Bu bankalar ne yapıyor

Yalçın Soysevinç
Tarih 07 Temmuz 2014, 11:09

Bu bankalar ne yapıyor

Geçenlerde bir gün Üniversite öğrencisi olan oğluma bir mesaj gelmiş tepkimi bildiği için hemen koştu gösterdi. “Değerli müşterimiz adınıza hazırladığımız 8.000 tl kredi hazır hemen kullanabilirsiniz.”

Müşteri gözüyle baktığı çocuk henüz bir işte çalışmıyor maaşı yok herhangi başka bir yerden yada kurumdan geliri yok. Gel kredi kullan ondan sonra geliri olmayan çocuk bu parayı nasıl ödeyecek. Diyelim ki böyle geliri olmayan bir çocuk 8000 tl krediyi kullandı ve doğal olarak ödeyemedi. Ya işin içine aile girecek aile zaten yıllarca okul parası ödemekten harap düşmüş bir onu üstlenecek. Ya da aile içi büyük bir kavga çıkacak. Ya da çocuk kötü yollara sapacak parayı bulmak için saçma sapan yollara başvuracak.


Benim oğlan 4. Sınıfa gidiyor ve iki üç banka buna bir sürü kredi kartı verdi onlarda ayrı mesele. Meğerse kampüslerde üniversitelerde dağıtılıyormuş kredi kartları. Haftalığı 100 tl olan bunu da ailesinden alan öğrenciye kredi kartı vermek dağıtmak limit tanımak limiti zaman içinde artırmak. Ödeme güçlüğüne düşünce mektuplar göndermek ne anlama geliyor. Öğrencileri bile sömürme üzerine kurulu bir kredi kartı meselesi var.


Şunu diyebilirsiniz öğrencinin ne işi var kredi kartıyla almasın. Diğerlerinin çoğunda var ve bir prestij olarak yorumluyor onu o zaman da alıyor ve tuzağa düşüyor.


Size hiç çalışmadığınız bankadan bile mesaj gelmiyor mu ? 75.000 tl krediniz hazır gelin hemen kullanın diye. İki öğrenciyi üniversite de okuttuğumuz için geçen yıl eşimin emekli maaşı aldığı bankadan 12 taksitli belli bir para çekmek istedik 12 ayda bitsin diye istediğimiz krediyi 36 ayla vermişler duyunca bozuldum ama ne fayda öde öde bitmez bir kredimiz oldu. Efendim üç ay sonra 12 aya çeviririz diyor yetkili eleman. Çevirme kardeşim 12 ay istiyorsak 12 aylık ver. Daha çok faiz almak ve uzun süe müşteriyi bağlamak varken direniyor 12 aylık vermiyor.


İşte okurlarım toplumsal ahlak böyle çöküyor. Tüketimi belli bir yere kadar anlıyoruz piyasa yürümeli üretilen mallar satılmalı falan filan. Geliri olmayan yada kıt olan insanlar tüketime ve borca bu kadar sürüklenirse ne olacak. Milyonlarca vergi yüzsüsü SGK borçlusu çıkar hükümetler de 3 yılda bir af çıkarır. Milyonlarca kredi kartı mağduru da cabası.  

Biliyorsunuz bir de 18 yaşını geçmiş ancak okula gitmeyenlere GSS pirimi ödemek gerekiyor. Anne baba emekliymiş çalışıyormuş önemli değil bir de gidip çocuğa pirim ödeyeceksiniz. O bağlamda da 7 milyar tl devletin ana para alacağı oluşmuş. Yahu böyle bir parayı alamayacaksın boyna af çıkaracaksın yine alamayacaksın. İyi takip edin 4 yıl sonra bir af daha çıkar GSS pirimi bağkur pirimi Sgk pirim affı diye okurusunuz.


Emekli olmuş insanlar bir iş kurarsa veya kurulu işini sürdürürse aldığı emekli maaşından yüzde 15 pirim kesiliyor. Kaçak çalışana yok Suriyeliye böyle durum yok legal çalışana hep yük bindiriyorlar. Kuruma maaşımı kes demezseniz yıllar sonra kapınıza ödeme emri geliyor devletten para kaçırmışsın diye. Yüz binlerce insan da bu konudan muzdarip.

 

Torba yasadan benim gibi 9000 günü geçenlere bir madde çıkar mı diye umutluyduk ama bir hareket yok. 9000 günü geçen Bağkur lular emekli olup aylık en az 1000 tl maaşını alamadığı gibi bir de en az 376 tl pirim ödüyoruz. Ödeyene bundan sonra emekli olana kadar ödeme demiyor ne diyor biliyor musunuz 1 yıldan fazla borçlu olan ödeme dondur ihtiyacın varsa emekliliğine saydır ihtiyacın yoksa ödeme. Yani dostlar bizim gibi vergisini bağkur pirimini zamanında sektirmeden ödeyen vatandaşa torba yasa da bir şey yok. Hep ödemeyene kaçırana nasıl olsan af çıkar diyene.

Yani dostlar GSS diye bir konu var vatandaşın bundan haberi yok( Genel sağlık sigortası) geliri gerçekten çok düşük olanlar bedel ödemeyecek ancak evde gelir seviyesi biraz yukarı çıktımı pirimler yükseliyor.

Bu haber 1269 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI