Üsküdar çevresel dönüşümde adımlar bekliyor

Üsküdar çevresel dönüşümde adımlar bekliyor

İnsanlar hala çevre konusunda çok duyarsız. Çengelköy ve çevresinde pek çok sitede çöp konteynırlarının yanında şişe ve kağıt plastik metal kutuları yan yana durmakta. Öyle olduğu halde fotoğrafta gördünüz gibi evsel atıkların içerinde karton plastik kağıt gibi ambalajlar bulunmakta.

Lafa geldiğinde dünya ülkemiz ve İstanbul hakkında pek çok fikri bulunanların bu konuya eğilmelerini diliyorum. Çöpe karışan kağıtların plastiklerin maddi hiçbir değeri kalmıyor. Yan yana duran kutulara bunları ayrı ayrı atmanın ne zorluğu var. Bazı evlerde ayrılmış kağıt kartonların topluca çöpe atılması ise dikkat konusu. Çöpe çöpü atanlar ülkelerini birazcık seviyorsa bu konuyu dikkate almalarını ayrımı evlerinde yapmalarını diliyorum.

Cam şişeler sonsuz kere dönüştürebiliyor. Metal alüminyum kutular sonsuz kere dönüştürülüp kullanılabiliyor plastik ve kağıtlar da dönüştürülebiliyor tek bir koşulla temiz mavi ambalaj kutularına atılmak kaydı ile.

Üsküdar Belediyesinden de beklentimiz sadece sitelerde değil tüm çöp konteynır alanlarında bunu yapmaları. Karton ambalaj toplayanlar bunları oralardan alıyormuş varsın alsınlar mesele dönüşümün sağlanması değil mi ?

Çevresel dönüşüm sadece sitelerle sınırlı kalmamalı tüm Üsküdar sathına dağılmalı. Gerçek Çevreciler neredesiniz ?  Üsküdar’ lılar ve belediye yetkililerinin bunu dikkate alacağını düşünüyorum.

Üsküdar belediyesi yetkililerinden bu konulara eğilmesini diliyorum. Yeni dönemde aday olacaklarında bu konulara üstünkörü değil gerçekçi olarak eğilmesini diliyorum.

 

Bakış açıları farkını anlatan güzel bir öyküyü okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

 

Önemli olan bebek ölmüyor

Arjantinli ünlü golfçü Robert Vincenzo yine bir ödül kazanmış, ödülünü alıp kameralara poz vermiş. Ardından kulübüne uğramış, eşyalarını toplayıp otoparktaki arabasının yanına doğru yürümüş. O sırada yanına bir kadın yaklaşmış.

Vincenzo'yu kutladıktan sonra ona küçük bir bebeğini olduğunu, bebeğin çok hastalandığını ve hastane masraflarını karşılayamadığını onun her gün biraz daha ölüme yaklaştığını anlatmış, bir çırpıda.

Kadının anlattıkları Vincenzo'yu çok etkilemiş. Hemen çek defterini çıkarmış ve turnuvadan kazandığı paranın bir bölümünü yazıp imzalamış.

Çeki kadına uzatmış. O sırada kadına "umarım bebeğinin iyi günleri için harcarsın" demiş.

Ertesi hafta Vincenzo kulüpte öğle yemeğini yerken Golf Derneği'nin bir üyesi yanına yaklaşmış ve "Otoparktaki çocuklar, geçen hafta siz turnuvayı kazandığınız gün bir kadının yanınıza yaklaştığını ve sizinle konuştuğunu söylediler" demiş. "Evet" demiş Vincenzo, "Bunun nesi garip?".

"Garip değil tabi ki" demiş adam," Ama size bir haberim var o kadın bir sahtekarmış. Sizin gibi zengin kişilere yaklaşıp hasta bir bebeği olduğunu söyleyip para koparırmış. Korkarım sizden de koparmış."

Vincenzo şaşkınlıkla "Yani ölümü beklenen bir bebek yok mu?" demiş.

"Yok" demiş adam. "İşte bu hafta duyduğum en iyi haber" demiş Vincenzo.

İşte buna bakış açısı farkı diyoruz. Kimi parasını kaybettiğine üzülür ama kimi de Vincenzo gibi ölümü bekleyen bir bebek olmamasına sevinir.

Aynı pencereden dışarı bakan iki kişiden biri sokaktaki çamuru, diğeri gökyüzündeki yıldızları görebilir.

 

 

 

Bu haber 1385 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI