Çengelköy

Yalçın Soysevinç
Tarih 06 Kasım 2013, 22:45

Çengelköy


Üsküdar ve boğazın köylerinden biri Çengelköy ama bizim köyümüz. Kıymetini pek de bilemediğimiz hep ağaçlarını eksilttiğimiz betona kurban ettiğimiz güzelim Çengelköyümüz.


Kurban Bayramının dördüncü günü Ata 2 sitesindeki 15 yıldır oturduğum evden alışveriş için çıktım. Alışveriş derken A.V.M. leri kastetmiyorum benim alışverişlerim hep mahallemden olur. Otomobilimi biraz dauzakta bırakarak Çengel’e ıslık çala çala ulaştım. Eve peynir Peynirci Mehmet den ,balık Şen Balıktan ,doğal sabun ise Çengelköy baharatçısından  ekmeklerde fırınlarımızın birinden çünkü ayıramam hepsi harika ekmekler yaparlar.

Balığın tazesi ,peynirin harikası kahvelerin en güzeli Çınaraltı hep Çengelköy de Seval Pastanesinin özel tatlılarını tadıp da beğenmeyen var mı ? Boğazın en güzel manzaralı Pastanesi Erbap nerede o da Çengelköy de. Gece boyu lezzetli kokoreçler eski usul lokantalar nerede sokak arası çay evleri hep Çengelköy de.


Köyümüz hem eski tadları barındırıyor bir yandan da son moda cafeleri ve restoranları. Merkezde üç tarihi camisi bir kilisesi ile her kazılan yerden çıkan tarihi eserleri ve Osmanlı dönemi çeşmeleri ile binlerce yılın tanığı. Yanılmıyorsam Aya Yorgi kilisesinin altında Hıristiyanlık öncesi inanışların çok tanrılı tapınağı bile bulunmakta. Hakimler evi olarak düzenlenen yalının bahçesinin kazılarında da bir sürü sütun ve tarihi eser çıkmış ve kenara konmuş durumda.


Gezenler ve orada oturanlar bilir ama ben Çengelköy e gelenlere Çınar meydanını tavsiye ederim orada mutlaka zaman geçirmeliler. Orada aynı zamanda Hatice Hanım çeşmesi bulunmakta. Bir şikayette bulunmadan da geçmeyeceğim. Eskiler Bekardere çeşmesini hatırlarlar. Yıldırım Beyazıt camisi yapılırken sordum yıkıldı kenara kondu dendi ama caminin bitmesi ile kötü bir mermer kopyası ile karşılaştık.


İ.B.B. bu konuya el atsa da eski çeşmemizin bari kopyasını yerine koysa.


Tahminime göre eski toprak saha ya inşaat yapılırken de tarihi eserlerle karşılaşacağız. İspark ın kullandığı o araziye proje uygulanırken umarım tarihi değerlere saygılı davranılır.


Komşumuz Beylerbeyi de son yıllarda açılan ve güzelleşen mekanlarla insanları kendine çekiyor. Lokantalar kafeler ve restoranlar hepside harika. Üsküdar çekim merkezi olmayı kaybetti ama Çengelköy ve Beylerbeyi her gün ama her gün insanları kendine çekiyor. Gece üç de dört de Çınaraltı’nda oturanları gördüğümde tamam dedim bu iş. Bu nasıl bir Boğaziçi sevgisidir dedim kendi kendime.


Benim gibi seven sadece seyretmeyi seven bile insanlar görünce çok seviniyorum. Kardeşim Yavuz her yıl yurtdışından izne geldiğinde Boğazın güzelliklerine bakarak ne kadar da mutlu oluyor. Onun bu mutluluğunu görmek bile ömre bedel.


Yazımızı Çengelköy den Beşiktaş Kabataş seferlerinin sıklaştırılması konusuna getirerek bitiriyorum. www.change.org imza verir ve bu seferleri kullanırsak imza kampanyası Kadir Topbaş ın önüne gidecek ve umarım kabul edilecek.

 

Bu haber 1627 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI