Cezalar indirilmemeli

Yalçın Soysevinç
Tarih 27 Şubat 2015, 12:03

Cezalar indirilmemeli

 

Mersin Tarsus da yaşanan acı olay toplumu derinden sarstı. Önce saldırı dayak şiddet tecavüz ve ardından öldürme babadan ve arkadaştan yardım alması bunların yardımı ile öldürdüğü gencecik kızı birde yakması. Arkadaşının uyarısı ile delil bırakmamak için bileklerinden kesmesi . ne yazılabiliyor ne söylenebiliyor.

Be adam sen nasıl böyle bir vahşi oldun bu toplum seni nasıl yarattı sen nasıl bir sapıksın.Gencecik bir kızın hayallerini yıktın ailesini arkadaşlarını üzdün ve  bu toplumu nasıl bir umutsuzluğa sevk ettin. Bu kadınlara yönelik şiddet saldırı tecavüz nasıl engellenecek ne yapılacak.

2014 yılında 294 kadın çoğunlukla eşleri sevgilileri tarafından öldürülmüş. Bin yaralı ve pek çok tecavüz girişimi ve tecavüz var.

Kadınlara şiddeti tecavüzü cinayeti yok etmek bir şeyler yapmalı. En başta ayrımcı cinsiyetçi dili bir kenara bırakmalıyız. Kadın erkek eşitliğini sorgulayan dilden kaçınmalıyız. Evde kız erkek çocuklarımıza eşit davranmalıyız.

Bu şiddet konuları konuşulurken suçlulara yargı aşamasında yapılan indirimler dikkat çekmeye başladı bende benzer örnekleri topladım bilginize sunuyorum.

 

En acıtan örnek ;

Bu tip şiddet kullanıp insan öldürenlerin yargılama esnasında aldıkları indirimler. Tecavüz yargılamalarında kadını suçlayarak yapılan ceza indirimleri. Hakimlerin kravat takıp saygılı duruşa yaptığı indirimler verilen cezaların indirilmesi toplumun vicdanını sızlatmaktadır.

 

Bir örnek

Muş karayolunda 2011 yılında aracına aldığı Japon turist 21 yaşındaki A.I.'ye cinsel saldırıdan tutuksuz yargılanan 19 yaşındaki İ.K., 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum oldu, bu cezası ertelendi.

 

Diğer bir örnek ;

Toplu tecavüz bir öldürme bir yaralama sonuç 7 yıl yatıp çıkarılan bir örnek.

 İstanbul Ümraniye'de 1998 yılında öğretmen Selpil Yeşilyurt'a tecavüz edilmesi ve annesi Hanım Yeşilyurt'un da yaralandığı olayın davası İstanbul 2 No´lu DGM'de karara bağlanmıştı. Mahkeme, anaokulu öğretmeni Serpil Yeşilyurt´u öldürdükleri, annesi Hanım Yeşilyurt´u ise yaraladıkları gerekçesiyle yargılanan İsmail Ayvacıoğlu ile Savaş Tüblek´i 75 yıl 8´er ay, Serdar Kaçmaz´ı 78 yıl 8 ay, İsmail Çolak´ı da 61 yıl 8 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak 2006 yılında yeni TCK´nın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, bu yasanın lehte olan hükümleri uygulandığında 4 hükümlünün cezalarında indirim yapılabileceği için 'mağduriyetlerine mahal verilmemesi' amacıyla serbest bırakılmalarına karar vermişti. Daha sonra yapılan ikinci yargılamada Çolak 36 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Başka bir örnek ;

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde, eski sevgilisi 21 yaşındaki Gizem Tunç ve onun sevgilisi 29 yaşındaki Murat Erdoğan'ı bağ evinde öldürüp, Gizem'in ellerini kesen 22 yaşındaki Deniz Boyraz, 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, 'duruşmalardaki iyi hali' gözetilerek 25'er yıldan toplam 50 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle gündeme gelen kadın ve çocukların yaşam hakkına yönelik suçlarda sanıkların aldığı indirimlerin bir örneği Zonguldak'ta yaşanmıştı.

 

Bu haber 2056 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI