsiye etmiş.

Öğrenci resmi yeniden yapmış Usta, yine resmi şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş.

Fakat bu kez yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ile birkaç fırça koymasını söylemiş.

Yanına da, insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını önermiş. Öğrenci denileni yapmış. Birkaç gün sonra bakmış ki, resmine hiç dokunulmamış. Sevinçle ustasına koşmuş.

Usta ressam şöyle demiş:

"İlkinde, insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşılabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı.

İkincisinde, onlardan müspet,yapıcı,olumlu olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemedi."

- Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın.
- Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma.
- Asla bilmeyenle tartışma.

 

Öykü böyle artık eleştiri değil ülke sorunlarının çözümünde yapıcı olalım. Gazetemiz 1.Kasım seçimlerinin sonuçlanması ile beraber dağıtıma girecek.  Şimdiden sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum umarım bundan böyle birbirini yıpratan hakaret eden siyesi dili değil uzlaşıyı sorunları konuşarak bilgi vererek çözme yoluna giren bir siyaseti izleriz.

 

Bu haber 963 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI